Categories: Lifestyle

Postoji razlog zašto žene žive mnogo duže od muškaraca

Prema njemačkom zavodu za statistiku, očekivani životni vijek muškaraca i žena je u stalnom porastu tokom posljednjih nekoliko decenija, ali jedna razlika ostaje: muškarci u prosjeku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena. Slično je širom svijeta. Mogući razlog za to bi mogao biti Y-hromozom.

Takozvani X-hromozomi i Y-hromozomi su dio genetskih informacija u ćelijama našeg tijela. Žene u svojim ćelijama obično imaju dva X-hromozoma, dok muškarci imaju jedan X-hromozom i jedan Y-hromozom.

“Muški” hromozom je znatno manji od X-hromozoma i osigurava razvoj muških polnih karakteristika u embrionu.

Međutim, starenjem, tokom ćelijske diobe – Y-hromozom može da nestane. To je već neko vrijeme poznato u stručnim krugovima, piše “DW”.

Ta mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjava kardiolog Andreas Cajer, koji istražuje ovu temu u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“U posljednje dvije ili tri godine bilo je studija koje su pokazale da se gubitkom ovog hromozoma, češće pojavljuju kardiovaskularne bolesti, Alchajmerova bolest, dijabetes kao i klasična bolest makularne degeneracije povezane sa starenjem, dakle lagani gubitak vida. I nadovezujući se na to, postavlja se pitanje: Kako je to moguće?”

Pored potencijalnih genetskih razlika između muškaraca i žena na vrhu spiska razloga zašto muškarci uglavnom umiru u ranijim godinama nego žene, navodi se način života i zdravstvene navike.

U tradicionalnim društvima gdje se insistira na ideji da je muškarac glava kuće, ne dozvoljava muškarcima da pokazuju slabost ni emotivnu, ni fizičku, pa se često događa da muškarci odlažu odlazak kod ljekara ili ignorišu simptome početka bolesti koji ih kasnije može koštati. Ujedno “lakše” bolesti nose “na nogama” koje mogu dovesti do komplikacija i težih oboljenja.

Naučnici su složni da kvalitetniji, duži i bolji život pojedinci, i muškarci i žene, moraju da budu odgovorni prema sebi i svom zdravlju, kao i da izbjegavaju frazu: “Ako odem kod ljekara nešto će mi pronaći”, prenosi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

FK Crvena zvezda saopštila je da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača tog…

50 minuta ago

U Budimpešti se danas očekuje najviša razina Dunava

Vodostaj Dunava kod Budimpešte raste iz sata u sat. Najvišu razinu trebao bi dosegnuti do…

56 minuta ago

Ovo je najbolje mjesto za sušenje odjeće u kući

Čini se da je sušenje odjeće lako, da je dovoljno samo da ostavite odjeću na…

1 sat ago

Važno je da dobro startujemo sezonu

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su u petak u Dubai, gdje ih u nedjelju očekuje zvaničan…

3 sata ago

Vijeće sigurnosti: Nova razaranja mogla bi uvelike nadmašiti dosadašnja

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-aFoto: United Nations, X profil / HRTŠefica političkih pitanja Ujedinjenih naroda Rosemary…

3 sata ago