in

Jandroković se sastao s njujorškim gradonačelnikom Adamsom

Jandroković se sastao s njujorškim gradonačelnikom Adamsom
Slatka-Tajna.Eu
Jandroković se sastao s njujorškim gradonačelnikom Adamsom

Gordan Jandroković i Eric Adams

Foto: Hrvatski sabor /

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se u New Yorku s tamošnjim gradonačelnikom Ericom Adamsom, kojem je zahvalio na prošlogodišnjem proglašenju Dana hrvatske baštine i podizanju hrvatske zastave u povijesnoj zgradi sveučilišta Bowling Green, priopćeno je iz Sabora.

Riječ je o svečanosti koja se po prvi put u povijesti New Yorka održala u povodu hrvatskog Dana državnosti 2023. godine.

Jandroković je kazao da je “New York time pokazao da odaje priznanje bogatom nasljeđu i konkretnom doprinosu američkih Hrvata tom gradu” te da je posebno zadovoljan kvalitetnom suradnjom gradskih vlasti s hrvatskim Generalnim konzulatom u New Yorku, ističe se u priopćenju.

Također, Jandroković je pozvao na potporu njujorških gradskih vlasti mogućim budućim projektima kojima bi se u tom gradu predstavila raznolikost tradicionalne i suvremene hrvatske kulture.

Adams je istaknuo da njujorški Hrvati čine jednu od najbrojnijih hrvatskih populacija u Sjedinjenim Američkim Državama te da su prepoznati kao sposobni i vrijedni ljudi, vrlo ponosni na vlastito nasljeđe i identitet.

Adams je Jandrokovića uputio u aktualne aktivnosti gradske administracije i naglasio da se u svom radu zalaže za “izgradnju prosperitetnijeg grada, snažniji gospodarski razvoj, unaprjeđenje školstva, poboljšanje zdravstvene zaštite građana te javne sigurnosti i jednakosti”.

Pritom je posebno istaknuo zadovoljstvo činjenicom da se “u posljednjih 6 mjeseci uzastopno bilježi stopa pad kriminala od 4 posto”, navodi se u priopćenju.

Jandroković pak je potaknuo zajedničko razmatranje novih područja za gospodarsku suradnju i ulaganja u budućnosti.

– Posebno je ukazao na uputnost razmjene iskustava između Hrvatske i New Yorka kada je u pitanju turizam, s obzirom na to da se radi o dvjema globalno izuzetno prepoznatljivih turističke destinacija, stoji u priopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jandroković s predstavnicima hrvatske zajednice

Jandroković je ranije bio na misi u hrvatskoj župi u New Yorku, a zatim se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice. Poručio je da su Hrvati u SAD-u, kao i drugdje u dijaspori, jedinstven most između domovine i svijeta, s važnom ulogom u promociji naše tradicije, baštine i kulture.

Kako je priopćeno, među nazočnima bili su istaknuti predstavnici renomiranih tvrtki iz bankarstva, građevinskog i nekretninskog sektora te ugostiteljstva, uključujući članove Udruženja američko-hrvatskih profesionalaca (Association of Croatian American Professionals).

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim izazovima s kojima se američko-hrvatski poduzetnici najčešće susreću, kao i o njihovim iskustvima i planovima kada su u pitanju ulaganja u Hrvatsku.

Zajednička je ocjena kako hrvatska strateška postignuća, poput članstva u NATO-u, Europskoj uniji, europodručju i šengenskom prostoru, kao i sve što Hrvatska čini na putu ka članstvu u OECD-u, našu zemlju čine bitno privlačnijom nego prije, kako za američke ulagače hrvatskog podrijetla, tako i ostale, navodi se u priopćenju.

Pri tom, kada su u pitanju potencijalna međusobna ulaganja, posebno je naglašena važnost stupanja na snagu Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji bi trebao bitno smanjiti opterećenja poduzetnicima i ulagačima.

Jandroković je zahvalio okupljenima na kontinuiranom njegovanju snažnih veza s matičnom državom, kao i na svemu što čine za jačanje gospodarskih i drugih spona između svojih dviju domovina. Završno je posebno istaknuo kako je razvidno da njihov angažman, osim poslovne, nosi i snažnu emotivnu i domoljubnu komponentu, što Hrvatska itekako prepoznaje i cijeni, navodi se u priopćenju.

– Jako mi je drago da sam danas s Hrvatima, da smo bili na svetoj misi koja se služi na hrvatskom jeziku. Nakon mise smo razgovarali. Jako su ponosni Hrvati na svoje porijeklo, tradiciju, identitet i svoj hrvatski jezik, tako da mi je velika čast i zadovoljstvo što sam danas bio s njima ovdje, kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PRIJE 27 GODINA ZBOG NJE PLAKALA CIJELA REGIJA: Evo gdje danas živi i čime se bavi ‘unuka’ Bate Živojinovića

PRIJE 27 GODINA ZBOG NJE PLAKALA CIJELA REGIJA: Evo gdje danas živi i čime se bavi ‘unuka’ Bate Živojinovića

PJEVAČICU SUPRUG PREVARIO S MEDICINSKOM SESTROM: Nisam mogla da živim od njega

PJEVAČICU SUPRUG PREVARIO S MEDICINSKOM SESTROM: Nisam mogla da živim od njega