Categories: Novosti

U nedjelju većinom sunčano i vruće, ali na sjeveru i zapadu nestabilno

U nedjelju većinom sunčano, često i oko 35 °C, ali popodne na sjeveru i zapadu nestabilno, uz moguće nevrijeme. Početkom novog tjedna jaka i olujna bura, na kopnu svježije.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju na sjeveru i zapadu mogući pljuskovi s grmljavinom

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U nedjelju na istoku Hrvatske pretežno sunčano. Potkraj dana i u noći, uz jak razvoj oblaka, uglavnom u zapadnoj Slavoniji mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, uz nestabilnosti naglo će okrenuti na sjeverni i pojačati. Ujutro još svježe, danju vruće, ponegdje i vrlo vruće.

I u središnjoj Hrvatskoj veći dio dana prevladavat će sunčano i vruće, do 34 °C. Kasno poslijepodne i osobito navečer, uz jači razvoj oblaka, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Uz pljuskove naglo će zapuhati jak, na udare i olujan sjeverni vjetar. 

Prema večeri pljuskovi, mjestimice izraženiji, mogući su i u Gorskoj Hrvatskoj, ponajprije u Gorskom kotaru. No veći dio dana prevladavat će sunčano, ujutro i svježe, a danju vruće. Na sjevernom Jadranu sunčano i vruće. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a u noći će zapuhati jaka, podno Velebita na udare olujna bura

Većinom sunčano i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će vrućina danju biti najizraženija. Uz more će puhati slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar pa bi se vrućina trebala lakše podnositi ili se osvježenje može potražiti u moru, čija je temperatura između 25 i 27 °C.

Sunčano i na jugu Hrvatske, uz slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, te more mirno ili malo valovito. Jutro toplo; a najviša temperatura od 31 do 34 °C, u zaobalju malo viša.”

Idućih dana pretežno sunčano, ali na kopnu manju vruće

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRt

“Prvu polovinu tjedna na kopnu obilježit će pretežno sunčano i manje vruće vrijeme, a i jutra će postupno biti malo svježija.

Na Jadranu sunčano, ali vjetrovito, osobito do utorka, kada će puhati umjerena do jaka, na udare i olujna bura.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Igrica “No More Room in Hell 2” dobila datum izlaska (VIDEO)

​Torn Banner Studios, tim koji se proslavio serijalom "Chivalry", ove jeseni planira izbaciti kooperativnu zombi…

2 sata ago

Komplikacije u isplatama EU Plana rasta zbog kašnjenja BiH

Nedostatak kompletne reformske agende Bosne i Hercegovine, komplikuje proces početka prvih isplata iz Plana rasta…

2 sata ago

Uz ovih pet trikova nanošenje crvenog karmina biće vam lakše

Crvene usne su najlakši i najbrži način da izgledate uglađeno i moderno u ovom trenutku,…

2 sata ago

Stadion Bajern Minhena od sada na adresi Franca Bekenbauera

MINHEN - Stadion fudbalskog kluba Bajern Minhena, Alijanc arena biće na novoj adresi - Trg…

4 sata ago

Sabor o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Saborska raspravaFoto: Patrik Macek / PixsellHrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i…

4 sata ago

Navijačima Marseja zabranjeno gostovanje Lionu

​Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zabranio je putovanje navijačima Olimpika iz Marseja na utakmicu…

6 sati ago