in

U STUTTGARTU OBILJEŽEN ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE U BOSANSKIM ŠKOLAMA

U STUTTGARTU OBILJEŽEN ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE U BOSANSKIM ŠKOLAMA
Slatka-Tajna.Eu
U STUTTGARTU OBILJEŽEN ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE U BOSANSKIM ŠKOLAMA

JEDNA SI JEDINA – BOSNA I HERCEGOVINA!

STUTTGART – Povodom završetka školske 2023/2024. godine u dopunskim školama BiH, u nedjelju, 30. juna 2024. godine, u Stuttgartu je održana tradicionalna manifestacija Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!

IDENTITET I MATERNJI JEZIK U DIJASPORI
Trosatni program manifestacije oduševio je sve prisutne. Počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon koje je uslijedila Panel diskusija, na temu: Identitet i maternji jezik u dijaspori. Panelisti su bili profesorice: Azra Hodžić-Kadić iz Beča, Samra Mujanić iz Konstanza, Alma Hodžić iz Frankfurta i Ajdina Bešić iz Stuttgarta, a razgovor sa njima moderirao je Haris Halilović, predsjednik Saveza DŠ BiH.
Uslijedio je program polaznica i polaznika bosanskih škola iz Stuttgart – Norda, Sindelfingena, S-Wangena, Aalena i Frankfurta. Program u Stuttgartu obogatili su i uveličali, i najmlađi članovi KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, kao i muzičari, Mišo Mandić, Muhamed Aganović, Zoran Fejzagić, književnik Rizvan Rizvić i mnogi drugi.

Centralni događaj na manifestaciji „Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ u Stuttgartu bilo je proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica za školsku 2023/2024. godinu prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza, o temi „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina“.
NAJBOLJI LITERARNI RADOVI
Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Ajdina Bešić, prvo mjesto u kategoriji literarnih radova podijelila su tri rada, „Jesam li Britanac ili sam Bosanac“ čiji je autor Dino Pašić (15), učenik Dopunske škole BiH London, Velika Britanija, „Sloboda i mir“, čiji je autor Deen Gromilić (13), Dopunska škola BiH London, Velika Britanija i „Bosno moja“ čiji je autor Harun Nuhić, učenik drugog razreda iz Sindelfingena u Njemačkoj.

Drugo mjesto podijelili su radovi: „Zavičaju moj“ Selvera Muratovića i „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina“ Adema Nuhića“ učenika petog razreda iz Sindelfingena (Njemačka), a treće radovi Lejle Čajić, Hibe Nuhić (Sindelfingen) i Sumejje Muhić, učenice trećeg razred iz Wolfratshausena, u Bavarskoj.

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI

Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika i učenica stiglo je više od 100 radova iz cijelog svijeta. Prema odluci stručnog žirija, prvo mjesto osvojili su: Sara Abadžija (14), polaznica Bosanske škole Sonderberg (Danska) čiji su učitelji Medina Abadžija i Edin Kazić i zajednički rad učenica i učenika Bosanske škole u Frankfurtu, drugo Vedad Kadić iz Augsburga (Bosanske škola Minhen, odjeljenje Laim i Sara Mujić, učenica šestog razreda iz Bosanske škole Stuttgart-Nord), a treće Amar Rizvanović iz Sindelfingena i Sara Ajanović iz Stuttgarta.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku











Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Foden: Žao mi je Sautgejta

Foden: Žao mi je Sautgejta

Ko je osmislio Cezar salatu i koji recept je pravi

Ko je osmislio Cezar salatu i koji recept je pravi