Categories: Estrada

Proslava 30 godina Kulturno-sportskog udruženja BiH 1994 iz Hanaua – Hayat Production

Na poziv Bosanskohercegovačkog Kulturno-sportskog udruženja Bosne i Hercegovine 1994, ekipa Hayat televizije je posetila Hanau, grad poznat po braći Grimm i domu za 1200 bosanskohercegovačkih porodica.

Bosanskohercegovačko Kulturno-sportsko udruženje Bosne i Hercegovine 1994 iz Hanaua, gradića blizu Frankfurta na Majni, 25. maja 2024. godine proslavilo je 30 godina svog rada i postojanja. Program je vodila Ajla Muhić, koja je ujedno i članica udruženja. Ovo udruženje, kroz različite aktivnosti, čuva ljubav prema Bosni i zavičaju, povezujući članove sa svojim korijenima i tradicijom.

Osnovano 8. aprila 1994. godine, udruženje podržava, širi i razvija slobodan demokratski, sportski i kulturni život građana i njihov identitet. Udruženje se zalaže za uspostavljanje i razvijanje prijateljstva i tolerancije među ljudima, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost.

Većina članova udruženja došla je u Njemačku početkom agresije na BiH, tražeći sigurnost i novu sredinu. Udruženje je započelo humanitarnim akcijama za pomoć Bosni, a danas se može pohvaliti značajnim rezultatima na mnogim poljima. Sport, posebno nogometni turniri, kao i folklorna sekcija osnovana prije 15 godina, važni su segmenti njihovog djelovanja. Kroz folklornu sekciju, mlađim generacijama usađuju osjećaj pripadnosti svojim korijenima i očuvanju duha BiH.

Na proslavi povodom 30 godina postojanja, ekipa Hayat televizije iz Sarajeva pružila je medijsku podršku ovom velikom događaju. Lijepo vrijeme omogućilo je uspješnu organizaciju manifestacije, na koju su pristigli Bosanci i Hercegovci iz svih dijelova Njemačke. Veliki broj članova udruženja i njihove porodice bili su dio ovog značajnog događaja.

Proslavi su prisustvovali i predstavnici grada Hanaua iz društvenog i političkog života, predstavnici Vijeća stranaca grada Hanaua i njihov predsjednik Ajdin Talić, prijatelji udruženja, sponzori, predstavnici bosanskog islamskog kulturnog udruženja Hanau, predstavnici organizacionog odbora manifestacije Noć BiH, te svi bivši članovi uprave udruženja u proteklih 30 godina.

Himne SR Njemačke i Bosne i Hercegovine odsvirali su Elvedin Muhić na harmonici i Salko Kahriman na violini.

U akademskom dijelu manifestacije, uručene su zahvalnice za doprinos radu udruženja. Gradonačelnik, koji nije mogao prisustvovati, dobio je zahvalnicu koju je preuzeo njegov izaslanik Adolfo Rosso.

Posebna zahvalnica otišla je u ruke predsjednika Općine grada Hanaua, Dr. Maximiliana Bieri-ja, koji je nesebično podržavao rad udruženja i pomogao u njegovom razvoju.

Zahvalnice su dobili dugogodišnji predstavnici udruženja, koji su dali značajan doprinos u osnivanju i radu ove zajednice.

Vrlo emotivan trenutak bio je kada je zahvalnica uručena Willi-ju Hausmannu, inače svešteniku evangelističke crkve Hanaua, koji je godinama nesebično pomagao Bosance i Hercegovce. Njegova posvećenost i podrška imaju neprocjenjivu vrijednost za sve članove zajednice.

Na binu su pozvani svi bivši predsjednici udruženja koji su bili u mogućnosti da prisustvuju: Sead Talić, Mirsad Memić, Edin Halilović, Eldin Ćirkin i Kemal Husić. U ime svih predsjednika prisutnima se obratio Kemal Husić, aktuelni predsjednik udruženja. Te večeri, sjetili smo se i preminulih članova uprave udruženja i odali im počast minutom šutnje i učenjem Fatihe.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općine grada Hanaua, Dr. Maximilian Bieri. Jedna od sekcija udruženja je Aktiv žena, osnovan 2010. godine. U ime Aktiva žena obratila se dugogodišnja predsjednica Edina Talić, koja je ovom prilikom uručila plakete zahvalnosti zaslužnim članicama i članovima udruženja: Edini Ćirkin, Zemiri Ahmetspahić, Osmanu Ćirkinu, Kemalu Bilaloviću i Hajrudinu Haviću.

Svoj nastup imali su polaznici dopunske škole na bosanskom jeziku u gradu Hanau, na čelu sa njihovom nastavnicom Ćamkom Čanić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Oni su izveli nekoliko recitacija bosanskohercegovačkih pisaca. Ćamki Canić je takođe uručena plaketa.

