Categories: Novosti

“Otvoreno” o požaru u Zaprešiću i pojavi Legionelle

Gosti emisije “Otvoreno”

Foto: HTV / HRT

Zdravlje hrvatskih građana te eventualni propusti u sustavima koji su za njega zaduženi, ovih dana su u fokusu javnosti. U Zaprešiću je buknuo veliki požar u skladištu za otpad, a u KBC-u Rebro se pojavila bakterija Legionella. Zbog čega dolazi do propusta, tko je za njih odgovoran te kako ih riješiti, odgovorili su gosti emisije “Otvoreno”.

Dulibić: Nema opasnosti za zdravlje građana ni mjesta za paniku

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva (HDZ), ustvrdio je kako nakon izbijanja požara u Zaprešiću zasad nema opasnosti za zdravlje građana.

– Zasad nema opasnosti po zdravlje građana. Službe rade svoj posao. Civilna zaštita je kontaktirala nadležne službe Državnog inspektorata, tj. inspektore za zaštitu okoliša koji će izaći na teren čim se vatra ugasi. Isto tako, NZJZ Andrija Štampar ima instrumente koji će to mjeriti, rekao je.

Ukoliko se, kako kaže, “radi o običnoj PET ambalaži kao što smo već imali prilike vidjeti, ne bi trebalo biti veće opasnosti”.

– Idemo pričekati rezultate mjerenja pa ćemo pravovremeno obavijestiti građane. Nema mjesta panici, kazao je.

Kekin: Država planirala 20 centara za gospodarenje, imamo samo tri

Ivana Kekin, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, naglasila je kako je učestalost ovakvih incidenata zabrinjavajuća.

– Zabrinjavajuće je vidjeti da se često događaju ovakvi incidenti i da zapravo nemamo pravog odgovora kako i zašto do toga dolazi. Potrebno je da se, čim je prije moguće – ustanovi postoji li opasnost za zdravlje i da se to nedvojbeno, jasno komunicira prema javnosti, rekla je.

Upozorila je kako je “vrijeme da se počne rješavati, sistemski i na državnoj razini – pitanje gospodarenja otpadom”.

– Država je u nacionalnom planu planirala 20 centara za gospodarenje, a imamo ih jedva tri. Jedan od razloga zašto se ovakve stvari događaju jer nisu pod državnom kontrolom, kazala je.

Jovanović: Za svaku osmu smrt u Europi odgovorno onečišćenje zraka

Željko Jovanović, član saborskog Odbora za zdravstvo, istaknuo je kako je za svaku osmu smrt u Europi odgovorno onečišćenje zraka.

– Onečišćenje okoliša ima direktan, značajan utjecaj na ljudsko zdravlje. Po mišljenju WHO-a, svaka osma smrt u Europi posljedica je onečišćenja zraka. Dakle, bez čistog zraka, vode i hrane – ne možemo živjeti, rekao je.

Podsjetio je “da su ovi požari učestali”, a nedavno je “bio i požar u Puli”, te da je u pitanju “ista tvrtka o kojoj je bila riječ u Zaprešiću i Oroslavju”.

– Država bi trebali odrediti pravila i pomoći jedinicama lokalne samouprave da rješavaju ove probleme. Međutim, ne rješava ih, podsjetit ću da smo mi kažnjeni od ESLJP zbog tzv. “crnog brda” kojeg država još nije sanirala, kazao je.

Jureško: Konačno reći što hoćemo sa smećem

Goranka Jureško, komentatorica Jutarnjeg lista, naglasila je kako nije potrebno razvijati nove metode, nego se ugledati na praksu koju ima Europa.

– Trebamo se primiti poštenog posla, konačno reći što hoćemo sa smećem i kako ga zbrinjavati. Topla voda je otkrivena u cijeloj Europi, kazala je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Ne trebamo svoje filozofije, ekologije i majstore koji će to rješavati. Treba samo dobra volja, rekla je.

“Nije bilo zataškavanja, Legionelle ima u svim velikim sustavima”

Tajnik Dulibić je ustvrdio kako pojava Legionelle nije zataškavana.

– Nije zataškavana, oni koji nisu znali, npr. ministar Beroš i ja – Ministarstvo zdravstva – nismo imali informacije, ali kada se to dogodilo, KBC Zagreb je, odmah kada se to dogodilo – odmah obavijestio nadležnog epidemiologa i službu HZJZ-a, ako im je glavni propust to što nisu obavijestili jedni druge i ministarstvo – dobro, rekao je.

Kako je pojasnio, “odmah nakon toga su radili uzorkovanje” te da “KBC Zagreb ima redovite anti-Legionella mjere već dugi niz godina koje se provode jedan put tjedno”.

– Ne izgleda da se radi o nekakvom posebnom propustu, a apsolutno odbacujem bilo kakvo zataškavanje, kazao je.

