Categories: Biznis

Održivo poslovanje u bankarskom sektoru i finansijskom sektoru

Seminaru je prisustvovalo 32 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka, regulatora, i međunarodnih finansijskih institucija. Predavači na ovom seminaru bili su renomirani predavači kompanije Ernst & Young iz Beograda sa dugogodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, ESG rizika, i regulatornog izvještavanja kroz projekte i rad u bankarskom i finansijskom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana kao i EU.

”Upravljanje ESG rizicima je tema kojom se finansijski sektor u veliko počeo baviti jer je isto stub održivog poslovanja.  Ova tema će svakako biti od kritičnog značaja kontinuirano. Iako su svijest i kapacitet učesnika na domaćem tržištu značajno unaprijeđeni, a imajući u vidu rapidne promjene legislative, izazove i dileme koji su prisutni u samoj implementaciji adekvatnog okvira, UPRMBiH u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom i partnerskim konsultantskim kućama nastavlja programe unaprijeđenja znanja iz oblasti adekvatnog upravljanja ESG rizicima. Na današnjem seminaru, kroz prezentaciju eksperata iz Ernst&Young-a, učesnici su između ostalog imali mogućnost da se detaljnije upoznaju sa EU Taksonomijom kao ključnim okvirom za transparentno identifikovanje održivih aktivnosti/investicija, kao i izračunima finansiranih emisija.“ – izjavio je Igor Jokić, Predsjednik UPRMBiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







„Kroz saradnju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, UPRMBiH u toku ove godine pored edukativnih treninga i seminara planira raditi na razvoju ESG smjernica koje bi služile kao edukativni materijal za predstavnike bankarskog i finansijskog sektora sa ciljem bolje cjelokupne usklađenosti BiH sa ESG standardima.”- izjavio je Amar Brkan, Generalni sekretar UPRMBiH.

Redakcija

Recent Posts

Sedam ideja za idealna mjesta gde da postavite televizor u spavaćoj sobi

Ovaj uređaj je nekima neizostavan "ukras" prostorije. U nekim domovima ne postoji prostorija bez televizora.…

1 sat ago

Grad Mostar raspisao poziv za stipendije srednjoškolcima deficitarnih zanimanja

U školskoj 2024./2025. godini deficitarnim zanimanjima se, među ostalima, smatraju: kuhari, konobari, keramičari, automehaničari, vozači…

1 sat ago

U općini Rešetari obilježen dan branitelja te općine

U općini Rešetari obilježen dan branitelja te općineFoto: Vijesti / HRTU općini Rešetari kod Nove…

1 sat ago

Bivši bh. selektor bi sjeo na klupu Srbije: Stvorio bih ozbiljnu priču

U jeku priče oko eventualne smjene Dragana Stojkovića Piksija na mjestu selektora fudbalske reprezentacije Srbije,…

2 sata ago

Gradonačelnik Tomašević najavio izgradnju tri nova mosta u Zagrebu

Gradonačelnik Tomašević najavio izgradnju tri nova mosta u ZagrebuFoto: Grad Zagreb / -Zagrebački gradonačelnik Tomislav…

3 sata ago

Navijači nisu prepoznali Hamšika: Otkrilo ga poznanstvo sa Pandevom

Fudbalska reprezentacija Engleske i Slovačke igraju u nedjelju meč osmine finala na Evropskom prvenstvu u…

4 sata ago