Categories: Novosti

Šest fakulteta i 15 osoba optuženo za prodaju diploma u BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je 3. jula optužnicu protiv 15 osoba, većinom rektora, dekana i profesora na univerzitetima, te šest privatnih visokoškolskih ustanova.

Optuženi su za trgovinu najmanje 49 visokoškolskih diploma, uglavnom ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske i zdravstvene struke, te menadžmenta.

Iz Tužiteljstva BiH navode da su s policijskom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) prikupili dokaze da “osobe koje su nezakonito kupovale diplome, u vrlo malom opsegu ili čak nikako, nisu sudjelovale u procesu školovanja na visokoškolskim ustanovama”.

“Za kupovanje nezakonitih diploma najčešće su plaćali iznose od nekoliko hiljada eura”, saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Iz Tužiteljstva navode da će tražiti poništenje tih diploma i da se optuženim izrekne zabrana rada u visokoškolskim ustanovama u BiH.

“Počinjenjem kaznenih djela nanesena je velika šteta sustavu visokog obrazovanja u BiH, kao i ugrožavanje svih građana radom i djelovanjem osoba sa nezakonito stečenim univerzitetskim diplomama”, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Među optuženima su Zoran Kalinić, kao dekan Nezavisnog univerziteta Banjaluka, i Dragan Ilić, bivši suvlasnik Visoke škole za primijenjene i pravne nauke “Prometej” iz Banje Luka. Optužnica je podignuta i protiv ovih ustanova kao pravnih subjekata.

Optužen je i Vladimir Stojanović, koji je bio angažiran kao v.d. rektora na Univerzitetu modernih znanosti “CKM” Mostar, ustanove koja je kasnije nastavila rad kao “Victoria International University”. Stojanović je kasnije bio direktor Visoke škole “Union” Mostar. Optužene su i ove ustanove kao pravni subjekti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Tužiteljstvo je optužilo i Dragana Đuranovića, kao rektora na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment “PIM” Banja Luka, te poslovnu jedinicu ovog univerziteta u Brčkom.

Pored toga, optužnica je podignuta i protiv Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH.

Svi optuženi se terete za kaznena djela “udruživanja radi činjenja kaznenih djela, zlouporabu službenog položaja ili ovlasti, nedozvoljenu trgovinu, krivotvorenje isprava i druga povezana kaznena djela”.

Istraga u ovoj operaciji koja je nazvana “Klaster” trajala je dvije godine.

Glavni državni tužitelj BiH Milanko Kajganić je, po njenom okončanju krajem marta, izjavio da se “u BiH univerzitetska diploma može kupiti i na benzinskoj pumpi”.

U Bosni i Hercegovini ima 39 univerziteta. Od toga je osam javnih, dok su ostali univerziteti u privatnom vlasništvu.

Rad univerziteta nije pod nadzorom države, s obzirom na to da je oblast obrazovanja u nadležnosti entiteta Republika Srpska, deset kantona u Federaciji BiH, te Brčko distrikta BiH, kao zasebne administrativne jedinice.

Otvaranje privatnih univerziteta doživjelo je ekspanziju u proteklih desetak godina. Pojedina mjesta, poput Brčkog na sjeveroistoku BiH, imaju i po tri univerziteta.

Redakcija

Recent Posts

Šta je toksični stid?

Toksični stid suprotan je običnom stidu. Toksični stid ne znači da se stalno osjećate postiđeno,…

4 minute ago

Opoziciona stranka iz Republike Srpske dobila mandat u državnom parlamentu

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 4. jula dodijelila mandat Nenadu Vukoviću sa kandidatske…

55 minuta ago

Kros završio karijeru

Njemački fudbalski reprezentativac Toni Kros završio je karijeru današnjom utakmicom protiv Španije na Evropskom prvenstvu.…

2 sata ago

U Iranu pobijedio Masud Pezeškian, obećao je otvoriti Iran svijetu

Plakat Masuda Pezeškiana na izborima u IranuFoto: Majid Asgaripour / REUTERSUmjereni kandidat Masud Pezeškian pobijedio…

3 sata ago

Poslušajte kako Dani Olmo govori hrvatski jezik (VIDEO)

Već svi večeras znaju da je jedan od junaka u pobjedi Španije nad domaćinom Njemačkom…

4 sata ago