Categories: Novosti

U subotu pretežno vedro i vruće

Slijede većinom sunčani i još topliji dani te novi toplinski val od subote na Jadrana, zatim i kratkotrajno na kopnu, gdje će osvježenje slijediti pljuskove i grmljavinu.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Subota još stabilna

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “Vikend će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi sunčanim vremenom. Jutro svježe uz najnižu temperaturu između 14 i 16 °C, a uz slab do umjeren jugoistočni vjetar danju vruće, s najvišim temperaturnim vrijednostima između 32 i 34 °C.

Podjednaka popodnevna temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati vedrina, uz slab do umjeren jugoistočni i južni vjetar u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini.

Tiho ili slab vjetar, poslijepodne ponegdje do umjeren s mora puhat će na sjevernom Jadranu – vedrom i vrućem, uz početak novog toplinskog vala, dok će na samo malo oblačnijoj Gorskoj Hrvatskoj temperatura zraka biti oko 30 °C.

U vedroj Dalmaciji ujutro od 18 °C u unutrašnjosti do 25 °C na obali, a poslijepodne između 33 i 36 °C, također uz umjerenu opasnost od novog toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. U noći i rano ujutro popuhivat će burin, zatim slab do umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Stoga more, temperature između 23 i 27 °C, mirno i malo valovito.

Ni na jugu Hrvatske neće biti valovitije. Nakon vedrog, toplog, ponegdje i vrlo toplog jutra, danju će se uz mnogo sunčanih sati živa u termometru penjati do 35 °C.”

Opet nestabilni dani

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U većinom sunčanu nedjelju dnevna vrućina će na kopnu biti još izraženija. No u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak prijepodne sa sjeverozapada slijedi prolazno naoblačenje. Ponegdje će biti kiše, lokalno moguće i nevrijeme praćeno pojačanim vjetrom. Naime, slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar naglo će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, s kojima će stizati manje topao zrak, pri čemu će najprije osvježiti u sjevernim predjelima.

U utorak osvježenje i na Jadranu, najmanje na krajnjem jugu, gdje se nastavlja toplinski val i sunčano vrijeme. Osim kupanja u moru, olakšanje od dnevne vrućine nekima će zasigurno donijeti i umjerena do jaka bura. Međutim noćni odmor mnogima bi mogao biti otežan s obzirom na to da će noći biti tople i vrlo tople.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Zirkze se već vraća u Italiju?

Mančester junajted je uoči sezone doveo nekoliko velikih pojačanja, Leni Joro je plaćen 62 miliona,…

2 sata ago

Pregovori ‘u posljednjoj fazi’ o angažovanju Frontexa u BiH, poručili iz EU

Pregovori o angažovanju graničara Evropske unije na čuvanju granica i Bosne i Hercegovine su u…

2 sata ago

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet” – Hayat Production

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet“ Nakon dužeg vremenskog perioda i jednog…

3 sata ago

Zjelinski preskače derbi sa Romom

Inter u nedjelju ide na megdan Romi, a trener Simone Inzagi vjerovatno neće biti u…

4 sata ago

Most uputio interpelaciju o Jadroliniji, SDP skupio potpise za novu sjednicu Odbora

Marin MiletićFoto: Patrik Macek / PixsellMostov Marin Miletić u petak je u Saboru izvijestio da…

4 sata ago

Đoković i Nadal igraju posljednji put

Novak Đoković i Rafael Nadal će u subotu od 16.30 u Rijadu odigrati svoj posljednji…

6 sati ago