Categories: Dijaspora

Održana konferencija za medije povodom održavanja ”15. Dana BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini”

U hotelu Hills na Ilidži, danas je, 20.06.2024.godine, održana press konferencija povodom održavanja konferencije ”15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka u Bosni i Hercegovini“.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo, ima dugogodišnju saradnju sa Bosanskohercegovačko-američkom akademijom umjetnosti i nauka (BHAAAS) kao najistaknutijom organizacijom akademske dijaspore iz Bosne i Hercegovine i jednom od najaktivnijih organizacija u iseljeništvu/dijaspori.

Učesnici konferencije bili su: dr. Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Eldina Nizamić, predsjednica BHAAAS-a, dr. Adnan Begović, predsjednik medicinskog odjela BHAAAS-a, dr. Zlatan Akšamija, predsjednik odjela prirodnih i tehničkih nauka BHAAAS-a, Slobodan Radosavljević, predsjednik odjela humanističkih nauka i umjetnosti BHAAAS-a, dr. Tijana Tufek-Memišević, voditeljica BHAAAS programa Održivi razvoj i dr. Ljiljana Đukanović, voditeljica BHAAAS studentskog programa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







”Znanja, iskustva, profesionalni status i pozicije koje su članovi ove organizacije stekli u zemljama u kojima borave čine nas ponosnim, a njihova predanost da ta znanja i iskustva vrate i prenesu u Bosnu i Hercegovinu, i tako doprinesu njenom razvoju, najvidljivija su na skupovima poput ovoga. Ministarstvo pruža podršku BHAAAS-u još od početka njihovog djelovanja’, kazao je Hurtić.

Ministarstvo u svom godišnjem budžetu osigurava određena finansijska sredstva za podršku godišnjim skupovima Dani BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini. Takođe je potpisan i Memoradnum o razumijevanju između Ministarstva i BHAAAAS 2017. godine. Memorandum predviđa međusobnu saradnju na razmjeni znanja, prenosu znanja eksperata iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovinu, aktivno učešće članova BHAAAS-a u javnim konsultacijama o relevantnim javnim politikama u BiH, redovnu razmjenu informacija o aktivnostima usmjerenim na sistemski angažman predstavnika naučne dijaspore u razvojnim procesima i projektima u Bosni i Hercegovini i predlaganje rješenja ključnim institucionalnim i drugim akterima u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), a uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u periodu od 20. do 23. juna 2023. godine u Sarajevu će se održati ”15. Dani BHAAAS-a u BiH”.

Ovo je jedna od najposjećenijih naučnih konferencija u regiji koja će ugostiti preko 550 učesnika, uključujući veliki broj predavača iz stranih zemalja, koji će predavati na 25 simpozija uz više od 250 prezentacija. Pored toga, implementirat će se i specijalni program na 7 lokacija (6 radionica, 5 okruglih stolova, 3 promocije knjiga i umjetnička izložba), te specijalni programi iz Održivog razvoja. Kao i svake godine, posebna pažnja biće posvećena programu za studente.

Redakcija

Recent Posts

Pogba pomilovan zbog dopinga, vraća se na teren

Francuski fudbaler Pol Pogba kažnjen je prije izvjesnog vremena na četiri godine bez fudbala zbog…

55 minuta ago

PRIJATELJI U NESREĆI: Republika Turska spremna da pomogne BiH nakon katastrofalnih poplava

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"4b4c48"}] Republika Turska izrazila je spremnost da pomognu na svaki potrebni način nakon poplava…

1 sat ago

Zatvorena 2. Sarajevska sedmica energije i klime 2024: Platforma za konkretne akcije i partnerstva

Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) 2024. zatvorena je 27. septembra, nakon pet intenzivnih dana…

2 sata ago

Kako kafa utiče na depresiju?

​Istraživanja o povezanosti kafe i depresije pokazala su da ljudi uopšteno imaju blaže simptome depresije…

3 sata ago

Napoli Rutinski protiv Koma

Fudbaleri Napolija pobedili su Komo 3:1 (1:1) u sedmom kolu italijanske Serija A. Ekipa Antonija…

3 sata ago

Srednja Bosna pod vodom: Najgore poplave u posljednjih 40 godina

Tri osobe poginule su u poplavama i odronima u Fojnici, potvrđeno je za Radio Slobodna…

3 sata ago