Prisutnima se također obratio i predsjednik Vijeća stranaca grada Hanaua, Ajdin Talić, kojem je također uručena plaketa zahvalnosti. Nakon toga je maestro Elvedin Muhić virtuozno na harmonici izveo klasičnu numeru Antonija Vivaldija “Četiri godišnja doba” – Sommer Presto. Izvođenje je pratila i vizualna produkcija. Njemu je također uručena plaketa zahvalnosti.

Jedna od sekcija udruženja je i sportska sekcija. U ime sportske sekcije plaketu zahvalnosti primio je Adem Bekirov. Prisutnima su se obratili i predstavnici fudbalskog kluba VFR Kesselstadt, s kojim udruženje ima dugogodišnji kooperacioni ugovor.

Na kraju akademskog programa, svoj nastup imala je najuspješnija sekcija udruženja, osnovana prije tačno 15 godina – Folklorna sekcija.

Ova sekcija je svojim mnogobrojnim gostovanjima širom Evrope i Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način predstavila udruženje.

Na svom repertoaru imaju 16 koreografija, a njihov nastup te noći bio je kolaž svih 16 koreografija.

Među zvanicama su bili i mladi ljudi koji su prije 15 godina započeli uspješan put folklora u Hanau, i oni su pozdravljeni gromoglasnim aplauzom.

Tokom izvođenja ovog kolaža, emocije su proradile pa je mnogima zaiskrila suza u oku. Nakon nastupa folklorne sekcije, svi su ustali i velikim aplauzom nagradili ovu omladinu koja njeguje tradiciju i običaje svoje domovine. Na binu je pozvana žena koja već 15 godina uspješno i s mnogo ljubavi vodi ovu sekciju, Suanita Muhić, kojoj je uručena plaketa zahvalnosti, zajedno sa njenim timom – Vesnom Bilalović i Almom Ibrisimović.

Zatim su na binu pozvani i organizatori ovog velikog jubileja – aktuelno predsjedništvo udruženja, i njima su također uručene plakete zahvalnosti za njihov angažman u radu udruženja.

Važno je naglasiti sljedeće: “U našem Kulturno-sportskom udruženju BiH Hanau 1994, kada smo se smijali i kada smo plakali, uvijek smo bili tu jedni za druge, poštovali smo se i uvažavali kao jedna velika porodica, i tako ćemo nastaviti i u budućnosti”, poručili su.

Nakon toga je upriličena svečana večera, a u zabavnom dijelu programa goste je zabavljao Dino Memić.

Nakon akademskog dijela, upriličena je svečana večera, a druženje se nastavilo do kasno u noć uz muziku i bh. sevdalinku. Dino Memić bio je zadužen za muzički dio, stvarajući sjajnu atmosferu.

Njegova izvedba poznatih hitova i sevdalinki donijela je dašak BiH u Hanau, a svi prisutni pjevali su uglas. Posjetioci su bili vidno sretni i zadovoljni, uživajući u lijepom druženju i prijateljstvu koje se moglo osjetiti na svakom koraku.

Ovaj događaj još jednom je pokazao da Bosanskohercegovačko Kulturno-sportsko udruženje Bosne i Hercegovine 1994 iz Hanaua ostaje vjeran čuvar bh. duha, kulture i običaja u Njemačkoj.

Osnovano davne 1994. godine, ovo udruženje od tada predstavlja istinske ambasadore Bosne i Hercegovine u svakom pogledu, pokazujući svoju posvećenost očuvanju bh. identiteta i povezivanju zajednice.

TV reportažu možete pogledati u programu Hayat televizije, 21. juna u 22:35, na kanalu Hayat 2.

Redakcija

Recent Posts

“Azuri” prokockali dva gola prednosti

Fudbaleri Italije i Belgije odigrali su derbi utakmicu u Ligi nacija u kojoj su navijači…

14 minuta ago

U JABLANICI KAMENOLOM: Sumnja se da je ilegalna sječa šume doprinijela tragediji sela Zlate

Odroni kamenja i balvana nošeni bujicom u selu Zlate odnijele su dva života i ostavile…

20 minuta ago

Zlatko Dalić pozvao Nediljka Labrovića

Golman hrvatske fudbalske reprezentacije, Dominik Kotarski, propustiće predstojeće utakmice u Ligi nacija. Hrvatska sutra u…

2 sata ago

Pronađeno još jedno tijelo žrtve poplava i klizišta u BiH

Pronađeno je još jedno tijelo žrtve poplave i odrona u Donjoj Jablanici, potvrdio je Kenan…

2 sata ago

Potukli se Biberović i Brajant (VIDEO)

Derbi drugog kola Evrolige je zasigurno meč u Turskoj između Efesa i Fenerbahčea, gdje je…

4 sata ago