in

Dodikov SNSD izgubio apsolutnu kontrolu u Parlamentu BiH

Dodikov SNSD izgubio apsolutnu kontrolu u Parlamentu BiH
Slatka-Tajna.Eu
Dodikov SNSD izgubio apsolutnu kontrolu u Parlamentu BiH

Opozicija iz Republike Srpske (RS) nakon žrijeba 1. jula će u Domu naroda državnog parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) imati dva delegata, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika tri.

U praksi to znači da SNSD neće moći blokirati zakon ili odluku na nivou BiH ako za nju u Domu naroda glasaju Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, te dva opoziciona delegata iz Kluba srpskog naroda.

Nenad Vuković iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) će biti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine 1. jula, održala proceduru žrijebanja.

On će biti jedan od pet delegata iz RS u Klubu srpskog naroda u ovom domu koji se inače biraju indirektno u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), parlamentu jednog od dva bh. entiteta.

Međutim, na opštim izborima 2022. godine lista SNSD-a, predsjednika RS Milorada Dodika, i lista opozicione PDP dobile su isti broj glasova u Narodnoj Skupštini, s tim što je jedan glasački listić bio sporan jer neko od poslanika nije označio listić na predviđeni način.

CIK je ovaj glasački listić proglasila važećim, a Sud BiH, nakon žalbe SNSD-a, ga je proglasio nevažećim.

Odluku Suda BIH je poništio Ustavni sud BiH, čime je na kraju potvrđena odluka CIK-a.

Zakon propisuje da se vrši žrijeb kada dva kandidata dobiju isti broj glasova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dom naroda, ili gornji dom Parlamentarne skupštine BiH, broji 15 delegata. njih deset, pet Bošnjaka i pet Hrvata, dolazi iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, dok pet Srba bira Narodna Skupština entiteta Republika Srpska.

U slučaju državnog Doma naroda, klubovima bošnjačkih i hrvatskih delegata su potrebni glasovi najmanje dva delegata u Klubu Srba iz Republike Srpske, kako bi dobili većinu za usvajanje odluka i zakona.

Građani BiH su na izborima 2. oktobra 2022. godine direktno birali članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dva entitetska parlamenta, kao i zastupnike u deset kantonalnih skupština.

Zastupnici skupština deset kantona biraju po 23 delegata u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, a izabrani delegati zatim biraju po pet Bošnjaka i Hrvata u državni Dom naroda.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) indirektno biraju još pet delegata Srba u državni Dom naroda.

Svi zakoni i odluke u entitetu Federacija BiH i na državnom nivou moraju biti izglasani u oba doma. Pri tome je potrebna opšta i entitetska većina zastupnika, odnosno delegata.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pjevačicu muž varao sa medicinskom sestrom, u Zadruzi sve ispričao: “Ne znam kako se desilo, zvao me je svaki dan”

Pjevačicu muž varao sa medicinskom sestrom, u Zadruzi sve ispričao: “Ne znam kako se desilo, zvao me je svaki dan”

Dragana će zanijemeti kad vidi o kome je riječ: Ovo je nova djevojka Marka Bijelića

Dragana će zanijemeti kad vidi o kome je riječ: Ovo je nova djevojka Marka Bijelića