in

Sevdah zbor “Rosa” održao je koncert u Umagu

Sevdah zbor “Rosa” održao je koncert u Umagu
Slatka-Tajna.Eu
Sevdah zbor “Rosa” održao je koncert u Umagu

Sevdah zbor Rosa,  koji djeluje u okviru KUD Rosa iz Ljubljane, društva za promociju bosansko-hercegovačke kulture održao je koncert u Umagu na Trgu 1. maja.

Koncert je bio u okviru smotre bošnjačke kulture u Istri koju već 19. put organizuje Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre.

Prisutne je pozdravila Mersada Mima Borić u prisustvu predsjednika Senada Pršića, a smotru je otvorio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji je naglasio značaj kulture za očuvanje identiteta te istakao da je Umag grad različitosti koje su ujedno bogatstvo grada.

Voditeljica programa Mirna Banovsek i Maja Knežević su istakle da Sevdah zbor Rosa okuplja 27 članica, različitih profesija, starosti i narodnosti, a sa šireg područja Ljubljane, koje prije svega povezuje ljubav prema muzici, a posebno prema sevdahu i sevdalinci, pjesmama koje se pjevaju glasom i dušom. Zbor od početka uspješno vodi i priprema aranžmane Sasa Čano, prvak Ljubljanske opere.

Zbor je izveo 17 pjesama, među kojima su: S one strane Plive, Moj dilbere, Iz kamena voda tekla, Gondze ružo, Razbolje se šimšir list itd, te po prvi put pjasma Zemljo moja.

Pjesmu “Mila mati šalji me na vodu” je Zbor preveo na slovenački jezik i uspješno je predstavio na koncertu.

Članice zbora Nina Pantic, Maja Mustedanagić i Ivana Porobić su čitale stihove o Bosni Maka Dizdara, Branka Čopića i Ismeta Bekrića.

Oduševljena publika u Umagu je nakon koncerta nastavila druženje sa zborom na trgu tako da je to bio pravi “ Sevdah pod palmama “.

Sevdah zbor Rosa naredni nastup ima u petak u Ljubljani na Prazniku glazbe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mumbaikars in monsoon! #tmkoc #shorts #shortscomedy #funnyshorts #gaming  #viral #subscribe #reels

Mumbaikars in monsoon! #tmkoc #shorts #shortscomedy #funnyshorts #gaming #viral #subscribe #reels

U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska (VIDEO)

U Jadranu pronađena još jedna živa plemenita periska (VIDEO)