Categories: Novosti

U subotu pravi ljetni dan: pretežno sunčano i vruće

Pred nama su pravi ljetni dani – većinom sunčani i vrući, ali ne i posve stabilni. 

Od nedjelje, osobito sredinom idućeg tjedna, lokalno će biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih, a zbog daljnjeg porasta temperature u novome tjednu, na snazi opet upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. I na Jadranu od ponedjeljka upozorenje na vrućinu. Osim ponegdje vrlo vrućih dana, i noći će biti vrlo tople, osobito u urbanim središtima. Prevladavat će vedrina, samo povremeno uz umjeren sjeverozapadnjak, jugozapadnjak, za vikend i jugo, pa će i temperatura mora još malo porasti, mjestimice i iznad 26 stupnjeva.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu pravi ljetni dan: pretežno sunčano i vruće

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: ” U subotu će u naše krajeva pritjecati još malo topliji zrak s jugozapada, a na vrijeme će dominantno utjecati polje anticiklone sa središtem istočnije od naših krajeva. No temperatura će u idućem tjednu još porasti, ponegdje i na vrijednosti iznad 35 stupnjeva, pa će na snazi opet biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

U subotu na istoku pretežno sunčano i vruće. Povremeno će puhati umjeren jugoistočni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će između 30 i 33 Celzijeva stupnja.

I u središnjoj Hrvatskoj pravi ljetni dan – obilje sunčanih sati, povremeno umjeren jugozapadnjak i popodnevna vrućina, odnosno najviša temperatura oko 30 stupnjeva, ali noć i dalje razmjerno ugodna uz najnižu temperaturu između 15 i 18.

I u gorskoj Hrvatskoj noću još razmjerno svježe, a ponegdje na obali i otocima temperatura se neće spustiti ispod 20 stupnjeva. Danju će prevladavati sunčano, na obali i vedro uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar te najvišu temperaturu od 26 u gorju do 31 na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji ponegdje i do 33 Celzijeva stupnja. Uz vedro vrijeme, i UV indeks bit će vrlo visok stoga se ne zaboravite zaštititi od sunčeva zračenja. Puhat će mjestimice umjereno jugo, uz obalu i jugozapadni vjetar, a more uglavnom malo valovito.

I na jugu vedrina – topla noć i vruć dan tijekom kojega će puhati slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar. Popodnevna temperatura zraka od 29 do 32, a osvježenje možete potražiti u moru temperature između 24 i 26 Celzijevih stupnjeva”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Početkom idućeg tjedna novi toplinski val

Emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Idućih dana uz obilje sunca i sve višu jutarnju i dnevnu temperaturu zraka, za još pokoji stupanj porast će i temperatura mora. No početkom novoga tjedna na snazi će opet biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

I u unutrašnjosti od utorka upozorenje na vrućinu jer će popodnevna temperatura ponegdje biti i iznad 35 stupnjeva. I ovdje će prevladavati sunčano, no neće biti posve stabilno. Uz lokalno jači razvoj oblaka u popodnevnim satima vjerojatni su pljuskovi i grmljavina, moguće i izraženiji, osobito na sjeverozapadu zemlje te u Gorskoj Hrvatskoj”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Devet istina o roditeljstvu o kojima se premalo govori

Biti roditelj jedno je od najzahvalnijih i najizazovnijih iskustava u životu, ali postoje neke stvarnosti…

29 minuta ago

Trinkijeri blista: Ovo je tek početak

Trener Žalgirisa Andrea Trinkijeri bio je zadovoljan poslije pobjede nad Barselonom. Žalgiris na svom parektu…

32 minute ago

Raste broj poginulih u poplavama u BiH, spasioci traže preživjele

Bosnu i Hercegovinu pogodile su katastrofalne poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba, a…

38 minuta ago

Pogba pomilovan zbog dopinga, vraća se na teren

Francuski fudbaler Pol Pogba kažnjen je prije izvjesnog vremena na četiri godine bez fudbala zbog…

3 sata ago

PRIJATELJI U NESREĆI: Republika Turska spremna da pomogne BiH nakon katastrofalnih poplava

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/befunky-collagesasa321asasasasa.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"4b4c48"}] Republika Turska izrazila je spremnost da pomognu na svaki potrebni način nakon poplava…

3 sata ago

Zatvorena 2. Sarajevska sedmica energije i klime 2024: Platforma za konkretne akcije i partnerstva

Sarajevska sedmica energije i klime (SECW) 2024. zatvorena je 27. septembra, nakon pet intenzivnih dana…

4 sata ago