Categories: Novosti

Vlasti BiH traže prekid izgradnje minihidroelektrane na izvoru Une u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je proslijedilo “dokumentaciju” vlastima u Zagrebu zbog izgradnje minihidroelektrane u blizini izvora rijeke Une u Hrvatskoj, saopšteno je iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH u petak, 26. jula.

Nije navedeno o kakvoj dokumentaciji se radi.

Razlog je, kako navodi ovo ministarstvo, što je Hrvatska “namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što je bila obaveza u ovom slučaju”.

“Mi smo odmah po saznanju da se u području vrela rijeke Une u Donjoj Suvaji, općina Gračac, u Republici Hrvatskoj, odvijaju građevinski radovi na izgradnji mini hidroelektrane reagovali prema državnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Oni su hitno, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, proslijedili dokumentaciju vlastima Republike Hrvatske i čeka se odgovor”, navodi se u saopštenju entitetskog ministarstva.

Na gradnju mini hidroelektrane su prošle sedmice upozorili i predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog gradnje su u četvrtak, 25. jula održali protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj. Oni traže da se radovi na izgradnji zaustave.

Na lokalitetu Gračaca u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini izvora rijeke Une, je gradilište.

Povodom izgradnje mini hidroelektrane je u četvrtak, 25. jula reagovalo i Ministarstvo okoliša iz drugog entiteta, Republike Srpske koje je, također, tražilo da se radovi zaustave.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Stoga ćemo, bez odlaganja, obavijestiti Sekretarijat Organizacije evropskih morskih luka (ESPO) i Implementacioni komitet Protokola o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SEA) o najnovijem kršenju prava BiH kao potencijalno pogođene zemlje”, istakli su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Iz “Natura Jadera”, koja upravlja sa 12 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i 83 područja evropske ekološke mreže Natura 2000 nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa da li izvođač radova na izgradnji mini hidroelektrane u Gračacu ima građevinsku dozvolu.

Inače, u svom toku kroz entitet Federacija BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.

Redakcija

Recent Posts

Preminuo mladi bijeljinski košarkaš Nebojša Erkić

Bijeljinski košarkaš Nebojša Erkić (35) preminuo je danas. Rođen je 16. avgusta 1989. godine, a…

4 minute ago

Rusija povećava proizvodnju dronova na 1,4 milijuna

Ruski zračni napadi na ukrajinsku energetsku mrežu vjerojatno krše međunarodni humanitarni zakon, priopćila je UN-ova…

11 minuta ago

Benfiki cijeli plijen u Beogradu

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su večeras na otvaranju nove sezone reformisane Lige šampiona od Benfike…

2 sata ago

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Izborni zakon Republike Srpske

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio je u četvrtak, 19. septembra neustavnim Izborni zakon…

2 sata ago

Sarajevo Marketing Summit donosi ključne trendove i strategije za budućnost

U Sarajevu će se 2. i 3. oktobra 2024, održati Sarajevo Marketing Summit, tako će…

2 sata ago

Knedle sa čokoladom: Klasik na drugačiji način

Knedle sa čokoladom su slatke i drugačije, a nema ko vam neće tražiti recept. Potrebno…

2 sata ago