in

Prioritet SMIIC je razvoj halal standarda koji će biti univerzalno prihvaćeni

Prioritet SMIIC je razvoj halal standarda koji će biti univerzalno prihvaćeni
Slatka-Tajna.Eu
Prioritet SMIIC je razvoj halal standarda koji će biti univerzalno prihvaćeni

Osnovan 2010. godine Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) koji djeluje u okviru Organizacije islamske saradnje (OIC) ima za cilj postizanje ujednačenosti u mjeriteljstvu, laboratorijskim ispitivanjima i aktivnostima standardizacije među državama članicama OIC-a i organiziranje edukacija i obuke, kao i tehničke pomoći državama članicama OIC-a u oblastima standardizacije, mjeriteljstva i akreditacije. Prioritet u radu SMIIC je razvoj standarda o temama koje zahtijevaju države članice, kao što su halal proizvodi, ocjenjivanje usklađenosti i standardi za akreditaciju. O radu SMIIC, standardima koje razvija, prihvaćenosti standarda u zemljama, članicama OIC za Business Magazine govori Ihsan Övüt, generalni sekretar SMIIC, koji je prisustvovao 2. European Halal Congress održanom u Sarajevu.

BM: Šta je tačno Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC), koliko dugo postoji i koji je glavni cilj njegovog rada?

ÖVÜT: Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) je međuvladino tijelo za standardizaciju Organizacije islamske saradnje (OIC) i osnovano je 2010. godine. Institut ima za cilj postizanje ujednačenosti u mjeriteljstvu, laboratorijskim ispitivanjima i aktivnostima standardizacije među državama članicama OIC-a i organiziranje edukacija i obuke, kao i tehničke pomoći državama članicama OIC-a u oblastima standardizacije, mjeriteljstva i akreditacije. SMIIC razvija sve potrebne standarde sa ciljem eliminiranja tehničkih barijera u trgovini, te na taj način doprinosi povećanju trgovine među državama članicama. Međutim, prioritet se daje razvoju standarda o temama koje zahtijevaju države članice, kao što su halal proizvodi, ocjenjivanje usklađenosti i standardi za akreditaciju.

BM: Kakva je trenutna situacija sa halal standardima na globalnom tržištu? U kojoj mjeri su ovi standardi usklađeni u različitim zemljama?

ÖVÜT: Trenutnu situaciju sa halal standardima na globalnom tržištu karakterizira nedostatak pune harmonizacije zajedničkih standarda u različitim zemljama. Razne zemlje i regioni su razvili svoje vlastite halal vodiče ili propise, u nekim zemljama svoje nacionalne monopolizirane standarde, što je dovelo do nedosljednosti i komplikacija u međunarodnoj trgovini halal proizvodima. Ova fragmentacija može izazvati zabunu i dodatne troškove za proizvođače i izvoznike, koji se moraju pridržavati više grupa propisa.

SMIIC igra ključnu ulogu u rješavanju ovih izazova. Dajući prioritet razvoju univerzalno prihvaćenih standarda vezanih za halal, SMIIC radi na eliminiranju tehničkih barijera u trgovini i osiguravanju beprijekornijeg i dosljednijeg pristupa halal certifikaciji i ocjenjivanju usklađenosti. Tehnički komiteti SMIIC-a, svi naši članovi ulažu velike napore da razviju OIC/SMIIC standarde. U skladu sa primjenjenim standardima i obukama koje se pružaju o halal standardima, vidimo da OIC/SMIIC standarde provode širom svijeta nacionalna tijela za standardizaciju ili halal certifikatori. Međutim, SMIIC ima 47 država članica i očekujemo da sve usvoje i koriste ove jedinstvene standarde.

BM: Na 2. Evropskom halal kongresu čuli smo učesnike koji su primijetili da proizvođači halal proizvoda moraju dobiti više certifikata, što usporava distribuciju robe i zbunjuje proizvođače. O čemu se radi i kako se to može prevazići?

