Categories: Novosti

Nacrt zakona o vraćanju u upotrebu himne ‘Bože pravde’ i grba Nemanjića ide na javnu raspravu

Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himna “Bože pravde” u Republici Srpskoj (RS), ići će na javnu raspravu, nakon što je obavljena diskusija u nastavku sjednice Skupštine Republike Srpske u četvrtak, 4. jula.

Kako je rekao predlagač zakona, predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić, tokom javne rasprave ovaj nacrt bi mogao doći ponovo na dnevni red Skupštine uz moguće izmjene i predložene amandmane u narednih 30 dana.

U javnu raspravu idu zakoni za koje predlagač smatra da je potrebno mišljenje javnosti i stručne zajednice.

Obrazlažući razloge za donošenje zakona, Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu RS, kancelarijama, opštinama i da se himna “Bože pravde” izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

“Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe”, navodi su u Nacrtu dopuna Zakona.

Stevandić, inače predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od jula prošle godine zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

On je poručio i da “istorijsko nasljeđe grb Nemanjića i himna “Bože pravde” ne mogu biti uvredljivi za bilo kojeg pripadnika bošnjačkog naroda i muslimanske vjere”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vukota Govedarica, predsjednik kluba poslanika opozicione Srpske Demokratske Stranke (SDS) upozorio je da postoji “mogućnost zloupotreba predloženog nacrta zakona od građana iz reda drugih konstitutivnih naroda i raznih udruženja građana registrovanih u Republici Srpskoj”.

Šef poslanika Partije Demokratskog Progresa (PDP), također iz opozicije, Igor Crnadak, rekao je da će ovaj klub podržati donošenje ovog nacrt zakona, ali da “prioritetno pitanje u Republiciu Srpskoj treba da bude poboljšanje životnog standarda građana”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine poništio zastave, grb i himne u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ocijenivši da diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u jednom, ili Srbe u drugom entitetu.

Zvanična državna zastava Bosne i Hercegovine ne može se naći na ili u zgradama institucija u RS-u, a državna himna pušta se samo na početku sjednice državnog parlamenta.

Zastavu BiH i himnu bez teksta nametnuo je visoki predstavnik međunarodne zajednice krajem 90-ih, budući da se tadašnji izabrani zvaničnici nisu mogli dogovoriti o njenom izgledu i kompoziciji.

Skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. “Svesrpskom saboru” 8. juna u Beogradu.

U toj deklaraciji je, pored ostalog, navedeno da “srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu”, te da je Sretenje Gospodnje, 15. februar, Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.

Redakcija

Recent Posts

Đoković poslije pet godina pobijedio u Šangaju

Novak Đoković je poslije pet godina izašao na teren u Šangaju i pobijedio. Plasirao se…

12 minuta ago

U BiH se ne mogu dogovoriti ni o danu žalosti, izbori odgođeni

Odron iz kamenoloma uzrokovan jučerašnjim poplavama zatrpao je kuće u Donjoj Jablanici Foto: Armin Durgut…

21 minuta ago

Salaha mami evropski velikan u svoje redove

​Mohamed Salah (32) sezonu je započeo na sjajan način sa šest golova i pet asistencija…

2 sata ago

Domaća supa koja topi kilograme

Ukoliko mučite muku sa viškom kilograma, sigurno ste do sada isprobali brojne dijete i metode…

2 sata ago

BIŠĆANI U STRAHU: Una u porastu, situacija postaje ozbiljna… (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/er-1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/er-1.jpg","caption":"Foto: Krajina.ba","bg":"5f5d4d"}] Bihać se jutros suočava s izazovima uzrokovanim porastom nivoa rijeke Une, koja je…

2 sata ago

Siner rutinski eliminisao Japanca i zaboravio poraz u finalu Pekinga

​Italijanski teniser Janik Siner prošao je u treću rundu turnira u Šangaju poslije slabog otpora…

4 sata ago