in

Što je to Bajkoteka i gdje je možete naći?

Što je to Bajkoteka i gdje je možete naći?
Slatka-Tajna.Eu
Što je to Bajkoteka i gdje je možete naći?

Dvorac Nova Kraljevica Frankopan

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Projekt Bajkoteka kreće iz Dvorca Nova Kraljevica u ponedjeljak 1. srpnja, a završit će u Dvorcu Zrinskih u Čabru u studenome. U međuvremenu obići će još šest postaja iz rute Putevima Frankopana, a na svakoj postaji će se cijele obitelji moći zabaviti pričajući priče s poznatim likovima i utemeljene na povijesti kraja u kojem se dvorci nalaze. Ali idemo redom… 

Bajkoteka – ova teka nam je važna zato što predstavlja nešto pisano, opipljivo, papirnato, starinsko, ali isto tako jer iz grčkog jezika dolazi i znači škrinjica, odnosno neko mjesto za skupljanje. Tako da je naša Bajkoteka škrinjica i bajki i tih nekih lokalnih priča koje su ovdje u prvom planu, iako su samo zamaskirane kroz Pepeljugu, patuljke i ekipu koju svi poznajemo.

Iva Volović, kustosica pedagoginja PPMHP

Istraživačko-izložbeni projekt Bajkoteka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja je program u kojem je, uz pomoć predmeta iz etnografske zbirke muzeja i poznatih likova iz bajki braće Grim, ispričano osam priča o životu ljudi uz osam zrinsko-frankopanskih dvoraca s rute Putovima Frankopana.

Ekipa iz muzeja obilazila je teren i u razgovorima s voditeljima interpretacijskih centara duž rute, ali i stanovnicima, doznavala priče koje su njima, loklano, jako važne.

Primjerice, priču o ognjištu u Kraljevici pričat će Pepeljuga, priču o rudarima u Čabru pričat će sedam patuljaka, a Palčić će navratiti do Bakra.

Uz pomoć studenata riječkog sveučilišta nastale su kratke priče i ilustracije, dizajnerica je oblikovala postaje što će se naći u dvorcima, a sve to prati katalog, zapravo dvije teke od kojih je jedna namijenjena odraslima, a druga najmlađima – bajkolovcima. 

Bajke nisu rezervirane samo za djecu, nego i za sve nas koji smo ‘preodrasli’ za bajke – ali je to samo naša odluka.

Iva Volović, kustosica pedagoginja PPMHP

Dio materijala za teke pripremili su profesori s Odsjeka za psihologiju, Učiteljskog fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti te djelatnice Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

Bajkoteka će biti u Kraljevici u Dvorcu Nova Kraljevica od 1. do 14. srpnja, u Kaštelu u Bakru od 17. do 30. srpnja, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi bit će od 19. kolovoza do 1. rujna, od 4. do 17. rujna bit će u Kuli u Bribiru, od 20 rujna do 3. listopada bit će u Kaštelu grada Grobnika, Kaštel u Krku bit će domaćin od 7. do 20. listopada, u Trsatskom kaštelu bit će od 21. listopada do 3. studenoga, a od 6. do 19. studenoga bit će u Dvorcu Zrinskih u Čabru. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na svakoj od postaja bit će organizirano nekoliko radionica za najmlađe posjetitelje.

Riječ je o suradnjama koje su otvorile još puno novih vrata, pa već postoje ideje kako nastaviti Bajkoteku i u idućim godinama, rekla nam je autorica Bajkoteke, kustosica pedagoginja Iva Volović. Poslušajte razgovor:

Što je i za koga je Bajkoteka?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Anri kandidat za selektora Velsa

Anri kandidat za selektora Velsa

Strastvena romansa, ali niko kao Mrka: Ovo je muškarac koji je osvojio Anu Bekutu FOTO

Strastvena romansa, ali niko kao Mrka: Ovo je muškarac koji je osvojio Anu Bekutu FOTO