Categories: Novosti

Plenković: Primorac je naš kandidat, ima sve kvalifikacije za pobjedu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da će kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima biti bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, za kojeg smatra da ima sve kvalifikacije potrebne za dobivanje većinske potpore birača.

– Riječ je o čovjeku kojeg dobro poznajemo, koji je bio član HDZ-a, ugledan je znanstvenik. Smatramo da ima sve kvalifikacije da dobije većinsku potporu birača, rekao je Plenković u izjavi medijima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

U prilog Draganu Primorcu idu ispitivanja raspoloženja hrvatske javnosti, u kojim je dobio pozitivne ocjene građana, dodao je premijer.

– Stoga mislim da u utakmici koja će uslijediti ima velike izglede da postane predsjednik Republike u idućih pet godina. U tome će imati podršku HDZ-a i velikog broja drugih političkih stranaka koje će, uvjeren sam, biti spremne priključiti mu se u ovoj važnoj demokratskoj utakmici, izjavo je Plenković.

Uz to, istaknuo je da će Primorac biti predsjednik koji će poštovati Ustav, zalagati se za vladavinu prava i surađivati s institucijama.

– Potpuna suprotnost onom čemu je javnost svjedočila prethodnih godina u ponašanju kršitelja Ustava, još uvijek aktualnog predsjednika Milanovića, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade i HDZ-a otkrio da su razgovori s Primorcem vođeni dulje vrijeme, da se on za tu dužnost pripremao i da je spreman staviti se u funkciju Hrvatske i građana. HDZ ga je na sjednici podržao za kandidata jednoglasno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Iako formalno nije član HDZ-a, Primorac dijeli vrijednosti HDZ-a, rekao Plenković upitan zašto su se odlučili za nestranačkog kandidata. Dodao je da će HDZ Primorcu pružiti potporu u kampanji, među ostalim i financijsku.

Stanje u DP-u ne može ugroziti stabilnost vladajuće koalicije

Što se tiče HDZ-ovog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta, Plenković je kazao da će oni zauzeti politički stav o Primorcu nakon izbornog sabora stranke koji će se održati krajem kolovoza. Ne može, odgovorio je na novinarsko pitanje može li stanje u DP-u ugroziti stabilnost vladajuće koalicije.

Na sjednici, HDZ je također odlučio da će podržati Dubravku Šuicu za drugi mandat u Europskoj komisiji (EK). Što se tiče portfelja, to će biti predmet pregovora između predsjednice EK i svih šefova država Europske unije u sljedećim mjesecima, pojasnio je Plenković.

Komentirao je i Milanovićevo otkazivanje vojne vježbe kazavši da Hrvatska vojska ima godišnji plan aktivnosti i vježbi, da se odluke donose na razini Glavnog stožera Oružanih snaga RH te da nema informacije o čemu se radi. Hrvatska vojska i Hrvatska ratne mornarica trebaju se obučavati, a odluke o tome gdje i kada se vježba događa su isključivo procjena Glavnog stožera, a ne politička procjena, rekao je.

Za sjednicu Vlade u četvrtak Plenković je najavio odluku o povećanju plaća vatrogasaca. Idemo s uredbom o koeficijentima za vatrogasce i to pitanje se rješava na najbolji način, naglasio je i odbacio povezanost trenutnih požara i odluke o plaćama vatrogasaca.

– Za hrvatske vatrogasce učinili smo više nego bilo koja protekla vlada, Hrvatska vatrogasna zajednica postala je središnji državni ured, podignute su plaće, uloženo je u opremu, tehniku i funkcionalnost, naveo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

“Dobio sam poruku – ako budeš igrao, ubićemo te” (VIDEO)

Nekadašnja NBA zvijezda Oskar Robertson otkrio je šokantnu situaciju koja mu se dogodila u mladosti.…

2 sata ago

U Sarajevu protesti mladih nezadovoljnih subvencijama za kupovinu stanova

Protestnom šetnjom u Sarajevu, grupa mladih je u subotu, 21. septembra poručila da je nezadovoljna…

2 sata ago

Trouglovi sa lješnicima i bademima

Trouglovi sa lješnicima i bademima su naš današnji prijedlog. SASTOJCI: 250 g mljevenog keksa 200…

2 sata ago

Bivši predsjednik UEFA predlaže tektonsku promjenu fudbala

Bivši poznati francuski fudbaler Mišel Platini predložio da bi trebalo da fudbalski tim ima igrača…

4 sata ago

S&P poboljšao kreditni rejting Grada Zagreba na BBB+

Ilustracija Foto: Izvor: / Shutterstock Agencija Standard and Poor's (S&P) podigla je u petak kreditni…

4 sata ago

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

FK Crvena zvezda saopštila je da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača tog…

6 sati ago