Categories: Novosti

Biden će danas odlučiti hoće li se povući iz predsjedničke utrke

Joe Biden s prvom damom Jill Biden i unukama u Westhampton Beachu

Foto: Elizabeth Frantz / Reuters

Očekuje se da će predsjednik Joe Biden razgovarati o budućnosti svoje kampanje za reizbor s obitelji u Camp Davidu u nedjelju. Nakon debate koju je u četvrtak prenosio CNN, mnogi demokrati zabrinuli su se oko njegove sposobnosti da pobijedi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi NBC News.

Bidenovo putovanje planirano je prije debate u četvrtak. On i prva dama Jill Biden trebali bi se tamo pridružiti svojoj djeci i unucima kasno u subotu.

Do sada su najviši čelnici stranke ponudili javnu podršku Bidenu, uključujući i tweetove koje su objavili bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton. Viši kongresni demokrati, uključujući zastupnika Hakeema Jeffriesa iz New Yorka, Jima Clyburna iz Južne Karoline i Nancy Pelosi iz Kalifornije, privatno su izrazili zabrinutost o njegovoj održivosti, rekla su dva izvora upoznata s tim raspravama, iako svi javno podržavaju predsjednika.

Jedan demokratski član Predstavničkog doma koji vjeruje da bi Biden trebao odustati od utrke – ali još nije javno pozvao na to – rekao je za NBC News da mu je troje kolega izrazilo isti osjećaj tijekom glasovanja u Zastupničkom domu u petak.

Čelnici doma javno se nisu pokolebali, a njihovi suradnici demantirali su da iza zatvorenih vrata iznose sumnje.

– Predsjednica Pelosi ima puno povjerenje u predsjednika Bidena i raduje se što će prisustvovati njegovoj inauguraciji 20. siječnja 2025., rekao je Ian Krager, glasnogovornik bivšeg predsjednika Zastupničkog doma.

– Svaka sugestija da je krenula u drugačiji postupak jednostavno nije istinita, dodao je.

Christie Stephenson, glasnogovornica Jeffriesa, čelnika manjine u Zastupničkom domu, rekla je da je njezin šef “više puta jasno javno i privatno dao do znanja da podržava predsjednika Joea Bidena i demokratsku listu od vrha do dna”.

Brianna Frias
rekla je da Clyburn, koji ovog vikenda putuje u Wisconsin u kampanju za predsjednika, “ima potpuno povjerenje u predsjednika Joea Bidena i kartu Biden-Harris.

– Svaka izvješća u kojima se tvrdi da je kongresnik izrazio bilo što osim čvrste potpore predsjedniku Bidenu potpuno su neistinita, rekla je Frias.

Unatoč dobrom nastupu u Sj. Karolini, bio je “nekoherentan i težak za sluštati”

U isto vrijeme, među najvišim demokratima postoji razumijevanje da Bidenu treba dati prostora da odredi sljedeće korake. Vjeruju da samo predsjednik, u dogovoru sa svojom obitelji, može odlučiti hoće li krenuti naprijed ili rano završiti svoju kampanju – i da neće dobro reagirati ako ga se gura.

– Donositelji odluka su dvije osobe – to su predsjednik i njegova supruga, rekao je jedan od izvora upoznat s raspravama, dodajući: “Svatko tko ne razumije koliko će ova odluka biti duboko osobna i obiteljska, nije upućen u tu situaciju.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ovaj prikaz predsjednika i njegove stranke u krizi samo nešto više od četiri mjeseca prije izbora za koje kažu da će odrediti sudbinu demokracije izvučen je iz intervjua s više od desetak demokratskih dužnosnika, operativaca, suradnika i donatora. Svi su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi opisali tako osjetljive stvari poput toga može li aktualni predsjednik odustati od reizbora i kako bi mogao biti zamijenjen na glasačkom listiću.

Unatoč uzbudljivom govoru na skupu u Sjevernoj Karolini u petak koji je umirio neke od njegovih saveznika, Bidena je jedna osoba upoznata s njegovim raspoloženjem opisala kao poniženog, lišenog samopouzdanja i bolno svjesnog da njegove fizičke slike na raspravi — oči buljeći u daljinu, otvorenih usta — živjet će i nakon svog predsjedničkog mandata, zajedno s izvedbom koja je ponekad bila vijugava, nekoherentna i teška za čuti.

– To je nered, rekla je ova osoba.

“Ako Jill Biden odluči promijeniti kurs, bit će promjena kursa”

Druga osoba upoznata s dinamikom rekla je da će Biden na kraju poslušati samo jednog savjetnika.

– Jedina osoba koja ima najveći utjecaj na njega je prva dama, rekla je ova osoba. “Ako ona odluči da treba promijeniti kurs, bit će promjene kursa.”

Nakon objave ovog izvješća, poznati izvor se obratio i naglasio da okupljanje u Camp Davidu nije bio formalni obiteljski sastanak.

– Očekuje se da će svaka rasprava o kampanji biti neformalna ili naknadna misao, rekao je izvor. “Nitko ne sjeda za formalnu ili odlučujuću raspravu.”

Anita Dunn, jedna od nekolicine Bidenovih najbližih savjetnika, rekla je u subotnjoj emisiji “The Weekend” na MSNBC-u da Biden nije razgovarao o odustajanju od utrke sa suradnicima i da su interni razgovori bili usmjereni na napredak.

– Imali smo lošu debatu, rekla je Dunn. 

– Što ćemo sljedeće? Znate, predsjednik je prije svega fokusiran na to što ćemo dalje? Što trebam učiniti, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

SAD zabrinute Dodikovim postupcima, moguće nove sankcije, upozorava Bajdenov savjetnik

Sjedinjene Države su zabrinute zbog Dodikovih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, i zbog toga…

51 minuta ago

Jokić traži da Denver dovede “zvijer” od igrača

Superzvijezda Nagetsa, ​Nikola Jokić, navodno je zahtjevao od uprave Denvera da mu dovedu Rasela Vesbruka.…

2 sata ago

ŽENA FUDBALERA NIKAD BOLJE NIJE IZGLEDALA: Amra Džeko pokazala fantastičnu liniju nakon pet carskih porođaja

Nije tajna da Amra Džeko voli trening i teretanu, ali da nakon pet carskih porođaja…

2 sata ago

Kotarski: Macron kockarski nastrojen, nije pogodio pravo vrijeme za izbore

Gosti emisije "Otvoreno"Foto: HTV / HRTNedjeljni prvi krug izbora u Francuskoj obilježila je najveća izlaznost…

3 sata ago

OVA LJEPOTICA JE STARIJA SESTRA POPULARNE PJEVAČICE: Između njih postoji nevjerovatna sličnost

Pjevačica Milica Todorović izuzetno je vezana za obitelj, a malo ko zna da ima dvije…

3 sata ago