Categories: Novosti

Troje mrtvih, deseci ranjeni u ruskom napadu na Harkiv

Ruske navođene bombe pogodile su stambenu zgradu u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, usmrtivši tri osobe i ozlijedivši 52, zbog čega je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio dodatnu pomoć kako bi se zemlja nosila s rastućom prijetnjom takvog oružja.

Slike objavljene na internetu prikazuju dijelove peterokatnice u ruševinama, s razbijenim prozorima i balkonima te dijelovima zgrade razbacanima po tlu, oko kratera koji je napravila raketa.

Tužitelji iz ukrajinske Harkivske regije na istoku Ukrajine naveli su da je u napadu sredinom poslijepodneva poginulo troje, a ozlijeđeno 52 ljudi, uključujući troje djece. Regionalni guverner Oleh Siniehubov potvrdio je da je četvero ozlijeđenih u teškom stanju.

Ovaj ruski teror navođenim bombama mora se i može zaustaviti, napisao je Zelenski na Telegramu.

– Potrebne su nam snažne odluke naših partnera kako bi nam omogućili da zaustavimo ruske teroriste i rusko vojno zrakoplovstvo tamo gdje se nalaze, kaže Zelenski.

Kasnije je u svom noćnom video obraćanju predsjednik rekao da su ruske snage upotrijebile više od 2400 navođenih bombi na ukrajinske ciljeve samo u lipnju, s oko 700 usmjerenih na Harkiv.

Kazao je da su, nakon što je Kongres SAD-a dao dugo iščekivano odobrenje velikog paketa pomoći u travnju, obnovljene zalihe oružja Ukrajine smanjile razaranje i učestalost raketnih napada i da se isto mora učiniti sada kako bi se obranili od ovakvih bombi.

– Značajno smanjenje ruskog raketnog terora na Harkiv i regiju dokazuje da je potpuno moguće zaštititi naše gradove i zajednice od ruskih bombi, rekao je.

Ukrajini su, apelira predsjednik, potrebni obećani paketi vojne pomoći “bez odgode kako bi se sporazumi koje smo postigli s predsjednikom Bidenom mogli realizirati”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Novi veliki ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Ruske vojne snage izvele su u noći na subotu novi veliki napad na energetsku infrastrukturu u zapadnoj i južnoj Ukrajini, objavilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

– Oštećeni su objekti ukrajinskog operatera Ukrenerga u regijama Zaporižja na jugu zemlje i u Lavovu na njezinu zapadu, izvijestilo je ministarstvo, dodavši da su u napadima ozlijeđena dvojica zaposlenika. Obojica su potom hospitalizirana u bolnici u Zaporižju.

Ministarstvo podsjeća da je ovo osmi veliki napad na ukrajinske elektrane u posljednja tri mjeseca, zbog čega je često dolazilo do nestanka električne energije. U objavi stoji da se ukrajinska elektroenergetska mreža čitavo vrijeme bori da izdrži ciljane ruske vojne udare.

Ukrajinske su vlasti objavile da je u velikome noćnom ruskom napadu u četvrtak znatno oštećena energetska infrastruktura, među kojima je i elektrana, pri čemu je ranjeno sedmero zaposlenika.

Volodimir Zelenskij je kazao kako smatra da je u pojačanim ruskim napadima dosad uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine.

On je u četvrtak pozvao da se “u svakoj školi i bolnici, što je prije moguće instaliraju solarne ploče i jedinice za pohranu energije”.

Generalni direktor operatera DTEK-a, Maksim Timčenko je upozorio da bi se Ukrajina, ne mobiliziraju li se njezini zapadni partneri, mogla “suočiti s ozbiljnom energetskom krizom ove zime”.

Stoga Kijev poziva Zapad da mu pomogne u obnovi elektroenergetske mreže, projektu koji zahtijeva znatna ulaganja te da Ukrajini osigura isporuku veće količine opreme za protuzračnu obranu koja je važna u suzbijanju ruskih bombardiranja.

S obzirom na to Washington je “donio tešku, ali nužnu odluku” da u ovome trenutku Ukrajini dade prednost u odnosu na ostale zemlje saveznice kada je posrijedi opskrba raketama koje se koriste za protuzračnu obranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Borac protiv Veleža igra za Jelenu

Fudbaleri Borca u subotu igraju odgođenu utakmicu 1. kola WWIN lige Bosne i Hercegovine. Na…

1 sat ago

‘SB’ U PREDSJEDNIŠTVU; BEĆIROVIĆ SA ŠEFOM ČEŠKE DIPLOMACIJE: Pozitivan trend razvoja bilateralne saradnje dvije zemlje, naročito na ekonomskom planu

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_15.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_15.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"b4b0ab"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_11.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_11.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"baa296"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_5_10.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_5_10.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"3a2c2e"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_9.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_9.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"a3a09e"}] Predsjedavajući Predsjedništva…

1 sat ago

Inspirisao si milione dece (FOTO)

Srpski teniser Novak Đoković oglasio se iz Šangaja porukom na Instagramu u kojoj je rekao…

3 sata ago

Klizište na Trebeviću prijeti sarajevskom naselju

Brzo napredujuće klizište na Trebeviću ugrožava preko 250 kuća u sarajevskom naselju Širokača. Stanovnici su…

4 sata ago

Deichmann BiH predstavlja trendove obuće za jesen i zimu

Kompanija Deichmann s ponosom predstavlja najnoviju kolekciju obuće za jesen/zimu 2024. i 2025. godinu, koja…

4 sata ago

Yoricks Jagd nach dem Kartoffelsalat | 4 Feinde

4feinde #comedy #live #storytime.

5 sati ago