Categories: Novosti

EU upozorava Mađarsku zbog ublažavanja viznog režima za Ruse

Ylva Johansson

Foto: Louisa Gouliamaki / Reuters

Visoka predstavnica Europske unije za unutarnje poslove upozorila je Mađarsku da njezina odluka o ublažavanju viznih ograničenja za Ruse i Bjeloruse predstavlja potencijalnu sigurnosnu prijetnju te istaknula da će poduzeti mjere ako se njezina zabrinutost ne riješi.

Mađarska je prošlog mjeseca proširila useljenički program “nacionalne iskaznice” kako bi, među ostalima, uključila Ruse i Bjeloruse. Nositelju takve iskaznice dopušteno je raditi u Mađarskoj bez sigurnosne provjere i može dovesti svoju obitelj u zemlju.

Taj je potez izazvao zabrinutost među dužnosnicima EU-a koji kažu da bi Rusija i njezin saveznik Bjelorusija mogle iskoristiti shemu za slanje sabotera i špijuna u šengensku zonu EU-a bez granica dok Unija pokušava izolirati Moskvu zbog rata u Ukrajini.

– Rusija je sigurnosna prijetnja. Trebamo više, a ne manje opreza, rekla je povjerenica EU-a za unutarnje poslove Ylva Johansson u objavi na platformi X u četvrtak navečer.

– Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova shema olakšanog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo djelovati.

Incident odražava šire napetosti između čelnika EU-a i vlade mađarskog premijera Viktora Orbana oko ruskog rata u Ukrajini.

Orban održava bliske veze s Moskvom i posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog mjeseca u sklopu tzv. mirovne misije poduzete bez potpore EU-a, nekoliko dana nakon preuzimanja rotirajućeg predsjedanja blokom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Johansson je u svom pismu zatražila od Mađarske da do 19. kolovoza odgovori na pitanja o viznoj shemi “s obzirom na potencijalnu prijetnju tih jednostranih mjera šengenskom području”.

Rekla je da će biti “odgovarajućih posljedica” ako su se tim potezom prekršili zakoni EU-a ili ugrozilo funkcioniranje šengenske zone.

Johansson nije precizirala što bi mogla poduzeti.

No Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, može pokrenuti pravni postupak protiv zemlje članice ako smatra da je zakon EU-a prekršen.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u utorak da građanima Rusije i Bjelorusije i dalje treba viza za ulazak u Mađarsku, a time i u šengenski prostor.

Kazao je da će dozvole boravka za ruske i bjeloruske državljane morati odobriti mjerodavna tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Bivši predsjednik UEFA predlaže tektonsku promjenu fudbala

Bivši poznati francuski fudbaler Mišel Platini predložio da bi trebalo da fudbalski tim ima igrača…

45 minuta ago

S&P poboljšao kreditni rejting Grada Zagreba na BBB+

Ilustracija Foto: Izvor: / Shutterstock Agencija Standard and Poor's (S&P) podigla je u petak kreditni…

50 minuta ago

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

FK Crvena zvezda saopštila je da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača tog…

3 sata ago

U Budimpešti se danas očekuje najviša razina Dunava

Vodostaj Dunava kod Budimpešte raste iz sata u sat. Najvišu razinu trebao bi dosegnuti do…

3 sata ago

Ovo je najbolje mjesto za sušenje odjeće u kući

Čini se da je sušenje odjeće lako, da je dovoljno samo da ostavite odjeću na…

3 sata ago