in

EK: 1,2 milijarde eura za razvoj infrastrukture i potporu poduzetništvu

EK: 1,2 milijarde eura za razvoj infrastrukture i potporu poduzetništvu
Slatka-Tajna.Eu
EK: 1,2 milijarde eura za razvoj infrastrukture i potporu poduzetništvu

Evropska komisija najavila je šesti finansijski paket ulaganja u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo potaknuti ulaganja u iznosu od 1,2 milijarde eura. On će omogućiti realizaciju osam velikih investicijskih projekata u području vodoopskrbe i odvodnje, pročišćavanja otpadnih voda i željezničkog prometa, kao i inovacije i zelenu transformaciju u malim i srednjim poduzećima. Projekti će se provoditi u bliskoj suradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Naš plan za zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi eura realizira se putem ovog novog paketa od 1,2 milijarde eura. Razvojem kvalitetne infrastrukture pridonijet će jačanju regionalnih veza i našem zbližavanju, što nam je u konačnici i cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju europsku budućnost. Ova će ulaganja, zajedno s potrebnim reformama i pristupom jedinstvenom tržištu, pripremiti gospodarstva naših partnera za pristupanje Uniji.

Paket ulaganja u iznosu od 1,2 milijarde eura uključuje 300 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU-a i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose gospodarstava zapadnog Balkana. Potvrdio ga je operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) na sastanku 1. i 2. srpnja. Novi veliki investicijski projekti uključuju tri prioriteta Gospodarskog i investicijskog plana:

  • okoliš i klimu: obnova i sanacija vodoopskrbne i sanitarne infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini
  • održivi promet: razvoj željezničke infrastrukture koridora X, uključujući brzu željezničku liniju između Beograda i Velike Plane koja omogućuje brži protok putnika i tereta u regiji
  • potporu poslovnom sektoru: pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju poduzeća u regiji.

Kontekst

U okviru strategije Global Gateway cilj je Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan za razdoblje 2021. – 2027. potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu suradnju i konvergenciju s EU-om. Plan koji je Evropska komisija donijela u listopadu 2020. potaknut će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a iz IPA-e III tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Od tog iznosa, pet milijardi eura dodijeljeno je putem WBIF-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










EU je dosad odobrio programe za poticanje ulaganja u iznosu do 17,5 milijardi eura u okviru Gospodarskog i investicijskog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU-a.

WBIF je zajednička finansijska platforma pokrenuta prije 15 godina radi bolje suradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora u kojoj sudjeluju Evropska komisija, finansijske organizacije, države članice EU-a i Norveška. Podupire socioekonomski razvoj regije i doprinosi evropskoj integraciji zapadnog Balkana. Osim što je glavni finansijski instrument za provedbu Gospodarskog i investicijskog plana EU-a, WBIF će imati važnu ulogu i u provedbi novog instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan vrijednog 6 milijardi eura, čiji je dvostruki cilj potaknuti socioekonomsku konvergenciju s EU-om i ubrzati proces pristupanja. WBIF će usmjeriti bespovratna sredstva i zajmove u iznosu od 3 milijarde eura iz Instrumenta za potporu prioritetnim ulaganjima u područja prometa, energetike, digitalizacije i ljudskog kapitala.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

METEOROLOG NEDIM SLADIĆ DOBIO PRIJETNJE SMRĆU: ‘Ovo me neće zaustaviti, sve ću prijaviti policiji’

METEOROLOG NEDIM SLADIĆ DOBIO PRIJETNJE SMRĆU: ‘Ovo me neće zaustaviti, sve ću prijaviti policiji’

Poznato gdje Lebron nastavlja karijeru

Poznato gdje Lebron nastavlja karijeru