Categories: Novosti

Masovni turizam na Santoriniju, stanovnici kažu da im je život pakao

Pobuna protiv masovnog turizma nakon Španjolske i Italije polako je stigla i do Grčke. Čuveni otok Santorini guši se pod navalom posjetitelja, a mještani kažu da im se život pretvorio u pakao. Traži se ograničenje broja posjetitelja. Neki lokalni političari čak počeli pozivati stanovnike da ne izlaze iz domova kako ne bi smetali turistima.

Zalazak sunca na Santoriniju, prema statistici, prošle godine došlo je vidjeti tri milijuna i 400.000 ljudi. Službeno, na Santoriniju živi oko 15.500 stalnih stanovnika. Otok koji je među najljepšim biserima grčkog turizma počinje pokazivati simptome preopterećenosti.

– Znam da je naš životni standard pao, jednostavno je tako. Kada se broj posjetitelja poveća 20 puta, a Santorini je mali otok, ima površinu od 70 četvornih kilometara, kakvu infrastrukturu trebate na takvom otoku da bi mogao izdržati toliko ljudi, upitao je Georgios Damigos, vlasnik hotela na Santoriniju.

Nešto nesvakidašnje dogodilo se početkom tjedna. Jedan općinski vijećnik na Facebooku je objavio da je pred otokom težak dan jer se očekuje 17.000 putnika s kruzera te je zamolio stanovnike da ograniče svoje kretanje. Objava je ubrzo izbrisana, no uspjela je izazvati bijes stanovnika Santorinija, ali i diljem Grčke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Vidjela sam da na Santorini stižu brojni veliki kruzeri. Na njima je mnogo ljudi i možda bi trebalo uvesti pravila o maksimalnom broju posjetitelja koji u jednom danu mogu doći na Santorini i onda bi svakome razgledavanje bilo ugodnije, izjavila je Rita Cristovao, posjetiteljica iz Portugala.

Načelnik Santorinija već neko vrijeme predlaže da se broj posjetitelja s kruzera ograniči na 8000 po danu te da se ograniče mogućnosti za smještaj, odnosno da se na otoku više ne može registrirati ni jedan novi krevet.

– Sve se planira. Osam tisuća posjetitelja s kruzera po danu, o čemu raspravljamo? Broj je do kojeg smo došli na temelju postojeće infrastrukture. Ako država izgradi još infrastrukture, broj se može povećati. Pitanje je želi li država novac. Želimo li prihode? Jer ne možete imati mir i tišinu i zarađivati, kazao je Alexandros Pelekanos, potpredsjednik udruge obrtnika na Santoriniju.

Zov zarade za sada je prevelik da bi se uvela ograničenja. U prvih pet mjeseci ove godine Grčka je od turizma zaradila 16% više nego u istom razdoblju lani, a očekuje se da će ove godine biti srušen prošlogodišnji rekord od 33 milijuna posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Želim da igrači preuzmu više rizika

Fudbaleri Sarajeva sutra u derbiju 8. kola WWin lige Bosne i Hercegovine dočekuju Željezničar. Ukupno…

55 minuta ago

GODINAMA OBEĆAVAJU, A KRAJINA ZAPOSTAVLJENA: Iz Bihaća će se prije stići do Zagreba, Ljubljane i Graca nego u Sarajevo

Iz Bihaća će se prije stići do Zagreba, Ljubljane i Graca nego u Sarajevo. Iz…

1 sat ago

Besplatni lijekovi u Kantonu Sarajevo: 17 magistralnih i četiri gotova lijeka

Na prijedlog ministra zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića, Vlada Kantona Sarajevo je uskladila cijene i…

2 sata ago

Smiješna podvala s prdenjem u Central Parku! PODRHTANJE u tunelu!

Pretplatite se na HumorBagel! ▻ http://bit.ly/HumorBagelSub PRODAJA! ▻ https://humorbagel.creator-spring.com/ Pratite moje ...

2 sata ago

Denver drma nostalgija za Jokićem (VIDEO)

​Košarkaški klub Denver Nagetsi su okačili video na društvenim mrežama u čast Nikoli Jokiću. Ostalo…

3 sata ago

Putin može iskoristiti Dodika i saveznike da destabilizira Balkan

Mislim da moramo prihvatiti, ako ništa mi u Americi, da su Rusi već proglasili rat…

3 sata ago