in

Određen pritvor osumnjičenima za ubistvo žene u Sarajevu

Određen pritvor osumnjičenima za ubistvo žene u Sarajevu
Slatka-Tajna.Eu
Određen pritvor osumnjičenima za ubistvo žene u Sarajevu

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je u ponedjeljak, 1. jula jednomjesečni pritvor Goranu Ravliću, Leđibi Ravlić i Latifu Jašareviću koji su osumnjičeni za ubistvo žene 29. juna u Sarajevu.

Ubijena žena, supruga je osumnjičenog Gorana Ravlića.

Goran i Leđiba Ravlić (njegova majka) osumnjičeni su za krivično djelo ubistvo na okrutan način, dok je Latif Jašarević osumnjičen za krivično djelo “neprijavljivanje krivičnog djela i pružanje pomoći osumnjičenima nakon izvršenog krivičnog djela”, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, 1. jula.

Iz ove pravosudne institucije dan ranije su predložili pritvor Goranu Ravliću i njegovoj majci zbog eventualnog bjekstva, prikrivanja dokaza, kao i mogućeg uznemiravanja javnosti. Kada je u pitanju Jašarević, njemu je predložen pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, kao i prikrivanje dokaza.

“Prvobitno su joj uskratili bilo kakvu vrstu komunikacije sa spoljnim svijetom, potom je danima psihički i fizički zlostavljali usljed čega je nastupila smrt”, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Latif Jašarević sumnjiči se da, iako je znao za ubistvo, nije ga prijavio. Istovremeno, osumnjičenima je pokušao pomoći da ga prikriju.

“Tokom uviđaja u stanu u Sarajevu su pronađeni predmeti namijenjeni za uklanjanje tragova izvršenja krivičnog djela. Istraga u navedenom predmetu se nastavlja brojnim vještačenjima i poduzimanjem drugih radnji dokazivanja”, navedeno je u saopćenju iz ureda glavne kantonalne tužiteljice 1. jula.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nema zvaničnih podataka koliko je žena ubijeno u Bosni i Hercegovini, no podaci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pokazuju da je samo u periodu između 2021. i 2022. ubijeno 19 žena.

Podaci OSCE-a kažu da je skoro polovina žena u BiH iskusilo neki oblik nasilja od svoje petnaeste godine.

Na nivou BiH i entitetskim nivoima (Republika Srpska i Federacija BiH) nema zakona koji tretira femicid kao krivično djelo.

BiH je 2014. usvojila Istanbulsku konvenciju, instrument koji obavezuje države na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Nasilje nad ženama najraširenije je kršenje ljudskih prava na svijetu, kažu Ujedinjene nacije. Samo u 2022. godini skoro 89 hiljada žena ubijeno je širom svijeta.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TVERKOVALA NA NASTUPU I POLJEVALA SE VODOM: Kratka suknja sve otkriva

TVERKOVALA NA NASTUPU I POLJEVALA SE VODOM: Kratka suknja sve otkriva

Lijepa Šejla – Broj 94 #nasamalaklinika #nmk #smijesno #serije #semso

Lijepa Šejla – Broj 94 #nasamalaklinika #nmk #smijesno #serije #semso