Categories: Novosti

Uhapšen načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i još troje osumnjičenih za zloupotrebu položaja

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva “Incitat”, a osim njega privedene su još tri osobe, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 5. augusta.

Kantonalno tužilaštvo, koje je naredilo akciju, izvijestilo je da se “radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca”.

Kako je saopćeno, uhapšeni su, također, Nađa Milišić, pomoćnica načelnika Općine Trnovo za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, Adis Mulaosmanović, inače osnivač firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te Edina Džigal.

“Berilo je uhapšen u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te da će ga u toku dana u toj zdravstvenoj ustanovi ispitati postupajući tužilac”, kaže se u saopćenju.

U okviru ove akcije, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura), potvrdila je za RSE glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić.

Kako je kazala, obustavljene su transakcije u različitim valutama putem komercijalnih banaka, te u udjelu u jednom investicijskom fondu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Hapšenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

“Četiri osobe su privedene i nad njima se trenutno provodi kriminalistička obrada. Pretresi se privode kraju, a oduzeta je poslovna dokumentacija, mobiteli, računari i druga oprema koji mogu biti iskorišteni kao dokazi”, navela je Miovčić.

Iz SIPA-e su ranije saopćili da pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu KS zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

Redakcija

Recent Posts

Važno je da dobro startujemo sezonu

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su u petak u Dubai, gdje ih u nedjelju očekuje zvaničan…

31 minuta ago

Vijeće sigurnosti: Nova razaranja mogla bi uvelike nadmašiti dosadašnja

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-aFoto: United Nations, X profil / HRTŠefica političkih pitanja Ujedinjenih naroda Rosemary…

37 minuta ago

Sahranjen legendarni Toto Skilaći (VIDEO)

Hiljade ljudi prisustvovalo je u petak u Palermu sahrani legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Tota Skilaćija,…

3 sata ago

Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta

Evropska komisija je 18. septembra potvrdila da je primila dokument iz Bosne i Hercegovine (BiH)…

3 sata ago

Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje

Već smo ušli u kišoviti period godine, kada bismo samo da se šćućurimo pod ćebe,…

3 sata ago

Mudrik traži novi klub?

Mihajlo Mudrik ponovo ove sezone nema minutažu kakvu bi želio, pa će, po svemu sudeći,…

5 sati ago