Upitan je li do pojave moglo doći zbog rekonstrukcijskih radova na bolnici, odgovorio je kako se bolest može pojaviti na raznim mjestima.

– Legionelle ima u svim velikim sustavima, ali ona treba biti u dopuštenim količinama. To se može dogoditi u fontanama, hotelima, rashladnim uređajima. Trebaju se primjenjivati određene mjere, dodao je.

“Ne znamo kada je HZJZ došao, koji protokol je proveden i zašto se sada cijevi ispiru jako vrućom vodom”

Kekin je naglasila kako je brine loša komunikacija institucije s javnosti.

– Točno je da je ona čest stanovnik bolnica i da se ponekad događaju proboji. Zabrinjava me da nismo dobili dobro komuniciranje što se sve radilo. Čuli smo da je prvi slučaj bio početkom travnja, znamo da je osoba vjerojatno vrlo brzo umrla. Zadnja je umrla koncem svibnja. Ne znamo kada je HZJZ došao, koji protokol je proveden i zašto se sada cijevi ispiru jako vrućom vodom, zapitala se.

Ustvrdila je kako je “ovo jedan u nizu primjera kako se vodi zdravstveni sustav”.

– Moje iskustvo je da razgovaramo o zdravstvenom sustavu u trenucima kriza ili velikih incidenata kao što su pandemija, slučaj Matijanić, Mirela Čavajda itd, podsjetila je.

“Ćorušiću istekao mandat, HDZ-ova kuhinja kaže ‘nitko nije kriv'”

– Ovo je tragičan slučaj koji pokazuje koliko se loše upravlja u hrvatskom zdravstvu i koliko se loše komunicira, kazao je Jovanović.

Ustvrdio je kako “postoje dvije slike koje smo mogli vidjeti jučer”.

– Vrlo gruba, gdje se pokušavalo poslati poruku “to su ionako bili teško bolesni pacijenti koji bi ionako umrli”, što to znači? Da teško bolesne ne treba zbrinjavati? Pustiti da umru kod kuće, jer nema palijativne skrbi? Ministar kaže jučer “ništa nisam znao”. Danas imate drugu sliku iz HDZ-ove PR radionice – koja kaže “nitko nije kriv, sve je u redu”, rekao je.

Naglasio je kako je aktivnom ravnatelju Ćorušiću istekao mandat te da “HDZ-ova mašinerija i Upravno vijeće koje vodi supruga ministra Primorca promijenilo u dva navrata statut kako bi on mogao biti izabran za ravnatelja”.

Uzrok lošeg zdravstva? “Ni oporba ni vlast ne žele prekinuti pupčanu vrpcu između privatnog i javnog zdravstva”

– Problem hrvatskog zdravstva traje 30 godina, 30 godina slušamo istu priču bez obzira na to tko je na vlasti. Ništa se ne rješava, nego se na PR-ovskoj strani koriste bilo kakvi ekscesi da se prestraše pacijenti i da ono malo povjerenja, što imaju u zdravstveni sustav – gube, ustvrdila je Jureško.

Zapitala se hoćemo li “svaki put kad se pojavi infekcija” u javnosti “raspravljati o tome je li naše zdravstvo gore ili bolje”.

– Zdravstvo je loše jer ni oporba ni vlast ne žele prekinuti pupčanu vrpcu između privatnog i javnog zdravstva, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Čuvenom Hercegovcu droga razorila porodicu, izgubio tri sina i ženu (VIDEO)

Čuveni bokser George Chuvalo rođen je 12. septembra 1937. godine u Torontu kao Jure Čuvalo.…

24 minute ago

Karlovac: Vlak iskočio iz tračnica

Iz HŽ-a je priopćeno da je u srijedu u 22.44 na ulazu u željeznički kolodvor…

30 minuta ago

اصعب موقف 🤣💔 #shorts #ترند_السعودية #السعودية #ترند #اليمن #كوميديا #ضحك #مقاطع_مضحكة

ترند_السعودية #shorts #ترند_السعوديه ‏#shorts ليو #ليو leo #leo مقاطع مضحكة, مقاطع ضحك, مقاطع انستقرام, مقاطع…

2 sata ago

Košarkaši Zvezde u krcatoj Areni savladali Baskoniju za 2-0 u Evroligi

BEOGRAD - Košarkaši Crvene zvezde savladali su večeras Baskoniju rezultatom 78:71 u utakmici drugog kola…

2 sata ago

Hapšenja u BiH zbog međunarodne trgovine ljudima, prostitucije i pranja novca

Sedam osoba uhapšeno je zbog međunarodne trgovine ljudima, međunarodne prostitucije i pranja novca, saopšteno je…

3 sata ago

U Sarajevu otvoren Adria Security Summit 2024 – Najveći događaj sigurnosne industrije u JI Evropi

„Naš cilj nije samo dijeljenje znanja već i zajedničko suočavanje s izazovima koji oblikuju budućnost…

3 sata ago