in

Ruski ratni brodovi u rutinskom posjetu Kubi

Ruski ratni brodovi u rutinskom posjetu Kubi
Slatka-Tajna.Eu
Ruski ratni brodovi u rutinskom posjetu Kubi

Ruski ratni brodovi u rutinskom posjetu Kubi

Foto: / REUTERS

Stanovnici Havane danas drugi put u zadnja dva mjeseca s obale promatraju dolazak ruskih ratnih brodova u posjet, koji Kuba naziva rutinskim.

Kubanske vlasti su, u znak dobrodošlice pucale u zrak dok su brodovi uplovljavali u zaljev. Dolazak flote pratili su i rijetki ruski stanovnici Havane.

Patrolni brod Neustrahimij, brod za obuku Smolnij i više pomoćnih brodova, svi iz Baltičke flote, trebali bi isploviti u utorak.

U kratkome priopćenju Kubanskih revolucionarnih oružanih snaga stoji da je riječ o rutinskom dolasku. Američki State Department i Pentagon nisu odmah Reutersu odgovorili na zahtjev za komentar.

U lipnju je Moskva na sličan način pokazivala svoju prisutnost u Havani, od Floride udaljenoj manje od 160 km, poslavši onamo svoju nuklearnu podmornicu, fregatu i pomoćne brodove.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Odnosi između hladnoratovskih saveznika Rusije i Kube znatno su poboljšani u trenutku dok se ta komunistička država bori s gospodarskom krizom, tvrdeći da je ona većinom posljedica američkih sankcija.

Rusija Kubi šalje naftu, brašno i sve više turista dok njezini stanovnici svakodnevno doživljavaju nestanke električne energije i prolaze kroz ostale probleme siromaštva, a to rezultira povremenim prosvjedima i rekordnim iseljavanjem.

Ana Garces, 78-godišnja umirovljenica Reutersu je rekla da se još živo sjeća kako je svojedobno tadašnji Sovjetski Savez bio jedina zemlja koja je pomagala Kubi u vrijeme raketne krize 1962. godine, na vrhuncu napetosti s Washingtonom i u trenutku kad je svijet bio na rubu nuklearnog rata.

– Vrlo smo zahvalni. Zašto to ne bismo sa zahvalnošću primili? To je prijateljstvo. Svakakvi su brodovi ovamo uplovljavali. To pokazuje kako nas druge zemlje podržavaju, što dijelom mijenja globalno stajalište o našoj zemlji, dodao je njezin suprug, 71-godišnji umirovljenik Rolando Perez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Grčka prednjači u zaduženju u EU s dugom od 159,8 posto BDP-a

Grčka prednjači u zaduženju u EU s dugom od 159,8 posto BDP-a

म्हातारी चे टोमणे | Laila Vs Parab Pro Tomane | #suvedhadesai  #comedy #funny #vines

म्हातारी चे टोमणे | Laila Vs Parab Pro Tomane | #suvedhadesai #comedy #funny #vines