Categories: Novosti

Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa

Donald Trump i Joe Biden

Foto: Brendan McDermid / Elizabeth Frantz / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden sučelit će se s protukandidatom Donaldom Trumpom, u sjedištu CNN-a u Atlanti, u 3 sata ujutro prema našem vremenu. Više od četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora, koji će se održati 5. studenog, velik je dio birača neodlučan. 

Debatu organizira CNN, a obojica su pristala na nastup bez publike i pravo voditelja da im utišaju mikrofone ne budu li poštovali pravila sučeljavanja. Trenutne ankete pokazuju blago vodstvo Donalda Trumpa na nacionalnoj razini, analitičari prognoziraju neizvjesne izbore u studenome. Reporterka HTV-a Branka Slavica javila se iz Washingtona u Dnevnik te rekla kako u tijesnim predsjedničkim utrkama poput ove koju vode Biden i Trump debate su iznimno važne.

– Večeras se očekuje velika gledanost, 70 posto Amerikanaca kaže kako će makar dijelom pratiti večerašnje sučeljavanje. Danima nakon ove debate razgovarat ćemo o tome tko je bio pobjednik, tko je napravio gaf, a tko je bio uvjerljiv. Joe Biden naciju mora večeras uvjeriti da ima viziju, entuzijazam i snagu za još četiri godine u Bijeloj kući. Entuzijazam kod demokratskih birača manji je nego kod republikanaca. Prema anketama samo 70 posto onih koji su na prošlim izborima glasali za Bidena i dalje ga podržavaju. Trump večeras mora biti discipliniran, pokazati da se zna ponašati predsjednički. Format debate stroge je i vidjet ćemo može li to Trump, rekla je Slavica.

CNN nije objavio teme sučeljavanja, ali pretpostavljamo da će se razgovarati i raspravljati o ekonomiji, imigraciji, vanjskoj politici i pobačaju, ali i Trumpovim kaznenim postupcima.

– Natječu se do sada dva najstarija predsjednička kandidata. Prvi put je da se debata održava prije jeseni i prije stranačkih konvencija. Demokrati i Republikanci tek trebaju potvrditi Bidena i Trumpa kao svoje kandidate. Analitičari smatraju kako će utrka biti neizvjesna i nakon ove debate, sve do studenog, zaključila je Branka Slavica.

Snažan dojam mogao bi pomoći neutralizirati te zabrinutosti i usmjeriti pozornost birača na politička pitanja. Slaba izvedba mogla bi usporiti prikupljanje sredstava za kampanju i gurnuti Trumpa dalje u anketama.

Obojica su pod povećalom zbog starosti i izdržljivosti. Trump ima 78 godina i tijekom kampanje davao je neobične izjave i izgovarao čudne rečenice. Biden ima ukočen hod, događaju mu se verbalne pogreške i ima oscilirajuće javne nastupe, od solidno održanih govora do mrmljajućih komentara u istom danu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Nedavna anketa Reuters-Ipsosa pokazala je da je mentalna sposobnost jedno od ključnih pitanja za neodlučne birače uoči izbora 5. studenoga, a više ih zabrinjava Biden.

Druga anketa Reuters-Ipsosa ove godine pokazala je da 78% ispitanika – uključujući 71% demokrata – smatra da je Biden prestar za dužnost. Za Trumpa je isto reklo 53%.

Joe Biden priprema se za debatu sa svojim savjetnicima u predsjedničkom odmaralištu Camp David, gdje je improvizirana scena slična studiju CNN-a. Cilj 81-godišnjeg političara bit će uvjeriti birače da ima i plan i energiju za još jedan mandat, dok će 78-godišnji Donald Trump pokušati pokazati da se može ponašati predsjednički. Trump je pripreme započeo skupom u Philadelphiji i sastancima o vanjskoj politici.

Debata će se održati u studiju CNN-a u Atlanti bez publike, a kandidati neće smjeti donijeti bilješke na pozornicu. Pristali su i na mogućnost isključivanja mikrofona ako budu upadali u riječ jedan drugome.

Iako CNN nije objavio teme sučeljavanja, očekuju se pitanja o gospodarstvu, migraciji, pobačaju i napadu na Kongres 6. siječnja. Povijesno, debate ne odlučuju o pobjedniku, ali ključan su trenutak u tijesnim utrkama poput ove za Bijelu kuću 2024. godine.

Prvu predsjedničku debatu obično prati oko 60 milijuna Amerikanaca, a očekuje se da će sučeljavanje Bidena i Trumpa pratiti više od 60% građana.

Ova debata održava se neobično rano, prije stranačkih konvencija koje slijede u srpnju i kolovozu, gdje će kandidati biti službeno potvrđeni, za Jutarnju kroniku iz Washingtona je javila Branka Slavica.

Iz Washingtona se javila Branka Slavica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Patrisio i Spinacola nisu više članovi Rome

Portugalski golman Rui Patrisio i fudbaler Leonardo Spinacola nisu više članovi Rome, saopštio je danas…

2 minute ago

Ovako je Emina Jahović izgledala na prvom vjenčanju: Udala se u srednjoj školi, a u braku bila samo 6 mjeseci

Prvi put se udala sa samo 17 godina. Pjevačica Emina Jahović svoj ljubavni život oduvijek…

10 minuta ago

OSCE osudio verbalni napad iz Dodikove stranke na članicu Izborne komisije BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je osudila verbalni napad Sanje Vulić, šefice Kluba Saveza…

1 sat ago

Anđušić sve bliže Dubaiju

Izvjesno je – po isteku ugovora sa Partizanom, Danilo Anđušić neće ostati u Humskoj, ali…

2 sata ago

OTVOREN FESTIVAL “BAŠČARŠIJSKE NOĆI”: Ugostit će mnogo svjetskih i domaćih autora i umjetnika

Koncertom mladih repera otvorene su Baščaršijske noći u atrijumu Bosanskog kulturnog centra.  Na koncertu pod…

2 sata ago

Šareni i veseli festival u Crikvenici – CrikvArt!

Crikvenica će ove subote biti ispunjena obiljem zabave i smijeha, a „krivci" za to će…

3 sata ago