in

Plenković: Vijeće raspravlja o strateškom planu, podršci Ukrajini i novim čelnicima EU-a

Plenković: Vijeće raspravlja o strateškom planu, podršci Ukrajini i novim čelnicima EU-a
Slatka-Tajna.Eu
Plenković: Vijeće raspravlja o strateškom planu, podršci Ukrajini i novim čelnicima EU-a

Premijer Andrej Plenković sudjeluje u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković sudjeluje u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća, gdje se raspravlja o tri ključne teme. 

Prvo, usvajanje strateškog plana rada Europskih institucija za sljedećih pet godina, u kojem je Hrvatska aktivno sudjelovala.

Plenković je naglasio važnost ovog dokumenta jer uključuje teme bitne za Hrvatsku, poput demografskih izazova, proširenja EU, zelene tranzicije, digitalne transformacije te suočavanja s ekonomskom i energetskom krizom.

Druga važna tema je podrška Ukrajini, koja uključuje susret s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Plenković je čestitao Ukrajini na pokretanju pregovora za članstvo u EU, naglasivši da Hrvatska snažno podržava Ukrajinu na europskom i bilateralnom planu.

Treća tema je izbor ključnih čelnika europskih institucija. Očekuje se da će Europska pučka stranka podržati Ursulu von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije, dok bi bivši portugalski premijer Antonio Costa trebao postati predsjednik Europskog vijeća. Estonska premijerka Kaja Kallas predložena je za visoku predstavnicu za vanjske poslove.

Plenković je istaknuo dugogodišnji prijateljski odnos s Kallas te izrazio očekivanje da će predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola, biti ponovno izabrana.

Ovo su tri ključne teme današnjeg sastanka Europskog vijeća, uz raspravu unutar Europske pučke stranke, zaključio je Plenković.

Čelnici EU-a zapečatit će na summitu dogovor o najvišim dužnostima

Čelnici EU-a trebali bi zapečatiti dogovor o podjeli najviših dužnosti Europske unije na dvodnevnom summitu u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neformalni dogovor među čelnicima EU-a omogućio je da sadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bude nominirana za drugi mandat.

Bivši portugalski premijer Antonio Costa trebao bi biti sljedeći predsjednik Europskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas bit će nova visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku.

Dogovor o najvišim položajima postignut je između Europske pučke stranke desnog centra (EPP), skupine socijalista i demokrata lijevog centra (S&D) i liberalne skupine Renew Europe.

Meloni i Orban kritizirali dogovor

Glavne dužnosti u EU-u dijele se nakon izbora za Europski parlament u zamršenom procesu koji treba uzeti u obzir rezultate glasovanja, u skladu s ugovorima EU-a.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni snažno se zalagala za priznavanje rezultata svoje krajnje desne stranke na europskim izborima i oštro kritizirala proces podjele dužnosti.

Mađarski premijer Viktor Orban također se usprotivio dogovoru. U objavi na X-u konzervativni premijer rekao je da bi “najviši dužnosnici EU trebali predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zarađuje mnogo manje od Piksija: Kolika je plata selektoru Gruzije?

Zarađuje mnogo manje od Piksija: Kolika je plata selektoru Gruzije?

100 najvećih u BiH i regionu: Primjena ESG principa ključna za dugoročni uspjeh

100 najvećih u BiH i regionu: Primjena ESG principa ključna za dugoročni uspjeh