in

‘SB’ NA LICU MJESTA: Predstavnici JOB u BiH ‘Unija veterana’ predali peticiju, traže borački dodatak (FOTO)

‘SB’ NA LICU MJESTA: Predstavnici JOB u BiH ‘Unija veterana’ predali peticiju, traže borački dodatak (FOTO)
Slatka-Tajna.Eu
‘SB’ NA LICU MJESTA: Predstavnici JOB u BiH ‘Unija veterana’ predali peticiju, traže borački dodatak (FOTO)

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”3d3d3c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”383335″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_2.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”302e2e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_3.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_3.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”b8aaa6″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_5.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”6b635c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_6.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_6.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”cecac4″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_7.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_7.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”343031″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_8.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/08\/unnamed_8.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”cec4c9″}]

Predstavnici Jedinstvene organizacije boraca u BiH “Unija veterana” danas su u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu predali potpisanu Peticiju za izmjene i dopune Zakona o pravima boraca – branitelja i članova njihovih porodica, koja se odnosi na zahtjev vladajućim strukurama da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se iz budžetskih izvora osigurala sredstva za borački dodatak, za sve pripadnike Oružanih snaga RBiH bez obzira na imovinski status.

Peticiju je provela Jedinstvena organizacija boraca u BiH “Unija veterana” na osnovu Odluke Upravnog odbora, a provedena je u svim kantonalnim organizacijama i sekcijama JOB-a “Unije veterana” na teritoriji FBiH, kao i Distriktu Brčko.

Predsjednik “Unije veterana” Nisvet Hukić je izjavio novinarima da je prikupljanje potpisa počelo u maju, te da je prikupljen dovoljan broj potpisa, “da se oni koji odlučuju o pravima boraca zabrinu koji je to broj”.

“Naš glavni zahtjev je boračka naknada za sve pripadnike Oružanih snaga RBiH – Armije RBiH, Ministarstva unutrašnjih poslova i Hrvatskog vijeća obrane”, kazao je Hukić.

Potpredsjednik Jedinstvene organizacije boraca BiH Adem Kajanija je izjavio da su danas predali peticiju koju su pokrenuli u skladu s odlukom Upravnog odbora prije tri mjeseca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Prikupili smo potpise sa terena, iz svih kantonalnih organizacija, uključujući i Distrikt Brčko, da predamo peticiju za ostvarivanje boračkog dodatka. Imamo oko 63.102 potpisa i nadam se da je to dovoljno da i Vlada i Federalni parlament razmotre ove naše inicijative i da se donese izmjena i dopuna zakona o boračkom dodatku”, naveo je Kajanija.   

Kaže da njihovo članstvo na terenu nije bilo zadovoljno, jer su smatrali da je predloženi iznos od dvije KM za svaki provedeni mjesec, ponižavajući.

“Nadamo se da će poslije godišnjih odmora ova naša inicijativa biti razmatrana u Vladi i u Parlamentu FBiH”, kazao je Kajanija.

Predsjednik Skupštine JOB-a BiH Nihad Srabović je izjavio da će pokušati uticati na poslanike i delegate u oba doma Parlamenta FBiH i na Vladu da shvate ozbiljno ovu peticiju, prenosi Fena.

“Donijeli smo potpise. Ljudi koji iza nas stoje su ogorčeni, jer je prošlo 30 godina, a ništa se nije riješilo. Pokušavamo to ljudski riješiti, jer ulica ništa ne rješava, da se jednom završi sa boračkim pravima, da ih uvedemo u ta prava”, kaže Srabović.  


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bokserka o kojoj bruji svijet ima “poremećaj” koji joj daje snagu, evo o čemu je riječ

Bokserka o kojoj bruji svijet ima “poremećaj” koji joj daje snagu, evo o čemu je riječ

Milion maraka za poticaje pri kupovini električnih automobila

Milion maraka za poticaje pri kupovini električnih automobila