Categories: Novosti

Niz šumskih požara oko Atene, očekuje se zahtjevno ljeto

Grčki vatrogasci stavili pod kontrolu šumski požar na otoku Serifosu

Foto: Elias Marcou / Reuters

Vatrogasci su se u nedjelju navečer borili s nizom šumskih požara u blizini Atene, a vlasti strahuju od vrlo teškog ljeta u Grčkoj.

Ova je zemlja svake godine žrtva požara, a očekuje se da će situacija ove godine biti još napetija zbog najblaže zime ikad zabilježene u Grčkoj, kao i najranijeg toplinskog vala, s temperaturama koje su već dosegle 44°C.

Dva velika šumska požara bjesnila su u nedjelju navečer u Atici, regiji u kojoj se nalazi grčka prijestolnica, a stanovnici najmanje osam područja u blizini Atene upućeni su da evakuiraju svoje domove.

Televizijski kanal Ert izvijestio je da je 45-godišnji muškarac preminuo od srčanog udara dok je pokušavao pobjeći od plamena u Stamati, sjeverno od Atene, gdje su zabilježeni vjetrovi veći od 70 km/h.

– Nedjelja je bila “najteži dan s kojim su se ove godine suočili vatrogasci, izjavio je novinarima glasnogovornik vatrogasaca Vasilis Vatrakogianis.

U Keratei, južno od glavnog grada, požar koji je izbio oko 13 sati zahvatio je automobile i kuće, od kojih su najmanje četiri potpuno uništene, prenosi Ertnews.

– Situacija je vrlo teška jer jaki vjetrovi i dalje pušu” brzinom većom od 60 km/h, a “mjesta na kojima izbijaju su brojna, rekao je gradonačelnik Lavreotikija Dimitris Lukas za novinsku agenciju ANA-u. Kazao je i da zračna baza u blizini trenutačno nije ugrožena.

Dan ranije na istom je području već izbio požar, ali je stavljen pod kontrolu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vatra je u nedjelju zahvatila i industrijsku zonu Ricona na otoku Eubeji koji se proteže na gotovo 160 km Egejskim morem.

Grčki vatrogasci stavili pod kontrolu šumski požar na otoku Serifosu

Grčki vatrogasci uspjeli su u nedjelju obuzdati požar koji je tijekom noći zahvatio otok Serifos, u Egejskom moru, oštetivši više kuća i primoravši evakuaciju ljudi iz nekoliko zaselaka.

Požar je izbio u subotu na području s niskim raslinjem i makijom te se nošen jakim vjetrom brzo širio. Nekoliko desetaka vatrogasaca, s 15 vatrogasnih vozila i jednim kanaderom, borilo se da obuzda vatrenu stihiju koja se u jednom trenutku protezala zahvaćenim područjem u duljinu od 15 kilometara.

Gradonačelnik Kostas Revinthis je izvijestio o oštećenim vikendicama i skladištima.

Izbijanju više desetaka požara u Grčkoj pogodovale su visoke temperature i vjetar, a vlasti su upozorile ljude da se klone šumovitih područja.

Prema meteorolozima, jaki vjetar bi trebao početi jenjavati u nedjelju navečer.

Šumski požari na Sredozemlju su uobičajeni, ali su posljednjih godina postali razorniji kako su ljeta sve toplija, suša i vjetrovitija, što znanstvenici pripisuju klimatskim promjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori

Biti roditelj jedno je od najzahvalnijih i najizazovnijih iskustava u životu, ali postoje neke stvarnosti…

7 minuta ago

Trinkijeri blista: Ovo je tek početak

Trener Žalgirisa Andrea Trinkijeri bio je zadovoljan poslije pobjede nad Barselonom. Žalgiris na svom parektu…

10 minuta ago

Raste broj poginulih u poplavama u BiH, spasioci traže preživjele

Bosnu i Hercegovinu pogodile su katastrofalne poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba, a…

17 minuta ago

Pogba pomilovan zbog dopinga, vraća se na teren

Francuski fudbaler Pol Pogba kažnjen je prije izvjesnog vremena na četiri godine bez fudbala zbog…

2 sata ago

PRIJATELJI U NESREĆI: Republika Turska spremna da pomogne BiH nakon katastrofalnih poplava

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"4b4c48"}] Republika Turska izrazila je spremnost da pomognu na svaki potrebni način nakon poplava…

2 sata ago

Zatvorena 2. Sarajevska sedmica energije i klime 2024: Platforma za konkretne akcije i partnerstva

Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) 2024. zatvorena je 27. septembra, nakon pet intenzivnih dana…

4 sata ago