in

Nezavisna, suverena, sigurna i multietnička BiH je zajednički interes EU, SAD i UK

Nezavisna, suverena, sigurna i multietnička BiH je zajednički interes EU, SAD i UK
Slatka-Tajna.Eu
Nezavisna, suverena, sigurna i multietnička BiH je zajednički interes EU, SAD i UK

Nezavisna, suverena, sigurna i multietnička Bosna i Hercegovina zajednički je interes BiH, Evropske unije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva(UK), jednoglasno su konstatirali 26. juna ambasadori država članica Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Italija)na sastanku kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

“Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidejtonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji ugrožavaju mir i podrivaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je ukazao na važnost da se sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice zajednički usaglase aktivnosti koje će osigurati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira.

Na sastanku je istaknuto da je to vrlo bitno i za očuvanje sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

“U Srbiji je reaktiviran opasni projekat velike Srbije. Cilj je, kako su to i projektirali velikosrpski ideolozi, dobiti u miru ono što se nije dobilo tokom agresije 1990-ih godina. Riječ je o istoj ideologiji, politici i ciljevima iz 1990-ih. U Beogradu je 8. juna 2024. promovirana ideja’jedan narod, jedan sabor’, a svima je jasno da postoji i jedan vođa ovog velikodržavnog projekta”, rekao je Bećirović.

Dodao je kako je ideja ruskog svijeta, kao i srpskog svijeta, revanšistička i koristi se za prekrajanje historije.

“Mnogi nisu shvatili Miloševićev govor na Gazimestanu 1989. a nažalost, mnogi ne shvataju ni razorne posljedice Deklaracije tzv. svesrpskog sabora. Dva su posebno opasna aspekta ove deklaracije: a) institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi; b) antidejtonski, antievropski i antiustavni sadržaj usvojene Deklaracije. Usvojenom Deklaracijom karte su potpuno otkrivene. Tzv. svesrpski sabor se nominalno pozivao na Daytonski mirovni sporazum, a u suštini je detaljno razradio njegovo rušenje”, naglasio je Bećirović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nema nikakve sumnje, dodaje on, Deklaracija tzv. svesrpskog sabora Srbije i bh. entiteta RS je apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu; temeljnim normama međunarodnog prava i suverenitetu države Bosne i Hercegovine.

“Također, ona ugrožava temeljna načela na kojima počiva EU; osnovne principe međudržavnih odnosa članica UN-a, kao i miroljubivu i ravnopravnu saradnju među evropskim državama”, naglasio je Bećirović.

Na sastanku je ukazano i na važnost zaključaka zadnje sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, u kojima je navedeno da organi bh. entiteta RS flagrantno ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine, te njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Svi prisutni su istakli da je u narednom periodu potreban veći stepen koordinacije i efikasnijeg djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Predsjedništva.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler te visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jamal neće igrati na OI

Jamal neće igrati na OI

“BILA SAM SAVRŠEN KOMAD NA KOM BI SE ISTRESLI” Njena burna prošlost šokirala: Od fine djevojčice sam se pretvorila u zvijer

“BILA SAM SAVRŠEN KOMAD NA KOM BI SE ISTRESLI” Njena burna prošlost šokirala: Od fine djevojčice sam se pretvorila u zvijer