in

Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa

Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa
Slatka-Tajna.Eu
Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa

Donald Trump i Joe Biden

Foto: Brendan McDermid / Elizabeth Frantz / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden sučelit će se s protukandidatom Donaldom Trumpom, u sjedištu CNN-a u Atlanti, u 3 sata ujutro prema našem vremenu. Više od četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora, koji će se održati 5. studenog, velik je dio birača neodlučan. 

Debatu organizira CNN, a obojica su pristala na nastup bez publike i pravo voditelja da im utišaju mikrofone ne budu li poštovali pravila sučeljavanja. Trenutne ankete pokazuju blago vodstvo Donalda Trumpa na nacionalnoj razini, analitičari prognoziraju neizvjesne izbore u studenome. Reporterka HTV-a Branka Slavica javila se iz Washingtona u Dnevnik te rekla kako u tijesnim predsjedničkim utrkama poput ove koju vode Biden i Trump debate su iznimno važne.

– Večeras se očekuje velika gledanost, 70 posto Amerikanaca kaže kako će makar dijelom pratiti večerašnje sučeljavanje. Danima nakon ove debate razgovarat ćemo o tome tko je bio pobjednik, tko je napravio gaf, a tko je bio uvjerljiv. Joe Biden naciju mora večeras uvjeriti da ima viziju, entuzijazam i snagu za još četiri godine u Bijeloj kući. Entuzijazam kod demokratskih birača manji je nego kod republikanaca. Prema anketama samo 70 posto onih koji su na prošlim izborima glasali za Bidena i dalje ga podržavaju. Trump večeras mora biti discipliniran, pokazati da se zna ponašati predsjednički. Format debate stroge je i vidjet ćemo može li to Trump, rekla je Slavica.

CNN nije objavio teme sučeljavanja, ali pretpostavljamo da će se razgovarati i raspravljati o ekonomiji, imigraciji, vanjskoj politici i pobačaju, ali i Trumpovim kaznenim postupcima.

– Natječu se do sada dva najstarija predsjednička kandidata. Prvi put je da se debata održava prije jeseni i prije stranačkih konvencija. Demokrati i Republikanci tek trebaju potvrditi Bidena i Trumpa kao svoje kandidate. Analitičari smatraju kako će utrka biti neizvjesna i nakon ove debate, sve do studenog, zaključila je Branka Slavica.

Snažan dojam mogao bi pomoći neutralizirati te zabrinutosti i usmjeriti pozornost birača na politička pitanja. Slaba izvedba mogla bi usporiti prikupljanje sredstava za kampanju i gurnuti Trumpa dalje u anketama.

Obojica su pod povećalom zbog starosti i izdržljivosti. Trump ima 78 godina i tijekom kampanje davao je neobične izjave i izgovarao čudne rečenice. Biden ima ukočen hod, događaju mu se verbalne pogreške i ima oscilirajuće javne nastupe, od solidno održanih govora do mrmljajućih komentara u istom danu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nedavna anketa Reuters-Ipsosa pokazala je da je mentalna sposobnost jedno od ključnih pitanja za neodlučne birače uoči izbora 5. studenoga, a više ih zabrinjava Biden.

Druga anketa Reuters-Ipsosa ove godine pokazala je da 78% ispitanika – uključujući 71% demokrata – smatra da je Biden prestar za dužnost. Za Trumpa je isto reklo 53%.

Joe Biden priprema se za debatu sa svojim savjetnicima u predsjedničkom odmaralištu Camp David, gdje je improvizirana scena slična studiju CNN-a. Cilj 81-godišnjeg političara bit će uvjeriti birače da ima i plan i energiju za još jedan mandat, dok će 78-godišnji Donald Trump pokušati pokazati da se može ponašati predsjednički. Trump je pripreme započeo skupom u Philadelphiji i sastancima o vanjskoj politici.

Debata će se održati u studiju CNN-a u Atlanti bez publike, a kandidati neće smjeti donijeti bilješke na pozornicu. Pristali su i na mogućnost isključivanja mikrofona ako budu upadali u riječ jedan drugome.

Iako CNN nije objavio teme sučeljavanja, očekuju se pitanja o gospodarstvu, migraciji, pobačaju i napadu na Kongres 6. siječnja. Povijesno, debate ne odlučuju o pobjedniku, ali ključan su trenutak u tijesnim utrkama poput ove za Bijelu kuću 2024. godine.

Prvu predsjedničku debatu obično prati oko 60 milijuna Amerikanaca, a očekuje se da će sučeljavanje Bidena i Trumpa pratiti više od 60% građana.

Ova debata održava se neobično rano, prije stranačkih konvencija koje slijede u srpnju i kolovozu, gdje će kandidati biti službeno potvrđeni, za Jutarnju kroniku iz Washingtona je javila Branka Slavica.

Iz Washingtona se javila Branka Slavica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Drama na Euru: Izbodena tri navijača

Drama na Euru: Izbodena tri navijača

Napravite rumenilo kod kuće od prirodnih sastojaka

Napravite rumenilo kod kuće od prirodnih sastojaka