Categories: Novosti

Na Petrovačkoj doli kod Vukovara otkrivena masovna grobnica

U Petrovačkoj doli pronađeni ostaci deset osoba iz Domovinskog rata

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi za nestalima iz Domovinskog rata traju od travnja 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje 10 tijela, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na odlagalištu otpada Petrovačka dola pronađeni su ostaci 10 osoba iz Domovinskog rata

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Ministar Medved i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić sastali su se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru s članovima obitelji nestalih osoba u Domovinskom ratu na području Vukovara. Tema sastanka su ekshumacije na lokaciji Petrovačka dola, gradskom odlagalištu otpada, rekao je među ostalim novinar HTV-a Marin Ćurić.

– Ne bih se upuštao u kalkuliranje o kojim se žrtvama radi. Činjenica je da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata, kazao je Medved, rekavši kako su pored žrtava pronađeni i civilni odjevni predmeti, ali da to ne smije zavaravati jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći.

Također je rekao kako je analizom zemljišta utvrđeno da je dovezena zajedno s posmrtnim ostacima, što upućuje na to da je riječ o sekundarnoj grobnici o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. obavijestila sigurnosno-obavještajna agencija.

– Sve ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti, kao i podizanja optužnica, kazao je Medved.

Naveo je da je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pretovareno više od 90.000 prostornih metara različitog materijala i otpada. Prema njegovim riječima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992., u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Hrvatska se neće umoriti u traganju za nestalima, počinitelji će odgovarati

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je, kako je ustvrdio, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa. Obiteljima nestalih poručio je da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.

Na konferenciji za novinare bio je i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji je poručio da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute. Podsjetio je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata.

Medved i Turudić s obiteljima nestalih na sastanku u Memorijalnom centru u Vukovaru

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Traga se za 1797 osoba iz Domovinskog rata, u posljednjih osam godina ekshumirani ostaci 170 osoba

Objasnio je da će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počiniteljima. Članovima obitelji nestalih također je obećao da potraga za njihovim najmilijima neće stati.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir kazala je da više od 300 obitelji traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji. Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, trenutačno se u Hrvatskoj traga za 1797 osoba iz Domovinskog rata. U posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci 170, a identificirane su 263 osobe.

Iskapanja na Petrovačkoj doli nastavljaju se, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Amir Pašić Faćo – (Best of) NAJJAČE PSOVKE I IZJAVE

Kompilacija 1h najjčih izjava i psovki. Al da mi se ne ljutite ljubi vas Faćko.…

43 minute ago

Crnogorski fudbaler ugrizao protivnika – suspendovan osam utakmica

Fudbaler Prestona Milutin Osmajić kažnjen je sa osam utakmica suspenzije od strane Fudbalskog saveza Engleske…

2 sata ago

Moramo se pripremiti za klimatske promjene da se smanje rizici od odrona i poplava

"Ne vjerujem da su odroni izazvani velikim kišama. Zbog velikih suša su popucale stijene. Kiše…

2 sata ago

Devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori

Biti roditelj jedno je od najzahvalnijih i najizazovnijih iskustava u životu, ali postoje neke stvarnosti…

4 sata ago

Trinkijeri blista: Ovo je tek početak

Trener Žalgirisa Andrea Trinkijeri bio je zadovoljan poslije pobjede nad Barselonom. Žalgiris na svom parektu…

4 sata ago

Raste broj poginulih u poplavama u BiH, spasioci traže preživjele

Bosnu i Hercegovinu pogodile su katastrofalne poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba, a…

4 sata ago