Categories: Novosti

U ponedjeljak promjena vremena, hladna fronta premješta se preko RH

Nakon vrućine, osvježenje stiže u drugom dijelu ponedjeljka s pljuskovima, nažalost i mogućnosti za grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom i tučom, nestabilno će biti i u još svježiji utorak. 

Od srijede sve više sunčanog i uglavnom suhog vremena, uz rijetke slabe popodnevne pljuskove za koje raste vjerojatnost zajedno s porastom dnevne temperature.

A na Jadranu će u drugom dijelu tjedna većinom biti sunčano uz slab vjetar s mora i vrlo toplo ili vruće. Nestabilno početkom tjedna, na sjeveru već u ponedjeljak, u Dalmaciji osobito u utorak kad će nakon pljuskova na moru prolazno zapuhati jaka bura s kojom će osvježiti.

U nastavku slijedi detaljnija aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Iza nas je vruć i sunčan vikend. Južina koja je počela poslijepodne najavljuje promjenu vremena. Ona stiže s hladnom frontom koja će se sutra premještati preko Hrvatske. Dotok hladnog i vlažnog zraka na zagrijanu podlogu uobičajeno je dobar recept za nestabilnosti u atmosferi.

Na istoku će tako sutra ujutro biti sunčano i toplo, sredinom dana i vruće s temperaturom iznad 30. Kasnije poslijepodne najprije u Podravini uz jači razvoj oblaka mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom, prolazno vrlo jakim udarima sjeverozapadnog vjetra. Prema noći pljuskovi će se proširiti i drugdje.

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme sutra poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj i to na nakon još jednog toplog jutra i sparnog dana. Samo malo manje vrućeg od današnjeg. Umjeren jugozapadnjak i zapadnjak zamijenit će poslije sjeverni vjetar koji bi s nestabilnostima, osobito na sjeveru, mogao na udare biti i olujan. Na zapadu do sredine dana većinom sunčano uz umjeren jugozapadnjak. Poslijepodne sve nestabilnije, promjenjivije, uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Na moru su moguće nevere. Osjetan pad temperature tek u noći na utorak s okretanjem vjetra. U Dalmaciji nastavak toplinskog vala. Nakon ponegdje opet i vrlo toplog jutra maksimalna će temperatura biti samo malo niža od današnje, oko 33 stupnja. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. U drugom dijelu dana raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, međutim većina će prve munje vidjeti tek u noći na utorak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Na krajnjem jugu sunčano. I sutra valja pripaziti na vrućinu, jutarnja temperatura bit će od 21 do 26, a dnevna između 31 i 34. Osvježenje će mnogi tražiti u moru – koje će kao i drugdje na Jadranu sutra biti uglavnom malo do umjereno valovito, zbog umjerenog juga i južnog vjetra. 

U utorak na kopnu osjetno svježije s umjerenim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te nestabilno. Većina kiše, pa i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, past će uz Savu ili južnije. U srijedu djelomice sunčano, od četvrtka i uglavnom suho te malo toplije.

Na moru u utorak nestabilno, osobito će u Dalmaciji biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će bura, najjača na sjevernom dijelu. Već će u sunčaniju srijedu slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, a od četvrtka opet toplije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Crnogorski fudbaler ugrizao protivnika – suspendovan osam utakmica

Fudbaler Prestona Milutin Osmajić kažnjen je sa osam utakmica suspenzije od strane Fudbalskog saveza Engleske…

18 minuta ago

Moramo se pripremiti za klimatske promjene da se smanje rizici od odrona i poplava

"Ne vjerujem da su odroni izazvani velikim kišama. Zbog velikih suša su popucale stijene. Kiše…

25 minuta ago

Devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori

Biti roditelj jedno je od najzahvalnijih i najizazovnijih iskustava u životu, ali postoje neke stvarnosti…

2 sata ago

Trinkijeri blista: Ovo je tek početak

Trener Žalgirisa Andrea Trinkijeri bio je zadovoljan poslije pobjede nad Barselonom. Žalgiris na svom parektu…

2 sata ago

Raste broj poginulih u poplavama u BiH, spasioci traže preživjele

Bosnu i Hercegovinu pogodile su katastrofalne poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba, a…

2 sata ago

Pogba pomilovan zbog dopinga, vraća se na teren

Francuski fudbaler Pol Pogba kažnjen je prije izvjesnog vremena na četiri godine bez fudbala zbog…

4 sata ago