Categories: Biznis

EK: 1,2 milijarde eura za razvoj infrastrukture i potporu poduzetništvu

Evropska komisija najavila je šesti finansijski paket ulaganja u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo potaknuti ulaganja u iznosu od 1,2 milijarde eura. On će omogućiti realizaciju osam velikih investicijskih projekata u području vodoopskrbe i odvodnje, pročišćavanja otpadnih voda i željezničkog prometa, kao i inovacije i zelenu transformaciju u malim i srednjim poduzećima. Projekti će se provoditi u bliskoj suradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Naš plan za zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi eura realizira se putem ovog novog paketa od 1,2 milijarde eura. Razvojem kvalitetne infrastrukture pridonijet će jačanju regionalnih veza i našem zbližavanju, što nam je u konačnici i cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju europsku budućnost. Ova će ulaganja, zajedno s potrebnim reformama i pristupom jedinstvenom tržištu, pripremiti gospodarstva naših partnera za pristupanje Uniji.

Paket ulaganja u iznosu od 1,2 milijarde eura uključuje 300 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU-a i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose gospodarstava zapadnog Balkana. Potvrdio ga je operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) na sastanku 1. i 2. srpnja. Novi veliki investicijski projekti uključuju tri prioriteta Gospodarskog i investicijskog plana:

  • okoliš i klimu: obnova i sanacija vodoopskrbne i sanitarne infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini
  • održivi promet: razvoj željezničke infrastrukture koridora X, uključujući brzu željezničku liniju između Beograda i Velike Plane koja omogućuje brži protok putnika i tereta u regiji
  • potporu poslovnom sektoru: pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju poduzeća u regiji.

Kontekst

U okviru strategije Global Gateway cilj je Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan za razdoblje 2021. – 2027. potaknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te poticati regionalnu suradnju i konvergenciju s EU-om. Plan koji je Evropska komisija donijela u listopadu 2020. potaknut će se ulaganja u iznosu do 30 milijardi eura, uključujući 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a iz IPA-e III tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Od tog iznosa, pet milijardi eura dodijeljeno je putem WBIF-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







EU je dosad odobrio programe za poticanje ulaganja u iznosu do 17,5 milijardi eura u okviru Gospodarskog i investicijskog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU-a.

WBIF je zajednička finansijska platforma pokrenuta prije 15 godina radi bolje suradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora u kojoj sudjeluju Evropska komisija, finansijske organizacije, države članice EU-a i Norveška. Podupire socioekonomski razvoj regije i doprinosi evropskoj integraciji zapadnog Balkana. Osim što je glavni finansijski instrument za provedbu Gospodarskog i investicijskog plana EU-a, WBIF će imati važnu ulogu i u provedbi novog instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan vrijednog 6 milijardi eura, čiji je dvostruki cilj potaknuti socioekonomsku konvergenciju s EU-om i ubrzati proces pristupanja. WBIF će usmjeriti bespovratna sredstva i zajmove u iznosu od 3 milijarde eura iz Instrumenta za potporu prioritetnim ulaganjima u područja prometa, energetike, digitalizacije i ljudskog kapitala.

Redakcija

Recent Posts

Saša Ilić dobio otkaz usred utakmice

Srpski stručnjak Saša Ilić nije više trener ruskog premijerligaša Nižnjeg Novgoroda. Legendarni fudbaler Partizana dobio…

45 minuta ago

POTRAGA ZA NESTALIM U JABLANICI: Pronađene tri osobe, šta je sa psima tragačima?

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_12.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_12.jpg","caption":"Foto: Samir Saletovi\u0107\/ Slobodna Bosna","bg":"bbb4b2"}] Više od 100 pripadnika Gorskih službi spašavanja iz cijele BiH…

54 minute ago

Koko Gof u finalu turnira u Pekingu

PEKING - Američka teniserka Koko Gof plasirala se u finale WTA turnira u Pekingu, pošto…

3 sata ago

Specijalista otkrio šta uzrokuje podočnjake i kako ih smanjiti

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su vrećice ispod očiju prvenstveno uzrokovane stresom i nedostatkom sna,…

3 sata ago

Ratne traume 30 godina kasnije

Skoro 30 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, ratne traume itekako su žive, a…

3 sata ago