Categories: Biznis

Susreti prijevoznika: Bez odlaganja, po hitnom postupku, riješiti probleme prijevoznika

Susreti prijevoznika, koje VTK/STKBiH organizira od 2005. godine, jedan je od rijetkih događaja na kojem prijevoznici imaju mogućnost razmijeniti iskustva i upoznati se s novim tehnologijama i legislativom u transportu. U fokusu ovogodišnjih susreta, koji se održavaju 28. i 29. juna, su teme vezane za smart tahograf druge generacije, obaveze prijevoznika iz trećih država, zastoj na graničnim prijelazima i ograničen boravak vozača u EU, novi uvjeti ulaska na teritoriju EU i digitalizacija u ovoj oblasti.

U uvodnom obraćanju, zamjenik generalnog sekretara VTK/STKBiH Nihad Bajramović ukazao je, između ostalog, na probleme prijevoznika, za koje je upravo Komora, kao predstavnik međunarodnih prijevoznika u BiH, zahtjevala hitno rješavanje.

„Osiguranje minimalno još jednog graničnog prijelaza za fitosanitarni pregled je minimalni zahtjev i potreba bh. privrede. Sve naše analize jasno ukazuju  da je potrebno hitno pristupiti izmjeni postojećeg Ugovora o graničnim prijelazima za međunarodni cestovni promet s Republikom Hrvatskom. Veliki problem je i neusklađenost radnog vremena veterinarskih, fitosanitarnih i sanitarnih inspektora na hrvatskoj strani. Također, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Stoga pozdravljamo jučerašnju odluku Vijeća ministara BiH da, na osnovu inicijative Komore, s nadležnim tijelima u EU poduzmu aktivnosti za izuzimanje vozača  od ovog ograničenja,“  rekao je Bajramović. U prethodnom periodu, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH zaprimilo je brojne dopise od VTK/STK BiH , kao i domaćih prijevoznika, u vezi sa problematikom ograničenog broja dana boravka na teritoriji Evropske unije.

„Na svim sastancima s delegacijama Evropske unije, kontinuirano insistiram da se ovaj problem riješi i da se naši vozači izuzmu iz ovih ograničenja, kao što je to već urađeno za posade brodova, pilote i druge specijalne kategorije radnika. Smatramo da je od ključne važnosti omogućiti našim vozačima slobodnije kretanje kako bi mogli nesmetano obavljati svoje poslove i privatne obaveze“, kazao je  ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Podsekretar Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije Zdravko Igličar  istakao je da su pravila o vremenu vožnje i odmorima važeća već 50 godina te da će se uvođenjem pametnih tahografa nove generacije povećati kontrola rada vozača i osigurati bolja sigurnost saobraćaja.

Sponzori ovogodišnjih Susreta su BiH truck d.o.o. Sarajevo, Volvo d.o.o. Sarajevo, TimoCom GmbH i Sejari d.o.o.

Redakcija

Recent Posts

Devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori

Biti roditelj jedno je od najzahvalnijih i najizazovnijih iskustava u životu, ali postoje neke stvarnosti…

27 minuta ago

Trinkijeri blista: Ovo je tek početak

Trener Žalgirisa Andrea Trinkijeri bio je zadovoljan poslije pobjede nad Barselonom. Žalgiris na svom parektu…

30 minuta ago

Raste broj poginulih u poplavama u BiH, spasioci traže preživjele

Bosnu i Hercegovinu pogodile su katastrofalne poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba, a…

37 minuta ago

Pogba pomilovan zbog dopinga, vraća se na teren

Francuski fudbaler Pol Pogba kažnjen je prije izvjesnog vremena na četiri godine bez fudbala zbog…

3 sata ago

PRIJATELJI U NESREĆI: Republika Turska spremna da pomogne BiH nakon katastrofalnih poplava

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"4b4c48"}] Republika Turska izrazila je spremnost da pomognu na svaki potrebni način nakon poplava…

3 sata ago

Zatvorena 2. Sarajevska sedmica energije i klime 2024: Platforma za konkretne akcije i partnerstva

Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) 2024. zatvorena je 27. septembra, nakon pet intenzivnih dana…

4 sata ago