ÖVÜT: Ova situacija nastaje zbog nepostojanja usklađenih halal propisa/standarda u različitim zemljama i regijama. Svaka zemlja može imati vlastiti skup kriterija za halal certifikaciju, što dovodi do suvišnih i preklapajućih zahtjeva za certifikaciju.

S druge strane, SMIIC ima za cilj ujednačiti halal standarde među državama članicama OIC-a, a razvojem i promoviranjem jedinstvenih OIC/SMIIC standarda, Institut radi na stvaranju dosljednijeg i univerzalno prihvaćenog okvira za halal certifikaciju. Ovaj napor pomaže eliminiranju višestrukih certifikata, čime se pojednostavljuje proces certifikacije, smanjuju troškovi i ubrzava distribucija halal proizvoda. Također je važno istaknuti da  bismo trebali imati i sistem prepoznavanja za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini.

Övüt je bio jedan od ključnih govornika na 2. European Halal Congress u Sarajevu

Kroz svoje inicijative, uključujući osiguranje standarda i obuku o ovim standardima, SMIIC podržava nacionalna tijela za standardizaciju i halal certifikatore širom svijeta u usvajanju i implementaciji ovih jedinstvenih standarda. Kako se više zemalja i certifikatora usklađuje sa standardima OIC/SMIIC, opterećenje za proizvođače halal proizvoda će se smanjiti, što će dovesti do efikasnije i pojednostavljene distribucije halal robe na globalnom nivou.

BM: Govorili ste o SMIIC standardima. Za koga su oni obavezujući? U kojoj mjeri su ih prihvatile zemlje članice OIC-a?

ÖVÜT: Kao što je poznato, standardi nisu obavezujući, cijeli proces je dobrovoljan u svim međunarodnim, regionalnim i nacionalnim tijelima za standarde. Standardi ne mogu biti direktno obavezni ni na jednom nivou. Implementacija najviše zavisi od posvećenosti učesnika. Taj princip se primjenjuje se i na OIC/SMIIC standarde. Iako pridržavanje ovih standarda nije obavezno, oni se snažno ohrabruju da olakšaju trgovinu, osiguraju kvalitet proizvoda i eliminiraju tehničke barijere.

Cilj je postizanje veće harmonizacije među zemljama članicama, povećanje ukupne efikasnosti i uticaja standarda na trgovinu i osiguranje kvaliteta unutar islamskog svijeta.

Prihvatanje i implementacija SMIIC standarda varira među zemljama članicama OIC-a. Neke zemlje članice su u potpunosti usvojile ove standarde i integrirale ih u svoje nacionalne regulatorne okvire, osiguravajući da su proizvodi u skladu sa SMIIC smjernicama. Druge zemlje su možda još uvijek u procesu usklađivanja svojih nacionalnih standarda sa SMIIC-om ili ih mogu koristiti kao referentnu tačku bez pune integracije. Ovdje je vrlo bitna uloga vlada i nacionalnih tijela za halal akreditaciju, kao i nacionalnih aranžmana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Objedinjavanje halal standarda nije lak zadatak, jer je standardizacija po svojoj prirodi dobrovoljna. Nakon uspostavljanja SMIIC-a 2010. godine, naporno smo radili da se približimo ovom cilju i napravili smo značajan napredak, posebno sa povećanjem broja OIC/SMIIC standarda i uspostavljanjem OIC globalne infrastrukture halal kvaliteta (OHAQ).

Regulatorna tijela za certifikaciju mogu efikasno usvojiti i implementirati OIC/SMIIC standarde, usklađujući tako svoju nacionalnu praksu sa međunarodnim mjerilima koje je postavio OIC/SMIIC i poboljšavajući kvalitet i sigurnost proizvoda i usluga u okviru svojih nadležnosti.

SMIIC nastavlja raditi sa državama članicama na povećanju usvajanja i implementacije ovih standarda kroz obuku, tehničku podršku i saradnju. Cilj je postizanje veće harmonizacije među zemljama članicama, povećanje ukupne efikasnosti i uticaja standarda na trgovinu i osiguranje kvaliteta unutar islamskog svijeta.

