in

Niz šumskih požara oko Atene, očekuje se zahtjevno ljeto

Niz šumskih požara oko Atene, očekuje se zahtjevno ljeto
Slatka-Tajna.Eu
Niz šumskih požara oko Atene, očekuje se zahtjevno ljeto

Grčki vatrogasci stavili pod kontrolu šumski požar na otoku Serifosu

Foto: Elias Marcou / Reuters

Vatrogasci su se u nedjelju navečer borili s nizom šumskih požara u blizini Atene, a vlasti strahuju od vrlo teškog ljeta u Grčkoj.

Ova je zemlja svake godine žrtva požara, a očekuje se da će situacija ove godine biti još napetija zbog najblaže zime ikad zabilježene u Grčkoj, kao i najranijeg toplinskog vala, s temperaturama koje su već dosegle 44°C.

Dva velika šumska požara bjesnila su u nedjelju navečer u Atici, regiji u kojoj se nalazi grčka prijestolnica, a stanovnici najmanje osam područja u blizini Atene upućeni su da evakuiraju svoje domove.

Televizijski kanal Ert izvijestio je da je 45-godišnji muškarac preminuo od srčanog udara dok je pokušavao pobjeći od plamena u Stamati, sjeverno od Atene, gdje su zabilježeni vjetrovi veći od 70 km/h.

– Nedjelja je bila “najteži dan s kojim su se ove godine suočili vatrogasci, izjavio je novinarima glasnogovornik vatrogasaca Vasilis Vatrakogianis.

U Keratei, južno od glavnog grada, požar koji je izbio oko 13 sati zahvatio je automobile i kuće, od kojih su najmanje četiri potpuno uništene, prenosi Ertnews.

– Situacija je vrlo teška jer jaki vjetrovi i dalje pušu” brzinom većom od 60 km/h, a “mjesta na kojima izbijaju su brojna, rekao je gradonačelnik Lavreotikija Dimitris Lukas za novinsku agenciju ANA-u. Kazao je i da zračna baza u blizini trenutačno nije ugrožena.

Dan ranije na istom je području već izbio požar, ali je stavljen pod kontrolu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vatra je u nedjelju zahvatila i industrijsku zonu Ricona na otoku Eubeji koji se proteže na gotovo 160 km Egejskim morem.

Grčki vatrogasci stavili pod kontrolu šumski požar na otoku Serifosu

Grčki vatrogasci uspjeli su u nedjelju obuzdati požar koji je tijekom noći zahvatio otok Serifos, u Egejskom moru, oštetivši više kuća i primoravši evakuaciju ljudi iz nekoliko zaselaka.

Požar je izbio u subotu na području s niskim raslinjem i makijom te se nošen jakim vjetrom brzo širio. Nekoliko desetaka vatrogasaca, s 15 vatrogasnih vozila i jednim kanaderom, borilo se da obuzda vatrenu stihiju koja se u jednom trenutku protezala zahvaćenim područjem u duljinu od 15 kilometara.

Gradonačelnik Kostas Revinthis je izvijestio o oštećenim vikendicama i skladištima.

Izbijanju više desetaka požara u Grčkoj pogodovale su visoke temperature i vjetar, a vlasti su upozorile ljude da se klone šumovitih područja.

Prema meteorolozima, jaki vjetar bi trebao početi jenjavati u nedjelju navečer.

Šumski požari na Sredozemlju su uobičajeni, ali su posljednjih godina postali razorniji kako su ljeta sve toplija, suša i vjetrovitija, što znanstvenici pripisuju klimatskim promjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kraj gruzijske bajke: Španija zakazala blokbaster sa Njemačkom

Kraj gruzijske bajke: Španija zakazala blokbaster sa Njemačkom

Trebaš se Ženit 🤣 #humor #smijeh #balkan  #smiješno #reels #viral

Trebaš se Ženit 🤣 #humor #smijeh #balkan #smiješno #reels #viral