Categories: Lifestyle

Zajedno za svako novo srce

U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju (WFD), u Zenici je održana konferencija „Zajedno za svako novo srce: usklađivanje porodiljnih naknada na nivou Federacije Bosne i Hercegovine“.

Kako je istaknuto na konferenciji, iako međunarodni i domaći pravni okviri daju dobru osnovu da sve porodilje u Federaciji BiH uživaju jednaka prava, trenutna situacija u kantonima pokazuje neusklađenost kada je riječ o pravu na porodiljne naknade što za posljedicu ima nejednakost i diskriminaciju porodilja, najčešće na osnovu njihovog mjesta prebivališta. Postoje značajne razlike u iznosima porodiljnih naknada među kantonima kada je riječ o zaposlenim, ali i nezaposlenim porodiljama, ali i između javnog i privatnog sektora, te neusklađenosti sa međunarodnim konvencijama. U cilju rješavanja ovog izuzetno važnog pitanja za Federaciju BiH, grupa kantonalnih zastupnica, uz podršku WFD i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, pokrenula je niz koraka u cilju uspostavljanja pravednijeg sistema u kojem će sve porodilje u Federaciji BiH imati jednak minimum zagarantovanih prava na porodiljsku naknadu.

„Neispunjavanjem ovog prava ne krši se samo pravo majke, nego i pravo djeteta. Posljednje zakonsko rješenje utvrđivanja zakonskog minimuma za isplatu porodiljske naknade  vodi ka rješenju. Potrebno je da se fokusiramo na nekoliko osnovnih prava, a sve ostalo se može urediti zakonskim aktima.“, izjavio je Hari Hamzić, ured Ombudsmana BiH.

U Bosni i Hercegovini dvadesetak različitih pravnih propisa uređuje oblast prava i zaštite porodica sa djecom, majki, majčinstva i roditeljstva, počevši od Ustava Bosne i Hercegovine koji garantuje da je uživanje prava i sloboda osigurano svim osobama u Bosni i Hercegovini, bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Zakon o radu Federacije BiH posebnu pažnju posvećuje garanciji prava iz oblasti zaštite majki i majčinstva, za žene koje su zaposlene, a Zakon prepoznaje i pravo očeva – radnika da koriste porodiljno odsustvo, kazano je na konferenciji.

„Neujednačenost porodiljnih naknada na nivou Federacije BiH je očigledna. U Kantonu Sarajevo  isplata iznosi preko 1.200 KM, dok u nekim kantonima ta naknada iznosi 300 KM. Prisutna je pravna diskriminacija kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljnu naknadu koju majka ili otac trebaju da dobiju na osnovu porodiljskog odsustva i danas razgovaramo o modelu i načinima kako da porodiljske nadoknade ujednačimo na nivou FBiH, te da svaka porodilja  bez obzira u  kojem dijelu  Federacije BiH živi  ima  jednaku naknadu.“, izjavila je Jelena Pekić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda FBiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zakonom o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH stvorena je osnova da svi kantoni Federacije BiH imaju jednaku praksu tj. jednak minimum zagarantovanih prava na porodiljnu naknadu nezaposlenim porodiljama, s tim da svaki kanton može garantovati i višu porodiljnu naknadu, kao i regulisanja prava na porodiljnu naknadu zaposlenim porodiljama u okviru prava iz radnog odnosa i socijalnog osiguranja.

„U cijeloj državi je prisutna diskriminacija, te je potrebno da se odrede prioriteti i da se ujedinimo po  pitanju izjednačavanja prava svih porodilja kako na nivou kantona, tako i na nivou cijele države. Kanton 10 ima svega 100 KM primanja na mjesečnom nivou što je nedovoljno za novorođenče i za bebu od godinu dana, ne za luksuzne, nego osnovne potrebe. U Tuzlanskom kantonu od 2022., sve porodilje imaju prava po 1000 KM, kako zaposlene, tako i nezaposlene, pri čemu je zaposlenim porodiljama ostavljeno na poslodavcima da mogu uplatiti razliku do 90% plate u zadnjih šest mjeseci koje je žena primala dok je bila na trudničkom. Međutim, i tu postoji ogroman odstupanja na kojima mi moramo raditi.“, izjavila je Amra Nadarević Vodenčarević, zastupnica u Skupšti Tuzlanskog kantona.

Trenutna zakonska regulativa je ostavila slobodu kantonima da definišu naknadu plate za zaposlene porodilje, a po Federalnom zakonu nezaposlenim porodiljama je osigurana naknada koja ne može biti manja od 55% najniže plate koja u ovom trenutku iznosi 619 KM.

„Naknada u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi 1000 KM za nezaposlene porodilje, dok zaposlene porodilje imaju jednaku naknadu. Ovim zakonom dovodimo u neravnopravan položaj porodilje koje su tokom radnog odnosa ostvarivale veću platu i samim tim i njihovu odluku da rađaju drugo i svako sljedeće dijete. Međunarodno pravo garantuje da zaposlene porodilje mogu imaju dvije trećine svoje plate koje su ostvarivale tokom radnog odnosa i ovo će  biti jedna od inicijativa koja će se naći pred skupštinom Zničko-dobojskog kantona.“, izjavila je Amra Babić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat Doma naroda u parlamentu FBiH.

Na konferenciji je zaključeno da na nivou Federacije BiH postoji potreba za harmonizacijom pravnih propisa u oblasti prava i zaštite majki, majčinstva i porodica sa djecom na način koji bi svima u Federaciji BiH garantovao jednaka prava u ovoj oblasti, bez obzira na mjesto prebivališta i finansijsku moć kantona. Pravne propise u FBiH potrebno je uskladiti sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti, te osigurati minimalna jednaka prava na porodiljne naknade za zaposlene porodilje u najnižem iznosu od dvije trećine plate koju je porodilja ostvarivala prije odlaska na porodiljsko odsustvo.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Vijeće ministara usvojilo budžet BiH za 2024. godinu

Vijeće ministara usvojilo je 4. jula nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. u iznosu…

19 minuta ago

MIONA OPET UHVAĆENA U LAŽI: Kako će Ša da reaguje kada sve sazna

Miona Jovanović nakon svadbe sa Stanislavom Krofakom dva dana provela je s njim u hotelu.…

44 minute ago

Siromašno prvo poluvrijeme: Francuzi i Portugalci “ukrali” 45 minuta fudbala

U drugom polufinalu Evropskog prvenstva u fudbalu igraju reprezentacije Portugala i Francuske. Nakon prvih 45.…

1 sat ago

COLLAPSE BEND NIŽE HITOVE: Nova pjesma “Uvijek dama” oduševila publiku

Collapse bend objavio je svoju novu numeru “Uvijek dama”. Ona je druga pjesma sa prvog…

2 sata ago

Orban posjetio Putina u Moskvi, reagirali EU dužnosnici

Orban posjetio Putina u Moskvi, reagirali EU dužnosnici

2 sata ago

REPERU NA NASTUPU DEČKO IZ PUBLIKE LIZAO STOPALO: Zapanjujući snimak kruži društvenim mrežama

Kontroverzni reper Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica svojim nastupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poznat je…

3 sata ago