Categories: Novosti

Gradonačelnik Tomašević najavio izgradnju tri nova mosta u Zagrebu

Gradonačelnik Tomašević najavio izgradnju tri nova mosta u Zagrebu

Foto: Grad Zagreb /

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je izgradnju tri nova mosta u Zagrebu, što će biti omogućeno kroz predložene izmjene i dopune Gradskog urbanističkog plana (GUP), koji je upućen u javnu raspravu.

Tomašević pritom dva mosta – istočni Jarunski most i zapadni Jarunski most, planira graditi u svom drugom mandatu na čelu Zagreba, ukoliko ga osvoji.

Iz Grada navode da su u GUP-u još od 1970-ih godina ucrtana nova tri mosta u zapadnom dijelu Zagreba na prostoru od Jadranskog do Jankomirskog mosta, pa je Grad Zagreb u petak u javnu raspravu, koja će trajati do 12. srpnja, uputio prijedlog Izmjena i dopune GUP-a, koje zadržavaju sve postojeće prometne koridore i planirane mostove preko Save.

Tomašević je najavio je kako je izmjenama GUP-a predložena promjena karaktera istočnog Jarunskog mosta iz cestovnog u pješačko-biciklistički, s obzirom da je vrlo blizu Jadranskom mostu koji je cestovni i tramvajski most, te imajući u vidu nemogućnost cestovnog spoja za most s južne strane.

– Pješačko-biciklističkim mostom istočno od jezera Jarun povezujemo sportske sadržaja Arene, Mladosti i Rekreacijsko sportskog centra (RSC) Jarun, te stanovnike gradskih naselja Laništa i Jaruna. Za taj most je potrebno napraviti arhitektonsko-urbanistički natječaj tako da je, uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, planirani rok izgradnje mosta kraj 2027. godine, najavio je Tomašević.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Preostala dva cestovna mosta zapadnije od tog mosta su zapadni Jarunski most i most u Savskoj Opatovini a oni su nužni s obzirom na veličinu grada i njegov daljnji razvoj, posebno imajući na umu ubrzanu stambenu izgradnju u gradskoj četvrti Stenjevec, tvrdi Tomašević.

No, ukoliko se uzme u obzir postojeća gustoća naseljenosti u gradskim četvrtima Podsused Vrapče, Stenjevec i Trešnjevka jug, Gradska uprava smatra da je prioritetnija izgradnja zapadnog Jarunskog mosta što je predmet i prometne studije koju je Grad Zagreb naručio.

Zapadni Jarunski most je namijenjen cestovnom i tramvajskom prijevozu uz pješake i bicikliste.

– Strateški je bitan za uspostavljanje tramvajske mreže do buduće Nacionalne dječje bolnice u Blatu, te kako bi značajno unaprijedio prometnu povezanost cijelog zapadnog dijela grada. Zapadni Jarunski most, s obzirom na provedeni arhitektonski natječaj i status imovinsko-pravnih odnosa, planiramo izgraditi i pustiti u promet do kraja 2028. godine, najavio je Tomašević.

Vezano uz most u Savskoj Opatovini, procjena je da će se zbog lošijeg statusa imovinsko-pravnih odnosa, potrebe arhitektonsko-urbanističkog natječaja i izgradnje spojnih cesta taj cestovni most moći izgraditi najranije 2031. godine, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

‘SB’ NA CEREMONIJI: Svečanim postrojavanjem počelo obilježavanje Dana policije u FBiH, prisutnima se obratili Ramo Isak i Vahidin Munjić (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/unnamed_14_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/unnamed_14_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"e0c2bc"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/unnamed_15_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/unnamed_15_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"b895aa"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/vahidin_munjic.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/vahidin_munjic.jpg","caption":"Vahidin Munji\u0107 (Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)","bg":"314589"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/unnamed_18_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/unnamed_18_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"1a1c24"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/ramo_isak.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/07\/ramo_isak.jpg","caption":"Ramo…

18 minuta ago

KONCERTOM ACE LUKASA OTVORENA NAJVEĆA DISKOTEKA NA JADRANU: Dolaze brojni pjevači iz cijelog regiona

Nakon dvije godine nestrpljivog iščekivanja, konačno je otvoren Diamond by Mint, najraskošniji klub na Jadranu.…

19 minuta ago

Kako se pravilno koriste štipaljke za veš?

Kačenje veša na žicu može izgledati jednostavno, ali prema jednom korisniku TikTok-a, većina nas to…

47 minuta ago

Novi “Crazy Taxi” biće multiplejer igra (VIDEO)

​Izdavačka kuća SEGA potvrdila je kako će novi "Crazy Taxi" biti dizajniran po formatu tematskog…

1 sat ago

Za četiri mjeseca smršala, liniju dovela do savršenstva: Dijeta Aleksandre Prijović daje odlične rezultate, kilogrami se ne vraćaju

Jelovnik Aleksandre Prijović podrazumeva samo zdrave namirnice Otkako su se Filip Živojinović i Aleksandra Prijović…

1 sat ago