in

Olujno nevrijeme u Slavoniji, najgore su prošli Bošnjaci: “Ovo je katastrofa!”

Olujno nevrijeme u Slavoniji, najgore su prošli Bošnjaci: “Ovo je katastrofa!”
Slatka-Tajna.Eu
Olujno nevrijeme u Slavoniji, najgore su prošli Bošnjaci: “Ovo je katastrofa!”

Nakon toplinskog vala stigla je najavljena promjena vremena, koja je donijela nevrijeme u dijelove Hrvatske.

Nevrijeme s jakom kišom, tučom i vjetrom večeras je zahvatilo Slavoniju. Najteže je pogođen krajnji istok zemlje. 

Iz Bošnjaka, u kojem je nakon nevremena nestalo struje, javila se HRT-ova Vanessa Kupina. Razgovarala je s načelnikom općine Andrijom Juzbašićem.

– Katastrofa. Prvo je u 19.30 počeo padati led veličine teniske loptice, bez kiše, s jakim vjetrom. Mrak je ubrzo pao, struje nema. Imali smo čak i požar na električnim instalacijama na jednoj kući. Vatrogasci su to uspješno sanirali. Najgore je što se očekuje kiša, krovovi su otvoreni, rekao je Juzbašić.

Stožer općine Bošnjaci sastat će se ujutro kako bi razmotrio razmjere nastale štete.

– Što se tiče poljoprivrednih šteta, sve je sto postotno uništeno, a usjevi su bili divni. Sreća da su ječam i žito ovršeni na vrijeme. Ovo je stvarno katastrofa, poručio je Juzbašić.

– Lani smo imali orkanski vjetar, ovo područje je zahvatila i poplava…borimo se, sanirat ćemo kao i uvijek dosad, svojim snagama i uz pomoć ljudi, naglasio je načelnik dodajući da će prioritet biti popravak krovova na kućama starijih stanovnika.

Kazao je da će općina pomoći koliko to proračun bude dopuštao. Nada se da će u sanaciji štete pomoći i županija te Vlada RH.

– Nastojat ćemo na solidaran način osigurati da svi imaju siguran krov nad glavom, poručio je.

Duga će ovo noć biti za stanovnike Bošnjaka, ali i one u Županji i Ivankovu. Evo što su nam rekli:

– Vidjeli smo kroz prozor led veličine jajeta, trajalo je možda 20-3o minuta. Kad smo izašli van, imali smo što vidjeti, auti porazbijani, krovova nema.

– Gore je nego prošle godine u srpnju. Ne znam kako ćemo sanirati štetu, košta to sve.

– Plakat ne vrijedi, valjda će se popraviti.

Jako nevrijeme protutnjalo Vukovarsko-srijemskom županijom

Krovovi, ulice, automobili u Županji zasuti su ledotučom. Najsnažnije nevrijeme popraćeno jakim vjetrom i obilnom kišom obrušilo se upravo na taj grad. Stanovnici kažu da se ovo sada već događa iz godine u godinu.

– Nemam riječi, vidite i sami koliki je led, sve nam je uništeno, automobil, voćnjak, njive. Ponovno grmi. Tko će ove štete namiriti, ja stvarno ne znam, rekla je Vesna Gurov, Županja.

– Sve nam je razbijeno, prozori, automobil, vrt, svake godine isto, opeg moramo bježati, rekla je Anđelka Tenšek, Županja.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu.

Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite. 

Olujno nevrijeme pogodilo dijelove Osječko-baranjske županije

Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom, jakom kišom i ledom pogodilo je u ponedjeljak navečer dijelove Osječko-baranjske županije, ali zasad nema dojava o većim štetama, doznaje se u osječkom Centru 112.

Vjetar je prema dojavama u Kešincima, na đakovačkom području, dignuo krov s kuće te su oštećeni neki električni vodovi.

Centru je prijavljeno i da je srušeno drvo na cesti u Beničancima kod Donjeg Miholjca te daj e grom udario u kuću u Osijeku, gdje se zadimilo u kupatilu pa su poslani vatrogasci radi provjere instalacije.

U osječkom Centru 112 navode kako je u Semeljcima, kod Đakova i u Magadenovcu padao led, ali zasad nema dojava o štetama na usjevima ili na gospodarskim objektima.

– Užas, mene je glava zabolila momentalno. Ja više ne znam što da se radi, što će biti – ja ne znam. Sve nam je otišlo, rekla je Evica, Stari Slatnik.

– Osobno sam vidio snimke što su nam ljudi slali, nije stvarno svakidašnje, vidjet ćemo sutra kakva će biti situacija pa da s drugim općinama zatražimo proglašenje elementarne nepogode, rekao je Josip Pavić, načelnik općine Sibinj.

Prema fotografijama, koje na društvenim mrežama objavljuju građani, led je tijekom večeri padao u Trnavi, Dragotinu i Koritni, također na đakovačkom području.

Nevrijeme poharalo Zagreb i okolicu: Vatrogasci uklanjaju srušena stabla

Kratkotrajno nevrijeme, koje je u ponedjeljak poslijepodne stiglo u Hrvatsku preko Slovenije, prohujalo je Zagrebom te za sobom ostavilo nekoliko srušenih stabala i oštećenih dimnjaka, a uzrokovalo je i prekid tramvajskog prometa. U dijelovima Zagrebačke županije padala je i tuča.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi zbog sanacije posljedica nevremena koje je pogodilo područje Zagrebačke županije.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod bez električne energije ostali su korisnici na području općine Kloštar Ivanić te naselja Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci i Čemernica Lonjska.

U ŽC-u 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenima. 

Upućene su žurne službe, koje rade na otklanjanju posljedica nevremena.

Intervencije u Zagrebu ponajviše su se odnosile na uklanjanje stabala i grana s prometnica i tramvajskih pruga. Oštećeni su automobili i neki krovovi, a kod HNB-a dio fasade pao je na tlo.

Stablo koje je u Ulici Republike Austrije u Zagrebu palo na električni vod uzrokovalo je kratkotrajni prekid tramvajskog prometa tom trasom. Ubrzo, već prije 16.30, naponska mreža je sanirana, priopćili su iz ZET-a te dodali da su linije 2, 6 i 11 vraćene na uobičajene trase.

U 15.15 prestala je raditi žičara Sljeme.  

Od 15 do 15.30 iznad Hrvatske zabilježeno je više od 12 tisuća udara munja, objavio je DHMZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Brena progovorila o Bobinom zdravstvenom problemu: Za neke stvari u životu čovjek mora biti spreman i bistre glave

Brena progovorila o Bobinom zdravstvenom problemu: Za neke stvari u životu čovjek mora biti spreman i bistre glave

LOŠA OTKRIO KO JE DJEVOJKA O KOJOJ JE PJEVALA CIJELA JUGA: Čovjek u životu ima dvije ljubavi, jedna mu kuha, a druga mu je sudbina

LOŠA OTKRIO KO JE DJEVOJKA O KOJOJ JE PJEVALA CIJELA JUGA: Čovjek u životu ima dvije ljubavi, jedna mu kuha, a druga mu je sudbina