Categories: Sport

San o tituli još živi: Sretni Englezi u polufinalu

Engleski san o prvoj tituli prvaka Evrope i dalje živi.

Fudbalska reprezentacija Engleske izborila je plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj nakon što je danas u Dizeldorfu u trećoj utakmici četvrtfinala pobijedila selekciju Švajcarske nakon velike drame i boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3). U regularnom dijelu je bilo 1:1.

U polufinalu će igrati protiv boljeg iz meča Nizozemska – Turska koje igraju od 21 čas.

Englezi su promijenili formaciju za ovaj meč, Sautgejt je odlučio da igra sa trojicom igrača pozadi, ali to nije za dalo rezultata, iako se može reći da su u meč ušli sa mnogo više energije nego u predhodnim mečevima. Švajcarci, kao i od početka turnira su se postavili hrabro bez respekta prema još uvijek najvećem favoritu za titulu. 

U prvom dijelu kako se i očekivalo nismo vidjeli previše rizika, pa tako ni većih prilika. I jedni i drugi su bili disciplinovani, prije svega u odbrani. Bilo je nekih poluprilika, ali su ti pokušaji uglavnom bili izblokirani. 

U prvom poluvremenu nismo vidjeli niti jedan udarac u okviru gola. Premalo za četvrtfinale, no svi vjeruju da ćemo u drugom barem vidjeti jedan gol. 

U drugom dijelu ista slika na terenu, s tim da su Švajcarci čak bili nešto i opasniji od bezidejnih Engleza. Tek u 51. minuti vidjeli smo prvi šut u okvir gola, Embolo je šutirao, ali preslabo za Pikforda. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Uspavanka je prekinuta u 75.minuti. Bio je to dug napad Švajcarske, Endoje je na kraju ubacio sa strane, a na drugoj strani je bio Bril Embolo koji pogađa praznu mrežu za neopsivo slavlje Švajcaraca. Ipak, slavlje nije dugo čekalo. 

U 80. minuti na scenu stupa Bukajo Saka koji majstorski vara Zomera sa vrha šesnaesterca. Od tada su Englezi bili bolji, ali se ipak ušlo u produžetke. 

U 95. minuti šansa za Englesku, Deklajn Rajs sjajno šutira, ali Zomer sjajno brani. U 117. minuti Šaćiri gaša iz kornera, ali lopta pogađa prečku. Minut kasnije dva pokušaja Švajcaraca, ali Englezi su se nekako izvukli. To je značilo da ćemo gledati penale. Junak je bio golman Engleske Džordan Pikford, a tragičar Akanđi

Već u prvoj seriji su Englezi stekli prednost nakon što je Pikford zaustavio očajan šut Akanđija, dok su na drugoj strani bili precizni Palmer i Belingem. Do kraja su Englezi bili nepogriješivi i tako izborili plasman u polufinale. . 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Recent Posts

Koko Gof u finalu turnira u Pekingu

PEKING - Američka teniserka Koko Gof plasirala se u finale WTA turnira u Pekingu, pošto…

25 minuta ago

Specijalista otkrio šta uzrokuje podočnjake i kako ih smanjiti

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su vrećice ispod očiju prvenstveno uzrokovane stresom i nedostatkom sna,…

27 minuta ago

Ratne traume 30 godina kasnije

Skoro 30 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, ratne traume itekako su žive, a…

34 minute ago

Đoković poslije pet godina pobijedio u Šangaju

Novak Đoković je poslije pet godina izašao na teren u Šangaju i pobijedio. Plasirao se…

2 sata ago

U BiH se ne mogu dogovoriti ni o danu žalosti, izbori odgođeni

Odron iz kamenoloma uzrokovan jučerašnjim poplavama zatrpao je kuće u Donjoj Jablanici Foto: Armin Durgut…

3 sata ago