in

Francuska dan uoči drugog, odlučujućeg kruga izbora

Francuska dan uoči drugog, odlučujućeg kruga izbora
Slatka-Tajna.Eu
Francuska dan uoči drugog, odlučujućeg kruga izbora

U Francuskoj se sutra održava drugi krug parlamentarnih izbora. Krajnje desna stranka Nacionalnog okupljanja i njezini saveznici osvojili su prije tjedan dana, u prvom krugu, čak 33% glasova, lijevi blok Nova narodna fronta 28%, a centristi predsjednika Emmanuela Macrona 20%. Nakon takvih rezultata, drugi će krug biti borba svih protiv desnice.

U Parizu je i ekipa HRT-a. U središnji Dnevnik uživo se javila novinarka Kristina Pešić. Izvijestila je što kažu posljednja istraživanja i hoće li antiimigracijska i euroskeptična stranka Marine Le Pen uspjeti osvojiti većinu, a Francuska dobiti prvu krajnje desnu vladu od Drugog svjetskog rata.

– Bit će ovo vrlo neizvjesni izbori. Prema anketama koje su objavljivane posljednjih dana, krajnja desnica dobiva između 170 i 220 mandata, što je više nego dvostruko više od onoga što su imali do sada. Ali daleko je to još od apsolutne većine za koju im treba 289 ruku. Puno veće šanse imali su uoči prvog kruga. Ali između prvog i drugog kruga, dakle tijekom protekloga tjedna, ljevica i centar ujedinili su se oko zajedničkih kandidata u mnogim izbornim jedinicama kako bi spriječili rasipanje glasova, pojasnika je Pešić.

Podsjetila je da su upravo na to pozval,i već nakon prvih rezultata prošle nedelje nakon prvog kruga, i lider krajnje ljevice, Jean-Luc Mélenchon i Macronov premijer Gabriel Attal. Tako je još jedan put stvorena tzv. republikanska fronta, odnosno svojevrsni sanitarni koridor prema dolasku desnice na vlast.

– Mnogima je zbog toga ostao gorak okus u ustima i centristima i pogotovo samom predsjedniku Macronu koji je izjednačavao i nazivao jednako katastrofalnim i dolazak krajnje desnice i krajnje ljevice na vlast. Ljevice prije svega zato što je smatrao da bi svojom ekonomskom politikom Francusku doveli na rub bankrota, a kritizirao ih je i zbog toga što su ljevičari izrazito bili protiv izraelske invazije u pojasu Gaze, ali i kritizirali su i policiju zbog pretjeranog nasilja među običnim građanima. Centristi pak s druge strane upravo Macrona smatraju najzaslužnijim zato što će desnica evidentno ostvariti svoj povijesno najbolji rezultat jer će prema svim projekcijama pojedinačno biti najjača stranka, izvijestila je Pešić.

video thumb

Francuzi biraju u nedjelju

Boje Nacionalog okupljanja, u 4. izbornoj jedinici na zapadu Francuske, branit će Marie-Caroline Le Pen, starija sestra Marine le Pen. S gotovo 40% potpore, ostavila je daleko iza sebe kandidate ljevice i Macronovih centrista. Želeći poraz Le Pen, lošije plasirana Macronova kandidatkinja odustala je od utrke i podržala ljevičarku Elise Leboucher.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Među ostalim, dijelili su građanima letke s porukom – “Nema Le Pen u našem susjedstvu.” No pokazalo se da gotovo 35% Francuza upravo glas desnice doživljava kao svoj. 

U pariškom predgrađu Goussainville, 30-ak tisuća stanovnika strahuje od uspona krajnje desnice. Većina ih radi u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle ili u hotelima i trgovinama u glavnom gradu, udaljenom 20 km vožnje vlakom.

– Tko radi prljave poslove? Tko? Uvijek isti ljudi. Uvijek mi Arapi i crnci. Ne kažem da nema i Europljana. Ima ih, ali većinom doseljenici čiste smeće. Tko će to raditi? Ne želimo pljuvati na Francusku koja je učinila mnogo za nas, ali zašto nas se odriču?, pita se Boumediene Boubekri iz Pariza.

Mogući premijer, 28-godišnji Jordan Bardella, dio svojeg antimigracijskog narativa temelji na osobnoj priči o odrastanju u predgrađu Pariza gdje je gledao demografske promjene, iako i sam dolazi iz talijanske useljeničke obitelji. Bardellin dolazak na vlast bio bi kruna uspjeha njegove političke šefice, Marine Le Pen, koja želi za tri godine naslijediti Macrona.

Što znači politika francuske desnice u praksi, mogao bi objasniti ishod ovih izbora. Ali samo ako osvajanjem apsolutne većine dobiju priliku i provesti obećanja o demontiranju Macronove politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ni Aleksandra Prijović ga nije srušila: Pjevač iz BiH prodao najviše ulaznica u Hrvatskoj

Ni Aleksandra Prijović ga nije srušila: Pjevač iz BiH prodao najviše ulaznica u Hrvatskoj

Šaka ovoga spasava vaš želudac

Šaka ovoga spasava vaš želudac