Categories: Biznis

Predstavljamo žiri takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala

Sebastian Cavazza, glumac iz Slovenije, studirao je glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT) na Univerzitetu u Ljubljani, Slovenija. Diplomirao je 1999. godine i odmah nastavio postdiplomske studije u oblasti filmske režije. Tokom svoje karijere, Cavazza je ostvario više od 80 nastupa na sceni i više od 80 uloga pred kamerom, uključujući zapažene filmove kao što su Muškarci ne plaču (2017), Ederlezi Rising (2018) i serija Besa (2018). Njegov izvanredan rad donio mu je brojne nominacije i nagrade. Impresivno, glumio je na više od 15 stranih jezika i nikada nije bio sinhronizovan. Cavazza je 2020. godine pozvan da drži predavanja o glumi pred kamerom na AGRFT-u, gdje i danas nesebično dijeli svoje znanje i iskustva sa studentima.

Una Gunjak, scenaristica, rediteljica i montažerka iz Bosne i Hercegovine, rođena je u Sarajevu, a živi i radi u Parizu. Studirala je u Italiji, a zatim i u Velikoj Britaniji, na NFTS-u, gdje je diplomirala na Odsjeku za montažu. Godine 2014. osvojila je nagradu Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za kratki film Kokoška, koji je premijerno predstavljen na Sedmici kritike u Cannesu, a osvojio je i Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratki film. Ekskurzija, prvi dugometražni igrani film Une Gunjak, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu 2023. godine, gdje je osvojio posebno priznanje. Do sada je prikazan na više od 50 festivala, osvojivši nagrade za najbolji scenarij na Festivalu autorskog filma u Beogradu i najbolju glumicu na Marakeškom filmskom festivalu. Film Ekskurzija je prikazivan u kinima u 20 zemalja širom Evrope. Gunjak je konsultantica za montažu u First Cut Labu i Dok Incubatoru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Juho Kuosmanen, reditelj i scenarist iz Finske, filmski, pozorišni i operski reditelj i scenarist, čiji su kratki filmovi prikazani na mnogim festivalima, uključujući Cannes, Locarno i Oberhausen. Njegov debitantski dugometražni film Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine, gdje je osvojio glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard. Njegov drugi dugometražni film Kupe br. 6 (2021) također je premijerno prikazan u Cannesu u glavnom takmičarskom programu, gdje je osvojio Grand Prix, nagradu koju je podijelio s filmom Asghara Farhadija Heroj. Kuosmanen je također uradio trilogiju kratkih nijemih filmova Scrap-Mattila and the Beautiful Woman (2012), Moonshiners (2017) i A Planet Far Away (2023). Nedavno je režirao tri epizode TV serije Alice & Jack u kojoj glume Andrea Riseborough i Domhnall Gleeson. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor Kokkolan Kinojuhlat Film Festivala.

Noomi Rapace, glumica i producentica iz Švedske, privukla je pažnju međunarodne publike 2009. godine svojim moćnim, uznemirujućim i kritički priznatim prikazom Lisbeth Salander u filmskim adaptacijama trilogije Millennium od Stiega Larssona: Djevojka sa tetovažom zmaja, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku. Dobitnica je nagrade Guldbagge (Švedska) za najbolju glumicu i međunarodne nagrade Jupiter (Njemačka) za najbolju glumicu za svoj revolucionarni nastup u prvom nastavku trilogije Millennium, kao i nominacije za Filmsku nagradu Britanske akademije za glavnu glumicu i Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu. Nakon uspjeha, Rapace je postala jedna od najtraženijih glumica. Balansirala je istaknute holivudske uloge u filmovima Sherlock Holmes: Igra sjena (2011) i Dijete 44 (2015) sa avangardnim međunarodnim produkcijama kao što su Janje (2021) i Nećeš biti sama (2022). Također je dobila pohvale kritičara za svoje uloge u TV emisijama kao što su Jack Ryan (2019), Django (2023) te ovogodišnjoj seriji Constellation. Pored svog moćnog prisustva na ekranu, nadareni je kreativac i osoba s brojnim interesima i znanjima. Kao producentica s oštrim okom i jakim instinktima, umije prepoznati ideje i pretvoriti ih u snažne priče za publiku.

30. Sarajevo Film Festiva bit će otvoren Svjetskom premijerom novog filma bh. reditelja Danisa Tanovića Nakon ljeta.

Redakcija

Recent Posts

Perspektiva u Tuzli: 'Nacionalistička retorika koči razvoj'

U Tuzli je sa mladima učesnicima Perspektive razgovarao bivši dugogodišnji gradonačelnik tog grada, a sada…

5 minuta ago

Kada curenje radijatora može da bude opasno

Tokom hladnog vremena više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, pa možda ne bi bilo loše…

36 minuta ago

Uništen teren, delinkventi razbijali i palili

Fudbalski klub Partizan oglasio se povodom dešavanja u noći između subote i nedjelje, kada je…

2 sata ago

Na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman kadeti položili prisegu

Kadeti Hrvatske vojskeFoto: T. Brandt / MORHNa Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu…

2 sata ago

Toni Karačić ostaje na klupi Širokog Brijega

Toni Karačić ostaje šef stručnog štaba Nogometnog kluba Široki Brijeg, saopšteno je iz kluba sa…

4 sata ago