Categories: Novosti

Plenković: Nastavljamo s potporom svih pet slavonskih županija

17. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković poručio je nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak da će svi Vladini resori nastaviti s potporom svih peta slavonskih županija kako bi se podignuo stupanj njihove razvijenosti.

Na samom početku sjednice spomenuti su Bošnjaci.

HRT-ov novinar Marin Ćurić u podnevnom Dnevniku rekao je da se prati situacija na terenu i što prije županijska povjerenstva za procjene šteta dostave točne brojke, to će se prije moći novac usmjeriti onima kojima je najpotrebniji.

Podsjetio je i da je ministarstvo poljoprivrede prošle godine za sanaciju šteta uzrokovanih različitim elementarnim nepogodama, osiguralo oko 25 milijuna eura.

– Druga važna tema je i uručenje odluke o izgradnji, odnosno sufinanciranju objekta novog distribucijskog centra za voće i povrće, koji će se graditi u Požegi. To je drugi na području Slavonije, nakon onog u poduzetničkoj zoni Nemetin, kod Osijeka. Ono bi trebalo biti kapaciteta oko 3 tisuće tona, sadržavati šest komora sa ulo sustavom, hladišni dio, dio za pakiranje i distribuciju, a predviđeni završetak je objekta do kraja lipnja 2026. godine, rekao je Ćurić.

Dodao je i kako će premijer Plenković danas poslijepodne posjetiti općinu Bošnjaci.

– Iza nas je razdoblje u kojem se u Slavoniji dogodilo puno vremenskih nepogoda. Vlada je reagirala na sve situacije i pomagala županijama. Pomoći ćemo i općini Bošnjaci. Čim se utvrdi popis šteta Vlada će posebnim odlukama i financijski pomoći da se obnove krovovi kuća koje su stradale, rekao je premijer u uvodnom govoru. 

Podsjetio je i na afričku svinju kuga koja je, kako je rekao, bila veliki problem.

– To je bio ozbiljan problem, ali smo ga riješili kako treba, rekao je Plenković i zahvalio svim službama koje su sudjelovale u akciji suzbijanja bolesti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Mi ćemo biti i te kako predani da u svim resorima Vlade pružamo potporu u svih pet slavonskih županija. To smo dokazali i do sada. Rekli smo da, potpora Slavoniji, sad i odmah. Rezultati su tu. To ćemo činiti i dalje kako bismo podigli stupanje razvijenosti ovih pet istočnih županija, poručio je.

Osječko-baranjska županija je kao najveća razvijenija od ostalih, a naš je cilj da pomognemo i ostale četiri županije i to se, kako vrijeme, protječe i te kako realizira, dodao je.

Pomoć mjestu Bošnjaci stradalom od jake tuče

Premijer je potvrdio da će država pomoći Bošnjacima u kojima je od 100 kuća na njih 900 nastala velika šteta od jake tuče prije nekoliko dana. Temeljem odluke lokalne samouprave, koja je proglasila elementarnu nepogodu, Vlada će nakon popisa šteta dati financijsku potporu koja će omogućiti saniranje posljedice nevremena, rekao je premijer koji će poslijepodne posjetiti Bošnjake.

Novinari su ga tražili procjenu kako će se HDZ-ov koalicijski partner u vlasti, Domovinski pokret (DP) postaviti prema zahtjevu Suverenista da se deratificira Istanbulska konvencija, s obzirom na to da je DP u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore upravo to tražio, a Plenković je ponovio da je ta tema “apsolvirana s Interpretativnom izjavom još 2017.godine” te da ta Konvencija ima za cilj “da sprječava nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”.

Na dodatno pitanje kako gleda na najavu osnivanja Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, koji su bili i povod Suverenistima da zatraže deratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i da se ne odobri osnivanje tih studija, Plenković je odgovorio da je to pitanje “koje će na sadržajan, stručan način u pogledu programa evaluirati Ministarstvo znanosti”.

Premijer je ponovio stav Vlade da neće pristati na ucjene hakera koji su hakirali KBC Zagreb “To su kaznena djela i nema šanse da država s tim pregovara. A naš sustav Scout, kojeg smo razvili, koji je jako dobar i koji štiti većinu državnih institucija, s vremenom će se širiti i na ostale, poput KBC-a, kako bi bili bolje zaštićeni”, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Severina nikad ljepša i jača u teretani: Objavila snimak zbog kojeg su svima popadale vilice –

0 0 Severina je jedna od najvećih zvijezda u regionu, ima brojne hitove, ali pažnju…

33 minute ago

Raskošnim dalijama obojite jesen u svom domu

Raskošne dalije poznate su kao cvjetni simbol rane jeseni, a posebno su popularne zbog svoje…

1 sat ago

Golman Lidsa kandidat za “najveći kiks godine” (VIDEO)

​Golman Lidsa, Ilan Melije primio je nevjerovatan autogol u 97. minuti derbija protiv Sanderlenda i…

2 sata ago

Pokrovsk pred padom, sve teže borbe i sve veći ukrajinski gubici

Ilustracija, arhivska fotografijaFoto: Stringer / ReutersNa istoku Ukrajine sve teže borbe i sve veći ukrajinski…

2 sata ago

Amir Pašić Faćo – (Best of) NAJJAČE PSOVKE I IZJAVE

Kompilacija 1h najjčih izjava i psovki. Al da mi se ne ljutite ljubi vas Faćko.…

3 sata ago

Crnogorski fudbaler ugrizao protivnika – suspendovan osam utakmica

Fudbaler Prestona Milutin Osmajić kažnjen je sa osam utakmica suspenzije od strane Fudbalskog saveza Engleske…

4 sata ago