in

Hrvatska na udaru toplinskog vala, u Kninu u 11 sati izmjerena 34°C

Hrvatska na udaru toplinskog vala, u Kninu u 11 sati izmjerena 34°C
Slatka-Tajna.Eu
Hrvatska na udaru toplinskog vala, u Kninu u 11 sati izmjerena 34°C

Knin: Vrućine ispraznile ulice

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hrvatsku je zahvatio još jedan toplinski val. Od danas velika i vrlo velika opasnost za zdravlje za Istru i Kvarner, a u petak i subotu vrijedit će za cijelu zemlju.

Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, s najvišim temperaturama zraka između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva, prognoza je za srijedu.

U unutrašnjosti je poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, još ujutro bura.

Na snazi je crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura za nekoliko regija: zagrebačku, riječku, kninsku, splitsku, dubrovačku. Narančasto upozorenje na snazi je za osječku, gospićku i karlovačku regiju.

Visoke temperature uobičajene su ljeti u Kninu. Ondje je Ivona Ramadža Čolić koja se javila za podnevni Dnevnik HTV-a i kazala kako se Kninjani ne tuže previše jer su, kažu, na vrućine navikli.

– Kninska hitna ima tek neznatno više intervencija. Središte grada je pusto, kažu domaći da izbjegavaju asfalt, na sunce ne izlaze bez kape, vode i zaštitnog faktora. 

Svi ponavljaju isto – sunce treba izbjegavati od 10 do 17 sati. Tko može drži se hlada, a tko raditi mora vodi računa da uz sebe ima dovoljno tekućine. 

Knin vrije – u 11 sati izmjerena su 34 stupnja, živa se popela za 6 stupnjeva u samo 2 sata. 

Jutro je u županiji u odnosu na jučerašnje počelo s 2 do 4 stupnja višom temperaturom zraka, izvijestila je Ramadža Čolić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za kraj javljanja naša reporterka naglasila je i apel roditeljima – ne ostavljajte djecu u užarenim automobilima.

Kako se Kninjani nose s vrućinama?

– Puno vode, od deset pa nadalje ne idemo van i to je to, kazao je jedan.

– Teško je. Propuh, klima, ventilator i sve živo pokušavamo, ali ne pomaže baš. Snalazimo se, hladimo se, poručio je drugi.

– Najviše i dalje interveniramo kod kroničnih, plućnih i srčanih bolesnika. Radi se o pacijentima starije životne dobi, ali svakako u posljednje vrijeme pacijenti se više tuže na iscrpljenost, umor, mučninu, pa čak i povraćanje, glavobolju, vrtoglavicu. Sve tegobe koje se mogu povezati s naglim porastom vrućina, kazala je dr.med. Barbara Bojčić, Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Starije se poziva da ne izlaze na otvoreno između 10 i 17 sati te da piju dovoljno tekućine, a roditelje se upozorava da ni slučajno ne ostavljaju djecu samu u vozilima.

O nužnosti tih upozorenja govore dva jučerašnja slučaja. Makarski vatrogasci su iz zaključanog vozila oko 17 sati izvukli dijete, a isto su samo dva sata poslije učinili i njihovi kolege iz Kaštel Lukšića. 

– Dovoljno je 15 minuta u zagrijanom automobilu da dođe do teškog narušavanja zdravlja djeteta i do oštećenja organa, a nekada nažalost, vidimo iz prakse, i do fatalnog ishoda, ističe Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će vjerojatno biti sve veći. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene pokazuju vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, DHMZ donosi vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Pročitajte ih OVDJE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Na RTS-u burno zbog voditeljice porijeklom iz Sarajeva: Uprava raspravljala o njenoj svadbi

Na RTS-u burno zbog voditeljice porijeklom iz Sarajeva: Uprava raspravljala o njenoj svadbi

ŠOK-BOMBA CARA ZA SAM KRAJ “ELITE”: Car prognozira nezapamćeni haos, na ovo niste spremni

ŠOK-BOMBA CARA ZA SAM KRAJ “ELITE”: Car prognozira nezapamćeni haos, na ovo niste spremni