Categories: Lifestyle

Evo kako višnje utiču na srce, imunitet, zglobove i kvalitet sna

Malo ljudi zna, ali višnje nisu samo ukusne, već su i prepune brojnih vitamina i minerala. Ovo su samo neke od prednosti višanja i pozitivni uticaji koje imaju na organizam, imunitet i održavanje zdrave tjelesne težine.

Bogate su antioksidansima

Višnje, posebno kisele višnje, imaju visok sadržaj antioksidanata kao što su antocijani i kvercetin. Oni su značajni u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upalu, redukujući rizik od hroničnih bolesti, bolesti srca i raka.

Imaju anti-inflamatorna svojstva

Višnje takođe pružaju snažne antiinflamatorne efekte što ih čini korisnim za ljude sa upalnim stanjima poput artritisa. Može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti, poboljšanju zdravlja zglobova.

Povoljno utiču na zdravlje srca

Kombinacija antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja u višnjama doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Oni pomažu u smanjenju krvnog pritiska, smanjenju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Pobošljavaju kvalitet sna

Višnje, posebno kisele sorte, prirodni su izvor melatonina, hormona koji reguliše san. Zbog toga, višnje mogu pomoći da se poboljša trajanje i kvalitet sna.

Pomažu kod gubitka težine

Višnje imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini odličnim dodatkom planu za kontrolu težine. Sadržaj vlakana podstiče sitost, pomaže u kontroli apetita i smanjuje ukupni unos kalorija.

Jačaju imuni sistem

Višnje su bogate vitaminima A i C, koji su neophodni za zdrav imuni sistem. Ovi vitamini pomažu u jačanju odbrane tela od infekcija i unapređuju opšte zdravlje, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Nijemci na pogon Undava minimalno slavili u Zenici

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras od Njemačke u utakmici UEFA Lige nacija.…

53 minute ago

Guterres: Rat u Libanonu mora se izbjeći; Izrael pogodio pripadnike UN-a

U izraelskim udarima na središte Bejruta poginule su 22 osobe, a ranjeno ih je više…

59 minuta ago

TK: Tokom inspekcijskih nadzora izrečene kazne preko 48 hiljada KM

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika. U…

2 sata ago

Turci nanijeli treći poraz Crnogorcima

Fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je večeras i treću pobjedu u aktuelnoj sezoni UEFA Lige…

3 sata ago

PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/viber_image_2024-10-11_17-26-46-286_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/viber_image_2024-10-11_17-26-46-286_1.jpg","caption":"Esad Bajtal i Donja Jablanica (Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107\/Monta\u017ea)","bg":"414b4a"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_1_1_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_1_1_1.jpg","caption":"(Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)","bg":"b9bbbf"}] Prošlo je sedam…

3 sata ago