in

MVP BiH kaže da ‘Srbija nije dobronamjeran komšija’

MVP BiH kaže da ‘Srbija nije dobronamjeran komšija’
Slatka-Tajna.Eu
MVP BiH kaže da ‘Srbija nije dobronamjeran komšija’

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je 8. jula da Srbija nije dobronamjerna prema BiH.

Konaković je za novinsku agenciju Fena kazao da “smo oprezni kad je riječ o našem istočnom komšiji” i da “uvijek jednim otvorenim okom pazimo na ono što radi”.

“Srbija nije dobronamjeran komšija BiH, zalazi duboko u teritorijalni integritet, suverenitet BiH, pogotovo u zadnjim mjesecima kada (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić ne krije svoje prave ambicije i naravno zbog toga treba biti oprezan”, kazao je Konaković.

Konaković se oglasio nakon što su pitomci i starješine Vojne akademije u Beogradu marširali su proteklog vikenda kroz nekoliko gradova u BiH na poziv Vlade entiteta Republika Srpska.

Osim na Kozari, gdje je obilježavana godišnjica bitke iz 1942. godine tokom Drugog svjetskog rata, pitomci Vojske Srbije imali su defile i kroz obližnji Prijedor, grad u kojem je u proteklom ratu ubijeno više od 3.100 nesrba, a više od 35.000 prošlo je kroz logore Trnopolje, Keraterm i Omarska.

U defileu su sudjelovali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović te državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

Konaković je kazao da je u njegovo ministarstvo stigla najava o dolasku delegacije iz Srbije radi obilježavanja godišnjice bitke na Kozari i da je MVP BiH postupio u skladu s ovlastima.

Najavu dolaska delegacije iz Srbije, kazao je Konaković 8. jula, MVP BiH je proslijedio na tri adrese, a to su Granična policija, Ministarstvo sigurnosti, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Dodao je da Granična policija BiH dalje u svom postupanju ima mogućnost da, ako procijeni da u toj najavi ima bilo šta sumnjivo, daosobe koje dolaze treba dodatno provjeravati, da nekome treba eventualno zabranjivati ulaz, onda komunicira Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH i od njih traži dodatne provjere za pojedince ili cijelu grupu.

Navodi da “očigledno nisu procijenili da treba dodatna provjera”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pojasnio je da je u depeši pisalo da dolaze kadeti – policijski i vojni, da dolaze predstavnici Ministarstva za rad i boračka pitanja Vlade Srbije, te predstavnici Vojske Srbije.

Dodao je da u depeši piše da dolaze nenaoružani i da dolaze u svečanim uniformama kako bi napravili defile povodom godišnjice bitke na Kozari.

“Dakle, Granična policija nije tražila dodatne provjere, očigledno, i nije bilo nikakvih zabrana ulazaka. Zašto i je li trebalo, o tome možete sa njima, jer je to isključivo njihova nadležnost”, saopćio je Konaković.

Kada je riječ o Graničnoj policiji, Konaković je istaknuo da je to “devastirana institucija kojoj nedostaje više od 800 ljudi i da im u čuvanju granice pomažu policajci MUP-a Republike Srpske “jer su nam to prethodne vlasti ostavile u rasulu”.

Konaković je lider stranke Narod i pravda koja sa Socijaldemokratskom partijom i Našom strankom čija su sjedišta u Sarajevu, Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i njegovim partnerima čini državnu vlast.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza koji je partner SNSD-a u vlasti, rekao je da su, prema informacijama kojima raspolaže, “ispoštovane sve procedure za dolazak kadeta Vojne akademije u Beogradu”, te da i “ako je eventualno postojao propust, onda ga je napravilo Ministarstvo vanjskih poslova”.

On je u izjavi za agenciju SRNA “izrazio zadovoljstvo što su se u Bratuncu i Prijedoru mogli vidjeti kadeti Vojne akademije u Beogradu” i istakao da “Vojska Republike Srbije trenutno garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji, već i u regionu”.

Dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, kazala su kako nisu dali odobrenje za njihov ulazak te su zatražili istragu od Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i reakciju međunarodne zajednice.

Opozicija je zatražila sazivanje posebne sjednice Parlamentarne skupštine BiH na temu ulaska kadeta Vojske Srbije na teritorij BiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jelena otvorila sve karte: Palo priznanje o tajnom dopisivanju sa Urošem, Ivan grca u suzama! (VIDEO)

Jelena otvorila sve karte: Palo priznanje o tajnom dopisivanju sa Urošem, Ivan grca u suzama! (VIDEO)

EMIR KUSTURICA O LJUBAVI SA SUPRUGOM: Rekao joj da ima djevojku, a ona otišla suznih očiju

EMIR KUSTURICA O LJUBAVI SA SUPRUGOM: Rekao joj da ima djevojku, a ona otišla suznih očiju