in

Inicijativa građana pozdravlja odluku o talpama; Ulagači: Projekt vodi struka

Inicijativa građana pozdravlja odluku o talpama; Ulagači: Projekt vodi struka
Slatka-Tajna.Eu
Inicijativa građana pozdravlja odluku o talpama; Ulagači: Projekt vodi struka

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Inicijativa građana Zvijezde i Gaze pozdravila je u utorak što su karlovački Vodovod i kanalizacija i Grad Karlovac napokon shvatili da je korištenje talpi (debele daske, brvna) dovelo do katastrofalnih oštećenja u Zvijezdi, no upozorava da su i dalje otvorena brojna pitanja. Ulagači su odgovorili kako cijeli projekt vodi struka.

Gradonačelnik Damir Mandić i direktorica ViK-a Katarina Malenica najavili su u ponedjeljak da se više neće koristiti metoda zaštite građevinske jame talpama, već će se u nastavku radova umjesto toga koristiti metoda mlaznog injektiranja.

Iz inicijative su ustvrdili da bi Grad Karlovac i ViK, koji je nositelj projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac Duga Resa, nastavili “razbijati Karlovac talpama” da se građani nisu organizirano pobunili. Tvrde kako se metoda mlaznog injektiranja mogla primijeniti i ranije.

– Ovakve izjave samo pokazuju da su Grad Karlovac i ViK pogodovali izvođaču radova, koji je nametnuo korištenje talpi i sustavno obmanjivali građane tvrdeći da ne postoji niti jedna druga tehnologija zaštite građevinske jame, poručili su iz inicijative.

Ustvrdili su da izvođaču radova, tvrtki GIP Pionir iz Zagreba, “nije za vjerovati”, te prozvali i vršitelja nadzora, tvrtku Projekt iz Slovenije, da ne obavlja svoju dužnost i ne pojavljuje se danima na gradilištu.

O Zvijezdi se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća Karlovca, gdje je Malenica rekla da se tehnologija masovnog injektiranja mogla koristiti kod radova u Kraševoj ulici, ali to nije bilo primjenjivo zbog skupoće i jer bi produljilo radove, pa je struka bila protiv toga.

– Moguće je primijeniti bilo koju tehnologiju, ali bi to bilo skupo i vremenski bi dulje trajalo. Ti bi se piloti trebali kasnije bušiti zbog spajanja na susjedne objekte i susjedne ulice, kaže Malenica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Odgovor ulagača u radove u Zvijezdi na prozivke: Cijeli projekt vodi struka

Povodom promjene tehnologije radova u karlovačkoj jezgri, a ogovarajući na istup inicijative građana Zvijezde i Gaze, iz tvrtke “Vodovod i kanalizacija”, kao ulagača, istaknuli su u utorak da cijeli projekt u sklopu kojega se odvijaju radovi vodi struka koja je i birala načine rada.

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac Duga Resa u svim njegovim fazama – od pripreme, preko izrade dokumentacije do realizacije – provode stručnjaci izabrani na postupcima javne nabave na temelju referenci, izvijestili su te dodali da je projekt prihvatila i Europska unija od koje je osigurana glavnina novca za ulaganja više od 67 milijuna eura.

Iz “Vodovoda i kanalizacije” podsjetili su da su naručili izmjenu glavnog projekta, da to radi projektant, a da će potvrditi revident, “dakle stručnjaci”.

– Zaštitu građevinske jame tehnologijom talpi odabrala je i potvrdila struka. Novu tehnologiju također je odabrala i potvrdila struka. To stalno naglašavamo jer je od iznimnog značaja. Svatko tko je angažiran na projektu ima svoje odgovornosti i obveze, istaknuli su iz “Vodovoda i kanalizacije”.

Direktorica “Vodovoda i kanalizacije” Katarina Malenica kritizirana je zbog izjave da nije potrebno štititi građevinsku jamu nekoliko metara dubine, a sada su iz te tvrtke pojasnili da se njezina izjava odnosila na primjenu posebnih tehnologija, a ne na uobičajenu zaštitu plitkih rovova.

– Vodovod i kanalizacija, kao naručitelj, poduzimao je i poduzimat će sve radnje koje može u okviru svoje pozicije definirane zakonima i odredbama sklopljenih ugovora kako bi se radovi u Zvijezdi i svim ostalim dijelovima uspješno priveli svom kraju, uz maksimalnu brigu usmjerenu na zaštitu imovine, na čemu uostalom insistiramo od početka provedbe projekta, poručili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rano usvajanje mjera zelene tranzicije ključno za smanjenje klimatskih rizika

Rano usvajanje mjera zelene tranzicije ključno za smanjenje klimatskih rizika

ZVANIČNO SE RAZVELE MATORA I ANITA: Pale teške riječi nakon potpisivanja papira za razvod

ZVANIČNO SE RAZVELE MATORA I ANITA: Pale teške riječi nakon potpisivanja papira za razvod