in

Manje stranaka na izborima u BiH, Šešelj uklonjen iz imena SRS-a

Manje stranaka na izborima u BiH, Šešelj uklonjen iz imena SRS-a
Slatka-Tajna.Eu
Manje stranaka na izborima u BiH, Šešelj uklonjen iz imena SRS-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (BiH) je saopštila u Sarajevu, 26. juna kako je ove godine za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 6. oktobra, prijavljeno manje političkih partija nego dvije godine ranije, kada su održani opšti izbori.

Za lokalne izbore ove godine CIK je dobio 122 prijave političkih stranaka, od čega je 117 ovjereno.

Pored toga, za izbore su se prijavila i 238 nezavisna kandidata, a od tog broja je ovjereno 146.

Za učešće na lokalnim izborima su prijavljena i 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala i da je od 55 stranaka kojima je prijava odbijena, deset uložilo žalbu.

Jedna od njih je žalba Srpske demokratske stranke (SDS), koja nije podnijela broj računa za finansiranje izborne kampanje.

SDS-u su krajem marta ugašeni bankovni računi, kao posljedica sankcija Ureda za imovinu stranaca (OFAC), američkog Ministarstva financija, pod kojima se ova stranka nalazi već 20 godina.

Prije nego što je CIK BiH raspisao izbore registrovana je nova stranka koja je nazvana Srpska demokratska stranka – Volja naroda.

Istovremeno, drugi predmet se odnosio na izmjene imena Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj koja je otklonila detalje naziva stranke (dr. Vojislav Šešelj), jer se u nazivu “glorifica presuđeni ratni zločinac”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Prihvatili su zahtjev, pa će na lokalnim izborima nastupiti kao SRS – Srpska radikalna stranka”, rekla je Hadžiabdić.

Vojislav Šešelj je 2018. godine pravosnažno osuđen na kaznu od deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Inače, do 24. juna CIK je zaprimio i 37 prigovora, od čega se 15 odnosi na preuranjenu kampanju, 18 na zloupotrebu javnih resursa, dvije na plaćenu izbornu kampanju, jedna na govor mržnje i jedna na rad opštinske komisije.

Što se tiče štampanja glasačkih listića, rečeno je da je kompanija CPA, nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za učešće u postupku o nabavci za štampanje i pakovanje glasačkih listića, “zadovoljila posebne uslove i kvalificirala se za daljnje faze pregovora”.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ponovo je pokrenula 7. juna postupak javne nabavke za štampanje i pakovanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore 6. oktobra.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je 27. maja postupak javne nabavke za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore, jer, kako su tada obrazložili, “nije bila dostavljena nijedna ponuda”.

To je bio prvi put da se CIK suočio sa problemom da se nijedna kompanija, od 24, koliko ih je uzelo dokumentaciju, nije prijavila na tender za štampanje glasačkih listića.

Već polovinom augusta prvi glasački listići trebali bi biti isporučeni za birače van Bosne i Hercegovine, a do kraja istog mjeseca i za ostatak BiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Manje stranaka na izborima u BiH, Šešelj uklonjen iz imena SRS-a

Manje stranaka na izborima u BiH, Šešelj uklonjen iz imena SRS-a

Sparkasse banka potpisala memorandum o programu osnaživanja finansijske pismenosti u školama USK

Sparkasse banka potpisala memorandum o programu osnaživanja finansijske pismenosti u školama USK