in

Crnogorski intelektualci se ograđuju od rezolucije o Jasenovcu

Crnogorski intelektualci se ograđuju od rezolucije o Jasenovcu
Slatka-Tajna.Eu
Crnogorski intelektualci se ograđuju od rezolucije o Jasenovcu

Zastava Crne Gore

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Skupina crnogorskih intelektualaca se u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti ogradila od rezolucije o Jasenovcu usvojene u crnogorskom parlamentu, rekavši da zastupnici koji su je podržali nisu glas Crne Gore, nego Srbije i Rusije.

Crnogorski parlament je krajem srpnja usvojio rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau. 

Članica EU-a, Hrvatska je oštro reagirala i upozorila da to može ugroziti europski put Crne Gore te trojicu prosrpskih političara proglasila nepoželjnim osobama u Hrvatskoj.

– Poštovani susjedi, molimo vas da ne osuđujete cijelu državu zbog postupaka pojedinaca, zato sve mjere koje donesete neka budu usmjerene protiv tih pojedinaca koji pokušavaju narušiti našu bliskost i prijateljstvo, a ne protiv naroda i države i njihove budućnosti, navodi se u pismu koje je potpisalo stotinjak crnogorskih intelektualaca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Oni koji su predložili rezoluciju i za nju glasali nisu glas Crne Gore već centara moći iz Srbije i Rusije koji imaju samo jedan cilj, izazvati potrese i sukobe na Balkanu i okrenu brata protiv brata, dodaje se.

Smatraju da dokument ne odražava istinske osjećaje većine naroda

Crnogorski intelektualci smatraju da taj dokument ne odražava istinske osjećaje većine crnogorskog naroda prema Hrvatskoj i njezinim građanima.

– U ime Crne Gore, izražavamo našu iskrenu ispriku za nesporazume ili uvrede koje su mogle nastati kao posljedica usvajanja rezolucije. Crnogorski narod pamti i pamtit će svaku vašu podršku koju smo dobili i svaku gestu bratske volje da uđemo u EU i to zaboraviti nećemo nikada, ističu intelektualci.

Za rezoluciju, koju je predložio čelnik prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, glasao je 41 od 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Dokument je bio odgovor na podršku crnogorske vlade rezoluciji o Srebrenici koja je nešto ranije usvojena u Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je u četvrtak nepoželjnim osobama proglasila predsjednika crnogorskog parlamenta Mandića, potpredsjednika vlade Aleksu Bečića i prosrpskog desničarskog političara Milana Kneževića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rudi Fernandez ispisao istoriju Olimpijskih igara

Rudi Fernandez ispisao istoriju Olimpijskih igara

Bolesti ne znaju na koga su se namjerile

Bolesti ne znaju na koga su se namjerile