BM: Da li implementacija SMIIC standarda u ovom trenutku znači da je dovoljno da se halal proizvodi distribuiraju bez dodatnih certifikata?

ÖVÜT: Sama implementacija OIC/SMIIC standarda ne znači nužno da se halal proizvodi mogu distribuirati bez dodatnih certifikata. Iako OIC/SMIIC standardi imaju za cilj harmonizaciju i pojednostavljenje halal certifikata u zemljama članicama, realnost je da se prihvatanje i primjena ovih standarda može razlikovati od zemlje do zemlje, osim ako nemaju posebne propise. OIC/SMIIC standardi su rezultat zajedničkog rada svih njegovih članica i razvijaju se konsenzusom svih članica.

SMIIC razvija sve potrebne standarde sa ciljem eliminiranja tehničkih barijera u trgovini, kaže Övüt

Neke zemlje, poput Turske, UAE, Tunisa, Pakistana itd, već su počele provoditi aktivnosti akreditacije prema OIC/SMIIC 2 i OIC/SMIIC 35 standardima. Tijela za halal certifikaciju iz mnogih zemalja već dugi niz godina koriste OIC/SMIIC standarde za certifikaciju. Očekuje se da će se ovaj trend povećati u narednom periodu, prvenstveno zbog činjenice da je SMIIC jedini nadležni organ u tom pogledu.

Kroz svoje inicijative, uključujući osiguranje standarda i obuku o ovim standardima, SMIIC podržava nacionalna tijela za standardizaciju i halal certifikatore širom svijeta u usvajanju i implementaciji jedinstvenih standarda.

Za zemlje, akreditacija i međusobno priznavanje je važan pokazatelj u uklanjanju trgovinskih barijera, ali, hvala Bogu, sa nedavnim razvojem, osnivanjem Islamskog foruma za halal akreditaciona tijela (IFHAB), dio koji nedostaje je završen i sretni smo što svjedočimo kako se okolnosti odvijaju u korist ujednačavanja OIC/SMIIC standarda. Dakle, možemo reći na tehničkom nivou, stvari su finalizirane na našoj strani i imamo strukturu kao u međunarodnoj praksi, ali izazov da u potpunosti prihvatimo ovaj sistem će naravno biti oblikovan prema ponašanju naših članica.

BM: Šta regulatorna tijela za certifikaciju u pojedinim zemljama trebaju učiniti da bi prihvatila i implementirala ove standarde?

ÖVÜT: Regulatorna tijela za certifikaciju mogu efikasno usvojiti i implementirati OIC/SMIIC standarde, usklađujući tako svoju nacionalnu praksu sa međunarodnim mjerilima koje je postavio OIC/SMIIC i poboljšavajući kvalitet i sigurnost proizvoda i usluga u okviru svojih nadležnosti. Kao što je navedeno u prethodnom primjeru, Turska je prihvatila ovaj pristup.

Dobra saradnja sa Institutom za standardizaciju BiH

BM: Kakva je saradnja SMIIC i Agencije za certificiranje halal kvaliteta u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da Bosna i Hercegovina nije članica OIC-a?

ÖVÜT: Bosna i Hercegovina, kao reprezentativni posmatrač OIC-a, postala je posmatrač u SMIIC 2014. godine, a predstavlja je Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine. Od tada aktivno učestvuje u radu tehničkog komiteta, doprinoseći procesu razvoja standarda. Dodatno, Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine je održao više od šest obuka iz oblasti mjeriteljstva, što je doprinijelo unapređenju infrastrukture kvaliteta drugih zemalja članica.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Alkaraz se mučio, ali se plasirao u polufinale

Alkaraz se mučio, ali se plasirao u polufinale

Poljski WC 🤣🤣🤣 #humor #smijeh #balkan  #zabava #reels #viral

Poljski WC 🤣🤣🤣 #humor #smijeh #balkan #zabava #reels #viral